ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ρεαλισμός και ευαισθητοποίηση

Καλή είναι η σάτιρα και ο χαβαλές στα social media. Προσφέρουν αποσυμπίεση σε όλους μας ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως η τωρινή. Από την άλλη, όμως, η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και απαιτείται από όλους μας η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η πανδημία του κορονοϊού. Ούτε καν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι. Το βέβαιο είναι πως, τουλάχιστον, για τους επόμενους δύο μήνες τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο ζόρικα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΟΣΟ πιο νωρίς συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο τόσο θα επιβραδυνθεί η διασπορά κρουσμάτων και θα θρηνήσουμε λιγότερα θύματα. Αν δούμε τι συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τότε εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε πως δεν πρόκειται για κάποιο «παιχνίδι» ούτε για κάποια παγκόσμια συνωμοσία.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ψυχραιμία και απόλυτη πειθαρχία όλων στα μέτρα που ανακοινώνονται. Πάνω σε αυτή τη λογική κινήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για πρώτη φορά ακούσαμε ένα διαφορετικού τύπου διάγγελμα. Σε μια γλώσσα καθημερινότητας. Με απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε στο επόμενο διάστημα. Με ρεαλισμό και χωρίς ίχνος πανικού. Με μηνύματα ευαισθητοποίησης προς τους πολίτες. Αλλά και ένα αυστηρό μήνυμα προς την Εκκλησία. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν χωρούν ούτε μικροκομματικές σκοπιμότητες ούτε εκμετάλλευση της χριστιανικής πίστης από κάποιους «φανατικούς».

Η επιδημία του κορονοϊού αφορά σε όλους μας. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Είναι επικίνδυνο για την υγεία όλων μας κάποιοι να θεωρούν πως είτε έκαναν «αντίσταση» διοργανώνοντας καρναβάλια είτε μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν κανονικά στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Πως για κάποιο ανεξήγητο ή μεταφυσικό λόγο θα μείνουν «αμόλυντοι» από τον ιό.

ΓΙ’ αυτό και ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης. Δεν αρκούν μόνο τα περιοριστικά μέτρα. Τα οποία και προφανώς όσο περνούν οι μέρες και οι εβδομάδες θα αυστηροποιούνται. Αν δεν προσπαθήσει ο καθένας από εμάς να τηρεί τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και να ελαχιστοποιήσει τη συμμετοχή του σε δημόσιες συναθροίσεις τότε δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελέσματα.

ΑΣ μην πανικοβληθούμε από όσα συμβαίνουν στην Ιταλία. Αλλά ας πάρουμε μαθήματα. Για να μη γίνουν εικόνες από το μέλλον στη χώρα μας. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση αυτής της τόσο περίεργης και επικίνδυνης κρίσης εργάζονται μεθοδικά και λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις. Πρέπει, όμως, και ο καθένας από εμάς να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και να βοηθήσει ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Να μην πέφτουμε θύματα παραπληροφόρησης και κάθε είδους τσαρλατάνων που «κυκλοφορούν». Να μην τρομοκρατηθούμε, αλλά και να μην εφησυχάζουμε. Βιώνουμε μια ζόρικη δοκιμασία από την οποία μπορούμε όμως να κερδίσουμε κάτι σημαντικό. Να κατανοήσουμε πως οι δυσκολίες δεν ξεπερνιούνται με λαϊκιστικούς ψεκασμούς αλλά με σύνεση και ρεαλιστικό σχέδιο.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τα χιονοπέδιλα στην… αποθήκη!

Ανδρέας Ντίνης

Ας διαλέξουμε σε ποια κανονικότητα θέλουμε να επιστρέψουμε

Kon

Εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες

Kon

Βήμα βήμα χωρίς πολλά λόγια

Kon

Ακόμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία στα ελληνικά πανεπιστήμια

Kon

Ολυμπιονίκης στην ψυχή!

Kon

Μια άβυσσος χωρίζει… Μητσοτάκη και Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Πραγματικές μεταρρυθμίσεις

Kon

Το εμβόλιο, το πιστοποιητικό και ο δρόμος προς την ελευθερία

Kon