Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για τον ιό

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Στους 1.568 οι νεκροί σε 24 ώρες

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η κυβέρνηση έλαβε χθες το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων και όλων των εκπαιδευτικών δομών και παιδικών σταθμών, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Και μπορεί τα μέτρα να φαίνονται υπερβολικά σε ορισμένους, ωστόσο είναι προτιμότερο να γίνονται για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας, παρά να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και να λαμβάνονται εκ των υστέρων, όπως στην Ιταλία. Άλλωστε οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και μόνο.

Από εκεί και πέρα, όμως, έχει μεγάλη σημασία η πιστή τήρηση των μέτρων από όλους μας. Οι μαθητές και γενικότερα οι νέοι θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους για να μελετήσουν. Άλλωστε για αυτό κλείνουν και τα σχολεία, ώστε να μην κυκλοφορούν και να μη μεταδοθεί περισσότερο ο ιός στην κοινότητα. Το ίδιο θα πρέπει να τηρούνται και οι κανόνες υγιεινής σε ατομικό επίπεδο.

Βλέπουμε ότι, δυστυχώς, στη γειτονική Ιταλία η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και μόνο το προηγούμενο 24ωρο προστέθηκαν άλλοι 168 νεκροί στη μακρά λίστα των θυμάτων του κορονοϊού. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι ακατανόητη και η απόφαση της Ευρωλίγκας να στείλει την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού για να αγωνιστεί στο Μιλάνο, που είναι και η πόλη – επίκεντρο του κορονοϊού στην περιοχή.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν ανακοινώνεται ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού στην Τουρκία. Προφανώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να παρέμβει για να διαπιστώσει αν και κατά πόσον ο ιός είναι ανεξέλεγκτος και δεν ανακοινώνονται ούτε κρούσματα ούτε νεκροί.

Ο κορονοϊός χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα και για τη δημόσια υγεία και για την οικονομία, αποσκοπώντας στο να προλάβει τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Χρειάζεται όμως και αυστηρή πειθαρχία στα μέτρα από τους νέους και τις οικογένειές τους. Οι νέοι είναι πιο ανθεκτικοί στον ιό, για αυτό και πιο επικίνδυνοι για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Σαφής αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός χτυπάει τη διεθνή οικονομία

Tinad

Ο κορωνοϊός χτυπάει τη διεθνή οικονομία

Tinad

Αποφασιστικότητα στα εθνικά θέματα

Το ντόμινο του κορωνοϊού

Εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση

Τα fake news του Ερντογάν

Αλληλεγγύη στην πράξη

Υπάρχει Ευρώπη;