Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί η Αμερική ξέμεινε από μάσκες

Newsroom eleftherostypos.gr

Εν μέσω κορονοϊού καταρρέουν πολλές βεβαιότητες και γεννιούνται εύλογες απορίες. Μία από αυτές είναι: «Πώς γίνεται η πλουσιότερη χώρα του κόσμου να ξεμένει από χειρουργικές και προστατευτικές μάσκες την ώρα μιας επιδημίας που -διάβολε!- όφειλε να έχει προβλέψει;».

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Η κατάσταση στις ΗΠΑ έχει γίνει τόσο τραγική, ώστε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, να καταριέται θεούς και δαίμονες για την επερχόμενη εκατόμβη και ο «make America great again» πλανητάρχης να εκλιπαρεί τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο για μερικές περισσευούμενες μάσκες.

Ο δαιμόνιος αναλυτής των «Νew York Times», Φαρχάντ Μαντζού, σκάλισε την υπόθεση και βρήκε τη ρίζα του κακού σε αυτό που λέμε «απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση».

Αντί να αυξήσει την παραγωγή δικών της υλικών ή να στοκάρει από το εξωτερικό μετά την επιδημία του Η1Ν1 (2006), η αμερικανική κυβέρνηση άφησε τα πράγματα στην τύχη τους. Η Κίνα παράγει το 80% των ιατρικών μασκών παγκοσμίως και οι ΗΠΑ τις εισήγαγαν ευχαρίστως, δεδομένου του χαμηλού τους κόστους – μόλις 75 σεντς η μία. Τώρα, όμως, που το υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι θα καταναλωθούν 3,5 δισεκατομμύρια μάσκες, η επάρκεια των ΗΠΑ φθάνει μόλις τα 40 εκατομμύρια και οι βασικές χώρες παραγωγής ιατρικών υλικών (Κίνα, Ταϊβάν, Γερμανία, Γαλλία, Ινδία) περιόρισαν ή απαγόρευσαν τις εξαγωγές.

Ο Τραμπ αρνείται και τώρα να επιτάξει τα αμερικανικά εργοστάσια ή να διατάξει τους συναφείς βιομηχανικούς κλάδους να παράγουν μάσκες, επαφιόμενος στον… εθελοντισμό επιχειρηματιών όπως ο Ελον Μασκ. Ετσι, όμως, δεν γίνεται δουλειά και χιλιάδες Αμερικανοί θα πεθάνουν εξαιτίας της κυβερνητικής ανεπάρκειας και της ιδεολογικής αγκύλωσης του «αγγλοσαξονικού» καπιταλισμού, που προτάσσει τα κέρδη της Γουόλ Στριτ από την επιβίωση του πληθυσμού. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο εχθρός ήταν μακριά και η αμερικανική βιομηχανία δούλευε στο φουλ. Τώρα οι Αμερικανοί βιομήχανοι λένε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 μήνες για να ανταποκριθούν στη ζήτηση για μάσκες – αν ο πρόεδρος τους το ζητήσει!

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Η Ford ανακοίνωσε το πρόγραμμα “Donation Match” για την ενίσχυση της μάχης κατά του COVID-19

H Nissan κατασκευάζει με 3D εκτύπωση μάσκες προστασίας προσώπου για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19

Θεμιστοκλής Θεοδωρόπουλος

Ο «τρίτος εμπόλεμος»

Κώστας Σκαναβής

ΜΜΕ στον καιρό του κορονοϊού

Κώστας Σκαναβής

SEAT: Από την παραγωγή αυτοκινήτων στην παραγωγή αναπνευστήρων

Τουρκία: Πολιτικοί κρατούμενοι στο έλεος του Covid-19

Κώστας Σκαναβής

Οι ουρές, το Πάσχα και τα… Μνημόνια

Κώστας Σκαναβής

Κοινωνική βόμβα στον ιταλικό Νότο

Κώστας Σκαναβής

Αυστρία: Στους 128 οι νεκροί από κορονοϊό – Τις 10.000 ξεπέρασαν τα κρούσματα

Κώστας Σκαναβής