Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τα αποκαΐδια της καταστροφής στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Κορωνοϊός: Τέταρτος νεκρός στην Ελλάδα - Νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

Η πανδημία του κορονοϊού δοκιμάζει σκληρά τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο και βέβαια έχει διαλύσει την οικονομία. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, μόνο στη Γερμανία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τα 730 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργοποίησε κεφάλαια 750 δισεκατομμυρίων, ενώ ο Τραμπ μιλάει για στήριξη της αμερικανικής οικονομίας με ποσά άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για πρωτοφανείς καταστάσεις, και μόνο ότι ο μισός πλανήτης βρίσκεται σε συνθήκες απόλυτης καραντίνας είναι αρκετό για να αναλογιστούμε την ιστορικότητα των στιγμών.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ωστόσο, η πανδημία θα περάσει. Στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η διάδοση του ιού τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχουν παρουσιαστεί νέα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα και αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι για την Ευρώπη, που ζει αυτές τις ημέρες την έξαρση της επιδημίας. Ο χρόνος στον οποίο οι καμπύλες κρουσμάτων και θυμάτων θα περάσουν σε έντονα καθοδική πορεία είναι ακόμη άγνωστος.

Ωστόσο, οι περισσότεροι επιστήμονες δηλώνουν ότι εάν τηρηθούν με ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα, τότε στο προσεχές δίμηνο η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι δύσκολη για όλο τον κόσμο. Η ελληνική οικονομία έχει υποστεί μεγάλη ζημία, αλλά σε αντίθεση με την περίοδο 2015-2016 που ήμασταν η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που επέστρεφε στην ύφεση όταν ο υπόλοιπος κόσμος πραγματοποιούσε αναπτυξιακά άλματα, τώρα δεν είμαστε μόνοι μας.

Το πρόβλημα είναι κοινό για όλη την Ευρώπη και θα απαιτηθούν συντονισμένες δράσεις με κεντρικό πυρήνα την ενίσχυση των παραγωγικών δομών. Στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης περιλαμβάνεται η άρση των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει άφθονο χρήμα, άλλο η δημοσιονομική δυνατότητα και άλλο η ταμειακή ευχέρεια. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για «κραιπάλες», όμως μπορεί να ασκήσει μία νέα δημοσιονομική πολιτική που θα συνταχθεί κυριολεκτικά από το μηδέν.

Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιο λόγο να διατηρούμε έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη για βασικά είδη και υπηρεσίες. Θυμίζουμε ότι ο Τσίπρας ανέβασε τον ΦΠΑ από το 23% στο 24% το καλοκαίρι του 2015 ενώ είχε εντάξει στον υψηλό συντελεστή και τα τρόφιμα μέχρι το 2019, άλλο ένα κατάλοιπο της περήφανης διαπραγμάτευσης. Η μείωση του ΦΠΑ μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την κατανάλωση και να τονώσει την εγχώρια παραγωγή. Είναι ένα μέτρο που πρέπει να εξετάσει το οικονομικό επιτελείο. Ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου έχει καταστεί πλέον αδήριτη ανάγκη. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προχώρησε εσπευσμένως λόγω κορονοϊού στη λειτουργία της ψηφιακής πύλης του Δημοσίου (gov.gr) για να καλύψει τις απαιτήσεις των πολιτών, με την ίδια ταχύτητα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο. Επιπλέον, όλοι αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη να ενισχυθεί ο τομέας της Υγείας, με την πανδημία μπαίνει πλέον στην κορυφή των προτεραιοτήτων της επόμενης μέρας.

Μέσα από αυτή την καταστροφή η κυβέρνηση έχει μία ευκαιρία. Να δράσει δημιουργικά, να εντοπίσει τις αδυναμίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, να χτίσει μία αναπτυξιακή πολιτική που θα σέβεται τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά ταυτόχρονα θα προτάσσει την ανοικοδόμηση της χώρας και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαινέθηκε από το Reuters ως ένας από τους πολιτικούς που έλαβαν νωρίς μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη διάδοση του ιού. Τους επόμενους μήνες θα κληθεί να οργανώσει την αναγέννηση της οικονομίας σαν να βγαίνουμε από έναν αόρατο πόλεμο, που δυστυχώς μετρά θύματα και αφήνει συντρίμμια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Καραντίνα και ξένες γλώσσες: Δείτε πώς θα κάνετε δωρεάν μαθήματα στο διαδίκτυο

Μιχάλης Μάρδας

Τέλος η καραντίνα σε Δραγασιά και Δαμασκηνιά!

Μιχάλης Μάρδας

Παίκτης της Γιουνάιτεντ έσπασε την καραντίνα για να κάνει πάρτι οργίων

Μιχάλης Μάρδας

Η καραντίνα δίνει ώθηση στις ηλεκτρονικές αγορές

Κώστας Σκαναβής

Η ζωή στη καραντίνα: #MenoumeSpiti και το καθαρίζουμε – Πώς να κάνετε σαν καινούρια ψυγείο και κουζίνα

Μιχάλης Μάρδας

Καραντίνα και σεξ: Κατακόρυφη αύξηση των τεστ εγκυμοσύνης στο Ηράκλειο

Μιχάλης Μάρδας

Καραντίνα και συνταγές: Αλμυρές αρτολιχουδιές εύκολα και γρήγορα

Μιχάλης Μάρδας

Ημερολόγιο της καραντίνας: Σοκαριστικές εξομολογήσεις από όλο τον κόσμο για την μάχη με τον ιό

Μιχάλης Μάρδας

Οι ημέρες καραντίνας στη Μεσοποταμία και η αγωνία των κτηνοτρόφων της περιοχής

Ανδρέας Ντίνης