Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα λουκέτα και το… τσιγκέλι

Newsroom eleftherostypos.gr

Είναι βράδυ Δευτέρας. Η μια χώρα μετά την άλλη κλείνει τα σύνορά της. Η Ιταλία θρηνεί για μια ακόμη ημέρα τους νεκρούς της. 349 θύματα λέει το θλιβερό ημερήσιο δελτίο απογραφής. Σε αρκετές πόλεις της Ισπανίας η τήρηση των περιοριστικών μέτρων γίνεται με drones. Η Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε άνευ προηγουμένου μέτρα κλείνοντας καταστήματα και υπηρεσίες.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΤΑ σχολεία δεν λειτουργούν εδώ και αρκετές ημέρες σε όλη την Ευρώπη και πολλές ακόμη χώρες του κόσμου. Εχουν σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια στο μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη. Τα πάντα μπαίνουν στον πάγο.

Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει γνωρίσει στη μεταπολεμική ιστορία παρόμοια κατάρρευση. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν. Ο λογαριασμός θα ανεβαίνει με εκθετικό ρυθμό. Ο υπολογισμός θα ολοκληρωθεί όταν μπούμε στη φάση που βρίσκεται η Κίνα σήμερα. Τώρα που χαλαρώνουν ένα ένα τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν εκεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

ΓΙΑ την ώρα αυτό που έχει σημασία στην Ευρώπη και στη χώρα μας είναι να περιοριστεί με κάθε τρόπο η διασπορά. Να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Να μη μετράμε δεκάδες φέρετρα όπως σε άλλες χώρες.

ΓΙ’ αυτό και λαμβάνονται πρωτόγνωρα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτός ο πρωτόγνωρος κίνδυνος. Θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος άλλον λόγο ώστε να αποφασίσουν σχεδόν όλα τα κράτη να βάλουν λουκέτο στο 80% της οικονομίας τους και στην εκπαίδευσή τους;

ΔΕΝ υπάρχει χρόνος για θεωρίες συνωμοσίας. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για να ακούει κανείς ψεκασμένους. Τα πράγματα δεν είναι αστεία. Ούτε πρόκειται για παιχνίδι. Οι χιλιάδες νεκροί -που δυστυχώς θα αυξηθούν κατά πολύ- αποδεικνύουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

ΕΤΣΙ λοιπόν έχει μπει λουκέτο σε οποιονδήποτε τομέα επιχειρηματικότητας και ζωής θα μπορούσε να μπει. Εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης. Τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα. Και όλοι -εκτός από κάποιος ανεγκέφαλους… εξυπνάκηδες- μένουμε στο σπίτι μας. Κάνουμε τηλεργασία. Διαβάζουμε βιβλία και εφημερίδες. Σερφάρουμε στο Ιντερνετ. Παίζουμε με τα παιδιά μας. Κάνουμε δουλειές που ποτέ δεν θα προλαβαίναμε.

ΕΧΕΙ έρθει τούμπα όλος ο πλανήτης. Εχουν αλλάξει δραματικά οι ζωές μας. Και όμως, είναι Δευτέρα βράδυ και η Ιερά Σύνοδος μόλις τώρα αποφάσισε τι θα κάνει με τις εκκλησίες. Μπορεί με το τσιγκέλι. Μπορεί με πολιτικές πιέσεις. Είναι πράγματι απίστευτο. Δεν γίνεται να έχει μπει λουκέτο στα πάντα και να έρχονται τελευταίοι για να αποφασίσουν… ό,τι θέλουν οι ιεράρχες. Ιδιαίτερα την ώρα που η κυβέρνηση έχει επιδείξει τόσο ισχυρά αντανακλαστικά και σωστές αποφάσεις στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon