Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η χώρα και ο ηγέτης

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: Κάποιοι ήθελαν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους

Newsroom eleftherostypos.gr

Στις μεγάλες κρίσεις αναδεικνύονται οι αλήθειες και καταρρέουν προπαγανδιστικά fake news. Στις μεγάλες κρίσεις αναδεικνύονται και οι πολιτικοί ηγέτες. Ή γίνεται πλήρως κατανοητό ποιοι πολιτικοί είναι απλοί διαχειριστές μιας εφήμερης εξουσίας.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα καταλήξει ο «άγνωστος πόλεμος» με τον κορονοϊό. Ούτε στον υπόλοιπο πλανήτη ούτε στη χώρα μας. Ολοι όμως αποδέχονται ότι η κυβέρνηση -έως τώρα- έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και με το σωστό timing.

ΑΡΚΕΙ μόνο να σκεφτεί κανείς ότι στη χώρα μας έκλεισαν τα σχολεία με μόλις 99 κρούσματα, όταν αντίστοιχα στην Ιταλία είχαν φτάσει τα 3.000 και στην Ισπανία είχα ξεπεράσει τα 4.000. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες. Η επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι έχει μπει «λουκέτο» στο 80% των δραστηριοτήτων της χώρας χωρίς να προκληθεί πανικός, χωρίς να αδειάσουν σούπερ μάρκετ – λογική εξαίρεση τα αντισηπτικά. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει κατανοήσει τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνει. Πάντοτε θα υπάρχουν μικρές μειοψηφίες που θα υποδύονται τους «επαναστάτες» ή τους «εξυπνάκηδες». Και αυτό το κατάφερε η κυβέρνηση με συνθήκες απόλυτης ηρεμίας.

ΤΑ διαγγέλματα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θυμίζουν κλασικά πρωθυπουργικά διαγγέλματα. Εφτασε στο σημείο να μιλάει για cocooning και να απευθύνεται σε προσωπικό ύφος στην πιτσιρικαρία. Μίλησε ανθρώπινα σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Δεν μάσησε όμως τα λόγια του. Ομολόγησε πως τα πράγματα είναι ζόρικα και πως θα γίνουν δυσκολότερα. Κάτι που δύσκολα παραδέχεται κάποιος πολιτικός. Σταμάτησε τις Λειτουργίες στις εκκλησίες παρά την αντίθεση της Ιεράς Συνόδου. Είπε πως θα νικήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση των γιατρών, των νοσηλευτών, όλων των πολιτών. Γιατί δεν υπάρχει και άλλη επιλογή από τη νίκη με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Τόσο σε ζωές όσο και στην οικονομία.

ΚΑΙ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε το «whatever it takes» με την ίδια βεβαιότητα που το είχε πει ο Μάριο Ντράγκι για την κρίση της ευρωζώνης. Ναι, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μετριαστούν οι συνέπειες. Θα ανοίξει όσο είναι δυνατόν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης προκειμένου να καλύψει τις ζημιές για επιχειρήσεις και πολίτες.

ΤΟ ίδιο δυναμική ήταν η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ασύμμετρη απειλή εισβολής του Ερντογάν. Σε μηδενικό χρόνο αποφάσισε το σφράγισμα των συνόρων και για πρώτη φορά κατόρθωσε δύο σημαντικά πράγματα: Να υπάρξει ενότητα και ομοψυχία, όλοι οι πολίτες να στηρίζουν τις αποφάσεις του. Και ο Ερντογάν να σημειώσει την πρώτη μεγάλη διπλωματική ήττα του εδώ και αρκετά χρόνια στα ελληνοτουρκικά.

ΚΑΙ να πώς κατέρρευσαν όλα τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ, προεκλογικά και μετεκλογικά. Ο «Κούλης», όπως τον έλεγαν περιπαικτικά στελέχη και μέσα ενημέρωσης της Αριστεράς, αποδεικνύεται ηγέτης. Και στην οικονομία. Και στις μεταρρυθμίσεις. Και στα εθνικά θέματα. Και στη διαχείριση εκτάκτων κρίσεων, όπως αυτή του κορονοϊού. Και επειδή, όσα εμπόδια κι αν υπάρξουν ακόμα, κάποια στιγμή ο πλανήτης και η χώρα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, τότε η ισχύς την οποία θα έχει αποκτήσει ο Κυριάκος θα τον βοηθήσει να τρέξει με ταχύτητα το μεγάλο όραμά του: να αλλάξει τη χώρα.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Προς επερχόμενη Αποκάλυψη; – Την «Μεγάλη» πανδημία δεν την ζήσαμε ακόμα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon