Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπίζεται με ιδεοληψίες και ψεκασμούς

Ανάλυση - βόμβα των FT: Περισσότεροι κατά 60% οι θάνατοι παγκοσμίως

Η παραδοχή της πραγματικότητας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Η αυταπάτη αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, μια «άμυνα» των ανθρώπων όταν έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει, όμως, ένα σημείο καμπής.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Η χρονική στιγμή που αποδεχόμαστε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Αυτή η στιγμή έρχεται σε χρόνο αντιστρόφως ανάλογο με τις ιδεοληψίες μας.

ΑΣ αφήσουμε τις θεωρίες και ας περάσουμε στην πράξη. Κυκλοφορούν διάφορα συνωμοσιολογικά γύρω από τον κορονοϊό. Για το πώς προέκυψε, για το πώς μεταδίδεται και για το πώς θεραπεύεται.

ΚΑΠΟΙΟΙ διακινούν πως ο κορονοϊός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Κίνας για να εξολοθρεύσει τους ηλικιωμένους. Ή τους ίδιους τους Κινέζους. Ή για να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία. Κάποιοι πιστεύουν, μάλιστα, ότι κατασκευάστηκε με χορηγία του Μπιλ Γκέιτς. Στη Ρωσία και στο Ιράν θεωρούν ότι αποτελεί βιολογικό όπλο των ΗΠΑ. Κάποιοι άλλοι διαλαλούν στα social media πως είναι ταξικός, γιατί πώς αλλιώς θα έκλεινε το Κολλέγιο!

ΚΑΙ για τη μετάδοση του ιού κυκλοφορούν-ακούγονται πράγματα. Ο Κυριάκος Βελόπουλος -πρόεδρος κόμματος στην Ελληνική Βουλή!- βγήκε στην τηλεόραση πουλώντας κάποια αλοιφή και είπε: «Θα κάνετε επάλειψη στα χέρια και δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα, πάρτε την κεραλοιφή και δεν θα κινδυνεύσετε ποτέ να κολλήσετε κορονοϊό και γρίπη». Και συμβαίνει το απίστευτο! Ακόμα δεν έχει κινηθεί κάποιος εισαγγελέας για διασπορά ψευδών ειδήσεων και έκθεση των πολιτών σε κίνδυνο!

ΑΛΛΑ υπάρχουν και πολλά ακόμα… ψεκασμένα που ακούγονται. Άλλοι λένε πιείτε αντισηπτικό ή χλωρίνη. Υπήρχαν πριν από λίγες ημέρες και οι «αντιστασιακοί» καρναβαλιστές που δήλωναν στις κάμερες πως «δεν κολλάμε τίποτα». Και τώρα στην Αχαΐα «τρέχουν να κρυφτούν» ύστερα από τα κρούσματα στην περιοχή. Υπάρχει και ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος με ποστάρισμα στα social media μας «ενημερώνει» πως «το εμβόλιο υπάρχει, προϋπήρξε του ιού» και μας καλεί «να αντισταθούμε στη διασπορά πανικού, να συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά» και να πασαλειφτούμε με πρόπολη, που είναι «σοβαρό γιατρικό».

ΑΣ αφήσουμε τους ψεκασμούς και ας ασχοληθούμε με κάτι αρκετά σοβαρό. Το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας. Η Εκκλησία -με ελάχιστες εξαιρέσεις ιεραρχών- επιμένει πως δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός και κανένας ιός μέσω της μετάληψης. Εννοείται πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη στην οποία να βασίζονται αυτά τα επιχειρήματα. Η Εκκλησία μιλά θεολογικά, όχι επιστημονικά, έχει τη δική της αλήθεια. Αν η Εκκλησία ζητούσε αποχή από την Κοινωνία, τότε θα «κατέρρεαν» όσα πιστεύουν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και, δυστυχώς, αρνείται την πραγματικότητα.

Η μεγάλη ευθύνη, όμως, ανήκει στους επιστήμονες. Εκείνοι θα έπρεπε να βγουν και να πουν χωρίς φόβο και πάθος την αλήθεια. Πως βρισκόμαστε σε μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Πως δεν είναι δυνατόν να απαγορεύονται οι συναθροίσεις και ο συγχρωτισμός πολλών ανθρώπων και να επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε όλοι το ίδιο κουταλάκι για τη μετάληψη.

ΣΕ μια χώρα που μας πήρε τουλάχιστον πέντε χρόνια για να κατανοήσουμε πως είχαμε χρεοκοπήσει δεν είναι και τόσο περίεργο να μην παραδεχόμαστε την πραγματικότητα για τον κορονοϊό. Ας ακούμε μόνο τις επίσημες, σοβαρές και ψύχραιμες οδηγίες του ΕΟΔΥ και ας αγνοήσουμε για λίγο καιρό τις ιδεοληψίες που μας κατατρύχουν για να μην θρηνήσουμε δεκάδες θύματα.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon