Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο κορωνοϊός χτυπάει τη διεθνή οικονομία

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η επιδημία του κορονοϊού έχει χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία ενώ δοκιμάζει τις αντοχές στα συστήματα της δημόσιας Υγείας ακόμη και σε χώρες που έχουν ισχυρή παράδοση σε αυτό τον τομέα, όπως σε Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την Ευρώπη καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε φάση έξαρσης ενώ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από την Κίνα, όπου σημειώνεται σημαντική κάμψη σε κρούσματα και θύματα.

Πέρα από τη δημόσια υγεία, που είναι και το σημαντικότερο ζήτημα για όλους, μεγάλες είναι οι επιπτώσεις για την οικονομία.

Έχουμε ήδη επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη ενώ τα προβλήματα είναι σημαντικά στις μεταφορές, στον τουρισμό και στην εστίαση. Στην Ιταλία η κατάσταση φαίνεται ότι έχει ξεφύγει, τα θύματα είναι περισσότερα από 230 ενώ το βόρειο τμήμα της χώρας βρίσκεται σε απόλυτη καραντίνα, κατά το πρότυπο της κινεζικής επαρχίας Γιουχάν, από την οποία ξεκίνησε η μετάδοση της νόσου παγκοσμίως.

Όλα αυτά δυσχεραίνουν τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας καθώς η αβεβαιότητα γκρεμίζει τα χρηματιστήρια, ωθεί ανοδικά τα επιτόκια δανεισμού και μειώνει την τουριστική κίνηση. Οι ελπίδες όλων είναι η επιδημία να περάσει σύντομα στη φάση της ύφεσης και να επέλθει η κανονικότητα σε μεταφορές, εμπόριο και παραγωγή ώστε η αιχμή της τουριστικής περιόδου να γίνει χωρίς πρόσθετα προβλήματα. Ωστόσο, ήδη η ζημιά είναι μεγάλη για την οικονομία.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα του κορονοϊού με βάση τις οδηγίες που λαμβάνουν από το επιστημονικό συμβούλιο ενώ το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει σήμερα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στους νομούς όπου έχουν παρατηρηθεί αρκετά κρούσματα.

Χρειάζεται ψυχραιμία και κυρίως ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποφεύγεται ο πανικός από ανυπόστατες φημολογίες για τις διαστάσεις της νόσου. Η Ελλάδα έχει κινηθεί καλύτερα από γειτονικές χώρες στο μέτωπο της πρόληψης ενώ σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η μη καταγραφή κρουσμάτων στην Τουρκία.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύσκολες ισορροπίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμός και τήρηση μέτρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom