Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μάθημα από την Κίνα

Newsroom eleftherostypos.gr

Για τα χειρότερα προετοιμάζεται πλέον η χώρα, καθώς οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η επιδημία θα κάνει ούτως ή άλλως τον κύκλο της, κάτι που σημαίνει ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να μη συμβεί αυτό ανεξέλεγκτα – όπως το βιώνουν στην Ιταλία.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Κατά τα άλλα, η χώρα που δίνει την απάντηση για το κλείσιμο του πρώτου κύκλου της επιδημίας είναι προφανώς η Κίνα. Αλλωστε, από εκεί ξεκίνησαν όλα. Οι Κινέζοι βρίσκονται πλέον στη φάση που μπορούν να παρέχουν βοήθεια στις άλλες χώρες που πλήττονται – κάτι που (μεταξύ άλλων) υποδηλώνει ότι τα στοιχεία που παρέχουν ως προς την εξέλιξη της επέκτασης του ιού είναι πραγματικά.

Επομένως, από την κινεζική εμπειρία θα πρέπει να σταθούμε σε δύο πράγματα: πρώτον, στο ότι οι «σκληρές» απαγορεύσεις της κυκλοφορίας εν τέλει λειτουργούν. Και, δεύτερον, ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι πολύ μεγάλες.

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν να κάνουν με το σήμερα και το αύριο. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα αρχίσουν να γίνονται εμφανείς από τη στιγμή που η πανδημία θα σημειώσει σημαντική ύφεση.

«Ύφεση» είναι η λέξη – και αφορά την οικονομία. Το κακό για τη χώρα μας είναι διπλό – οι αναπτυξιακοί ρυθμοί στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, η πορεία του οποίου φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιη αυτή τη στιγμή και οι πολιτικές στήριξης εξαρτώνται από τις συλλογικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρώπη υποχρεώθηκε ήδη σε κάποια βήματα που θεωρούνταν αδιανόητα προ κορονοϊού – όπως το πάγωμα του δημοσιονομικού συμφώνου και ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης, που περιλαμβάνει μάλιστα και την Ελλάδα. Ωστόσο, είναι μάλλον βέβαιο ότι ακόμα και αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να αποδειχθούν αρκετά – καθώς η επιδημία κλείνει τομείς της οικονομίας σε όλη την Ευρώπη.

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ο πρώτος κύκλος της επιδημίας θα κλείσει τον Μάιο – και μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα. Ομως, κάτι τέτοιο δεν θα σημάνει αυτομάτως την επιστροφή στα τέλη του 2019 – και ο ρόλος των κυβερνήσεων ως προς την επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι καθοριστικός. Μόνον με πολιτικές άμεσης -και σοβαρής- επέκτασης των κρατικών δαπανών θα γίνει δυνατή η επαναφορά των οικονομιών, μιας και ο ιδιωτικός τομέας, στο μεγαλύτερο μέρος του, θα έχει δεχθεί πολύ μεγάλα πλήγματα.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Το μήνυμα των πολιτών για την επόμενη μέρα

Κώστας Σκαναβής

Οδηγίες συντήρησης του αυτοκινήτου σας όσο βρίσκεται σε ακινησία

Θεμιστοκλής Θεοδωρόπουλος

Βραζιλία: SOS για τον «ιό Μπολσονάρο»

Κώστας Σκαναβής

Η ώρα του «ό,τι χρειαστεί»

Κώστας Σκαναβής

Ρωσία: Κλείνουν από αύριο όλα τα καφέ και εστιατόρια λόγω του κορονοϊού

Κώστας Σκαναβής

Μακρόν: Νέα σημαντική πρωτοβουλία από κοινού με Τραμπ και άλλους ηγέτες

Κώστας Σκαναβής

JP Morgan: Προβλέψεις για βαθιά ύφεση αλλά μικρής διάρκειας

Κώστας Σκαναβής

Σι Τζινπίνγκ: Κίνα και ΗΠΑ «πρέπει να ενωθούν» στον αγώνα κατά της πανδημίας

Κώστας Σκαναβής

«Ο,τι χρειαστεί» πλην Γερμανίας;

Κώστας Σκαναβής