Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετά την κρίση

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα πάνω από 2,6 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου εν μέσω κορονοϊού -λιτός, χωρίς παρελάσεις και με τους πολιτικούς αρχηγούς να κρατούν τις αποστάσεις- πρόσθεσε, κατά πολλούς, στην αίσθηση συλλογικής κατάθλιψης που αναπόφευκτα επιτείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή εικόνα ίσως να ήταν μία ενθαρρυντική προεπισκόπηση από το μέλλον: μία κοινωνία ενωμένη, που δεν αφήνεται σε άγονες αντιπαραθέσεις, που δεν ξοδεύει ασυλλόγιστα για ανούσιες επιδείξεις δύναμης, μια κοινωνία που δεν ξεχνά το παρελθόν, αλλά επιλέγει να κοιτάζει μπροστά.

Οπως τα Μνημόνια οδήγησαν σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών -μιας και ήταν η μόνη διέξοδος για πολλές επιχειρήσεις, που δεν είχαν μέλλον σε μία κοινωνία χωρίς χρήματα-, έτσι και η οδυνηρή εμπειρία του κορονοϊού μπορεί να αποδειχθεί το μέσον για βαθιές αλλαγές στην αγορά. Αλλαγές που δεν είναι οπωσδήποτε σε αρνητική κατεύθυνση για την απασχόληση και τα εισοδήματα.

Για παράδειγμα, η στροφή που επιχειρούν πάμπολλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στο ηλεκτρονικό εμπόριο: η πρώτη αντίδραση προφανώς έχει να κάνει με τις θέσεις εργασίας που μπαίνουν σε κίνδυνο – αλλά είναι προφανές ότι αν γιγαντωθεί η συγκεκριμένη αγορά, δεν θα υπάρξουν μόνον απώλειες στην απασχόληση, αλλά και δημιουργία πάρα πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Τα χειρότερα θα ήταν βέβαια αν είχαμε μία επανάληψη του 2010 – αν δηλαδή η μόνη στήριξη της οικονομίας θα προερχόταν από την περικοπή των μισθών και των συντάξεων. Οι πάντες θυμούνται πού οδήγησε εκείνη η συνταγή που επέβαλαν οι δανειστές – στην κατάρρευση της αγοράς, λόγω έλλειψης ζήτησης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο – μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και καλά κάνουν) να πιέζουν για το παραπάνω, αλλά για τα ελληνικά δεδομένα ο πρώτος γύρος στήριξης των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό είναι ασφαλώς σε σωστή κατεύθυνση, όσο κι αν το καλύτερο είναι εχθρός του καλού…

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο δεν είναι να επανέλθει η οικονομία στην κατάσταση που ήταν τον Φεβρουάριο μόλις αρχίσει να χαλαρώνει ο αναγκαστικός περιορισμός της κυκλοφορίας. Η ζημιά είναι προφανής – και το μεγάλο στοίχημα , τόσο της οικονομίας όσο και της πολιτικής, είναι να μη βγούμε μόνον υγιείς, αλλά και σοφότεροι από αυτή την κρίση…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Στους 108 οι νεκροί στην Τουρκία – 7.402 τα κρούσματα

Tinad

«Θερίζει» ο κορωνοϊός στην Ιταλία: 889 νεκροί σε 24 ώρες – 5.974 τα νέα κρούσματα

Tinad

Κορωνοϊός: Στους 32 οι νεκροί στην Ελλάδα – 95 τα νέα κρούσματα – 1.061 συνολικά

Tinad

Κορωνοϊός – Πολωνία: Εκλογές την εποχή της καραντίνας

Tinad

Κορωνοϊός: Η Ρωσία κλείνει τα σύνορά της από τις 30 Μαρτίου

Tinad

Κορωνοϊός: Η Γουχάν επιστρέφει στην κανονικότητα – Επανενώνονται οικογένειες έπειτα από δύο μήνες καραντίνας

Tinad

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στη Βρετανία – 260 θάνατοι σε 24 ώρες

Tinad

Παπαθανάσης: Θα κλείνουν οι λαϊκές αγορές εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας

Tinad

Έκκληση ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Tinad