Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κράτος είμαστε εμείς

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Εως 9,4% η ύφεση, σήμα κινδύνου για έκρηξη ανεργίας

Newsroom eleftherostypos.gr

Ηταν η κλασική ατάκα στην εποχή της «κανονικής» Ελλάδας: «Δεν έχουμε κράτος, ρεεε», με το επιφώνημα στο τέλος της φράσης να τονίζεται με εκκωφαντική αγανάκτηση για να το ακούσουν αυτοί που μας κυβερνούν. Ε λοιπόν, αυτή η πρωτοφανής παγκόσμια δοκιμασία, την οποία περνά και η χώρα μας, αποδεικνύει πως έχουμε κράτος. Εχουμε και κράτος και κυβέρνηση που λειτουργεί υπό αντίξοες συνθήκες, που νοιάζεται για τους πολίτες της εντός και εκτός συνόρων, που επέλεξε να σώσει και να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές, την ώρα που άλλα κράτη επιλέγουν να σώσουν την οικονομία τους.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Η ιστορία με τους 13 οδηγούς φορτηγών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας και επιστρέφουν με ειδικά ναυλωμένη πτήση charter το αποδεικνύει. Η ιστορία με τους Ελληνες φοιτητές στο Λονδίνο που μέσα στο χάος του Μπόρις Τζόνσον δέχονται τηλεφώνημα από την Πολιτική Προστασία της Ελλάδας με συμβουλές και οδηγίες για το πώς θα γυρίσουν και τι πρέπει να κάνουν το αποδεικνύει. Η ιστορία με τους δημόσιους υπαλλήλους που στέκονται στις θέσεις τους φροντίζοντας να λειτουργεί η ραχοκοκαλιά της καθημερινότητάς μας το αποδεικνύει. Η ιστορία με τους αστυνομικούς που γυρίζουν στους δρόμους και παρακινούν τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους το αποδεικνύει. Η ιστορία με τους δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (περιφέρειες, δήμοι, σύλλογοι ψυχοθεραπευτών, οργανώσεις προστασίας παιδιών και εφήβων) που λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης πολιτών το αποδεικνύει.

Και κοντά σε αυτούς, οι πολίτες. Οσοι τουλάχιστον έχουν ενσυναίσθηση και αντίληψη τού τι ακριβώς συμβαίνει. Οσοι καταλαβαίνουν και αναφωνούν πως το κράτος είμαι εγώ. Διότι δεν αρκεί το κράτος μόνο του. Διότι αν κάτι γκριζάρει επικίνδυνα αυτές τις ιστορίες, είναι κάποιοι άλλοι πολίτες. Εκείνοι που ακόμα δεν κατάλαβαν τι συμβαίνει. Που βγαίνουν βόλτα σαν να μην άλλαξε τίποτα, που πηγαίνουν στα εξοχικά και στα χωριά τους θέτοντας σε κίνδυνο τους συμπολίτες τους, που εκδράμουν στη Χαλκιδική ή στα νησιά αγνοώντας κάθε έκκληση.

Λοιπόν, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είμαστε στην αρχή μιας υγειονομικής κρίσης, που ιστορικά συγκρίνεται μόνο με φονικές πανδημίες του προηγούμενου αιώνα ή ακόμα και με παγκόσμιους πολέμους. Ομως όταν και όπως τελειώσει αυτή η ιστορία, θα μετρηθούμε ξανά. Θα μετρήσουμε το ανθρώπινο ανάστημά μας, τους φίλους μας, τους εργοδότες μας, τους συναδέλφους μας, τους ιερείς μας, τους πολιτικούς που ψηφίσαμε ή αγνοήσαμε. Θα μετρήσουμε τους εαυτούς μας μέσα σε αυτό το κράτος. Οταν και όπως τελειώσει αυτή η ιστορία, ο κόσμος και ο μικρόκοσμος μας δεν θα είναι ο ίδιος, γιατί θα χρειαστεί, όπως έγραφε ο Μάρκες στα Χρόνια της Χολέρας, να ξαναγεννηθούμε «μια και δυο και πολλές φορές ακόμα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Τα κακομαθημένα παιδιά της πολιτικής

Tinad

Βιβλία για το μέλλον που είναι ήδη εδώ

Tinad

Είδες η ΔΕΗ;

Ανδρέας Ντίνης

Ψηφιακό τείχος Δημοκρατίας

Μιχάλης Μάρδας

Οι επιστήμες της συμπεριφοράς και η συμπεριφορά μας

Kon

Ο κορονοϊός δοκιμάζει και τα πολιτικά συστήματα

Kon

Ο Μαγκνίτσκι και το Tik Tok σε έναν πολύπλοκο κόσμο

Kon

Το νησί των καταραμένων

Tinad

Φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ

Μιχάλης Μάρδας