Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πυγμή και αποφασιστικότητα απέναντι στη… γραφικότητα

Newsroom eleftherostypos.gr

Εδώ και τρεις εβδομάδες όλος ο κόσμος, η Ευρώπη και η χώρα μας δίνουν έναν «πόλεμο» με έναν πανίσχυρο και αόρατο εχθρό. Αυτό που φαινόταν «εξωτικό» όταν συνέβαινε τον Ιανουάριο στην Κίνα, τελικά ήταν ένα ασύμμετρο φαινόμενο. Η τραγωδία της Ιταλίας, αλλά και η δυσκολία αντιμετώπισης του κορονοϊού από τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γαλλία καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΕΔΩ μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν να βρίσκονται υπό έλεγχο. Και βρίσκονται υπό έλεγχο γιατί η κυβέρνηση έδρασε άμεσα. Εδρασε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

ΑΚΥΡΩΣΕ τα Καρναβάλια όταν ακόμα κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι για το τσουνάμι που ερχόταν και, μάλιστα, τότε δέχθηκε οξύτατες επικρίσεις. Τελικά, τώρα όλοι έχουν κατανοήσει πως ήταν σωστή αυτή η απόφαση. Ακόμα και εκείνοι που δήλωναν πως έκαναν «αντίσταση» στους δρόμους της Πάτρας ντυμένοι μασκαράδες.

ΣΤΗ συνέχεια, έκλεισε τα σχολεία, τα καφέ, την εστίαση και τα καταστήματα, και πάλι -αναλογικά με τον αριθμό κρουσμάτων- πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

ΚΑΝΕΙΣ, βέβαια, δεν μπορεί να γνωρίζει την πορεία διασποράς του κορονοϊού ούτε πόσα θύματα θα υπάρξουν στη χώρα μας. Αυτό εξαρτάται σημαντικά και από τη συμπεριφορά μας, την ατομική ευθύνη που θα επιδείξουμε όλοι σε αυτό το ζόρικο δίμηνο έως τον Μάιο.

Ο,ΤΙ κι αν συμβεί, πάντως, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για αδράνεια, για απάθεια, για μη ενεργοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού. Το αντίθετο, κάποιοι πιο «εξυπνάκηδες» την καταγγέλλουν για υπέρμετρη αυστηρότητα.

ΜΕ την ίδια ταχύτητα αντέδρασε η κυβέρνηση και στα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες της κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει τρία πακέτα στήριξης συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και πέρα από το επίδομα των 800 ευρώ και τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, αποφασίστηκε και το ουσιαστικό πάγωμα δανείων, φόρων και εισφορών επί τρεις μήνες για όσους πλήττονται από την κρίση.

ΚΙ όμως, μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κάνει και πάλι αντιπολίτευση τύπου… 2014! Μπορεί στο κομμάτι της δημόσιας υγείας να ήταν συναινετικός στις παρεμβάσεις του, αλλά στα οικονομικά μέτρα προσπάθησε να το γυρίσει στο σκληρό ροκ. Βγήκε, λοιπόν, και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δίνει λίγα χρήματα, πως στην Ευρώπη τα άλλα κράτη δίνουν περισσότερα -πρώτο fake news-, πως υπάρχουν στο ψυγείο 37 δισεκατομμύρια – δεύτερο fake news! Kαι σαν να βρισκόμαστε σε προεκλογική αντί για περίοδο κρίσης, προσπάθησε να ξεκινήσει μια άτυπη πλειοδοσία. Βέβαια, ακόμα και σε αυτό την… πάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν περίμεναν πρώτα το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης.

Ο κ. Τσίπρας θα ήταν προτιμότερο, αντί να εκτίθεται διαρκώς προσπαθώντας να κάνει αντιπολίτευση, να αποκτούσε για πρώτη φορά μια άλλη συμπεριφορά. Να συναινέσει ειλικρινά και να βοηθήσει αληθινά την κυβέρνηση στον δύσκολο αγώνα της. Ετσι κι αλλιώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις και δίνει το μήνυμα της ενότητας που χρειάζεται η κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Alco: Διατηρεί το προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στις 14,3 μονάδες η διαφορά

Tinad

Σάλος για το «White House» του Καλογρίτσα: «Μου έδωσαν 3 εκατ. ευρώ για κανάλι»

Evanthia Karra

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για Ελληνικό: Συνεχίζετε να πολεμάτε την επένδυση με fake news

Tinad

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ

Μιχάλης Μάρδας

Το άλλο εμβόλιο

Kon

Τζάμπα μάγκας…

Kon

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Kon

Μήνυμα και από τη Γαλλία στην Τουρκία για την Αγία Σοφία: Να παραμείνει ανοιχτή για όλους

Μιχάλης Μάρδας

Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία ΝΔ – Πού έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ

Evanthia Karra