Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ώρα του «ό,τι χρειαστεί»

Bloomberg για Σύνοδο Κορυφής: 2 τρισ. ευρώ περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας

Newsroom eleftherostypos.gr

Καθώς οι ημέρες της καραντίνας περνούν αργά – και για πολλούς βασανιστικά – γίνεται όλο και σαφέστερο ότι πέρα από εκείνους που υποφέρουν ή και πεθαίνουν από τον ιό σκορπίζοντας θλίψη σε όλο τον πλανήτη, διαφαίνεται ο κίνδυνος να υπάρξουν εκατομμύρια οικονομικά θύματα εξαιτίας του, μεσοπρόθεσμα…

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Οι προβλέψεις για τα επίπεδα ύφεσης, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και – προφανώς – στη χώρα μας, φαντάζουν εφιαλτικές. Ειδικά για την Ελλάδα, που πασχίζει να επιστρέψει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ξαφνικό φρένο του ιού θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην κίνηση των 9 ηγετών που ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου, είναι – εκτός από σημαντική – και αυτονόητη. Παρά τις αντιδράσεις από τη Γερμανία, είναι προφανές ότι η ώρα τού «ό,τι χρειαστεί» έχει φτάσει και για το Βερολίνο.

Για άλλη μια φορά, η γερμανική κυβέρνηση επαναπαύεται στα τεράστια υπερπλεονάσματά της – και απαιτεί από τους υπολοίπους πειθαρχία εν μέσω μίας κρίσης που έχει να κάνει και με τη ζήτηση, αλλά και με την προσφορά. Είναι ωστόσο δεδομένο ότι αν επιμείνει σε μία τέτοια πολιτική, θα έχει μεσοπρόθεσμα πολύ μεγάλο πρόβλημα – μιας και δεν θα υπάρχουν εισοδήματα στην Ευρώπη για να απορροφήσουν τις γερμανικές εξαγωγές.

Το 2010, όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε, τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρχε – μιας και το μέγεθος της δικής μας αγοράς είναι μικροσκοπικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ομως σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά – μιας και στη δική μας θέση είναι σχεδόν όλη η Ευρώπη.

Μάλλον στο Βερολίνο πρέπει να διαβάσουν με προσοχή το άρθρο του Μάριο Ντράγκι για τον «πόλεμο» που διεξάγει η Ευρώπη με τον αόρατο εχθρό που αντιπροσωπεύει ο κορονοϊός:

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει χωρίς δισταγμούς ότι το επίπεδο του κρατικού χρέους πρέπει να αυξηθεί ώστε να νικηθεί η οικονομική κρίση που έφερε ο ιός – και τονίζει ότι πρέπει να μπει σε προτεραιότητα η διατήρηση των θέσεων εργασίας και το εισόδημα, μιας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μην αρχίσει ο φαύλος κύκλος του περιορισμού της παραγωγής, που θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας και θα φτάσει να αυτοτροφοδοτείται, οδηγώντας σε όλο και βαθύτερη ύφεση: εμείς το ζήσαμε με τα Μνημόνια – δεν χρειάζεται να το ζήσουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Το άλλο εμβόλιο

Kon

Ανοίξαμε και τους περιμένουμε

Μιχάλης Μάρδας

Oταν ταΐζεις το θηρίο…

Kon

Χούντα και… γενίτσαροι

Kon

Το πιο σύντομο ανέκδοτο: Νέο ’89

Kon

Μπροστά στον καθρέπτη

Μιχάλης Μάρδας

Βουνά από στικάκια

Kon

Ο λογαριασμός του πλεονεκτήματος

Kon

Ικανοί για όλα

Kon