Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυτοπειθαρχία, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά…

Τροπολογία για να ενημερώνεται η ΓΓΠΠ με τα ΑΜΚΑ όσων νοσούν από τον κορωνοϊό

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με την πανδημία του κορονοϊού έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και περισσότερο στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην Ιταλία ο αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τον αντίστοιχο της Κίνας.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Και, δυστυχώς, τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε θα υπάρξει κορύφωση και πότε θα αρχίσει η αποδρομή της νόσου.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έλαβε πολύ αυστηρά μέτρα, πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες, και υπάρχει ελπίδα ότι θα έχουν αποτελέσματα. Αυτό θα κριθεί μέσα στις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες, καθώς αυτήν τη στιγμή ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για οτιδήποτε. Το σίγουρο όμως είναι ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα κριθεί από την πιστή εφαρμογή τους από όλους μας.

Με απλά λόγια, μένουμε όλοι στο σπίτι και περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως αναγκαίες, όπως η εργασία για όσους δεν μπορούν να την κάνουν από μακριά ή οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων. Αντε να πάμε και για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα όμως οι ηλικιωμένοι, που άλλωστε δεν έχουν δουλειά, και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν πρέπει να βγαίνουν καθόλου από το σπίτι τους. Μόνο έτσι θα προστατευθούν από τη μετάδοση της νόσου στην κοινότητα. Μιλάμε δηλαδή για τα αυτονόητα, τα οποία, δυστυχώς, δεν τηρούνται.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο συνωστίστηκε πολύς κόσμος σε πάρκα και παραλίες, χωρίς καμία προφύλαξη, ενώ αρκετοί επέλεξαν να μετακινηθούν στα νησιά, προκειμένου να παραμείνουν εκεί για τις δύσκολες εβδομάδες. Πρόκειται για εγκληματικό λάθος, καθώς έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς της νόσου από τις μεγάλες πόλεις στην περιφέρεια, καθώς θα μεταφερθεί εκεί ο ιός, ενώ είναι γνωστό ότι τα τοπικά συστήματα Υγείας έχουν περιορισμένες δυνατότητες.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η δημόσια Υγεία τις επόμενες εβδομάδες. Χρειάζεται αυτοπειθαρχία, διαφορετικά το επόμενο βήμα είναι η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά το κακό μπορεί να έχει γίνει. Μείνετε, λοιπόν, στο σπίτι για να είστε ασφαλείς.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής