ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πυγμή και οι ιδεοληψίες

Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης

Η πραγματικότητα διαμορφώνει πάντοτε τόσο την ατζέντα στο πολιτικό σκηνικό όσο και τους προβληματισμούς των πολιτών. Το περασμένο φθινόπωρο κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποια θα ήταν σήμερα τα μείζονα προβλήματα της χώρας. Ολοι ασχολούμασταν με την οικονομία, τις αξιολογήσεις, και τις φοροελαφρύνσεις.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της «Pulse» για τον ΣΚΑΪ σχεδόν το 90% των πολιτών ανησυχεί για την τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό. Την ίδια ώρα, μέτρια έως μεγάλη ανησυχία υπάρχει στο 68% της κοινωνίας για τον κορονοϊό, ποσοστό που πιθανότατα θα αυξηθεί και άλλο στο προσεχές διάστημα ύστερα από την έξαρση των κρουσμάτων. Σε όλο αυτό το περίεργο και συγχρόνως επικίνδυνο σκηνικό που διαμορφώνεται έχει ιδιαίτερη σημασία πώς αντιδρούν η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και οι πολίτες.

Η κυβέρνηση, που εμφανιζόταν τους τελευταίους μήνες να αμφιταλαντεύεται γύρω από το ποια τακτική θα ακολουθούσε στο μεταναστευτικό, ξαφνικά αφυπνίστηκε. Η «απειλή εισβολής» στον Εβρο από χιλιάδες μετανάστες καθοδηγούμενους από τον Ερντογάν την οδήγησε σε μια αστραπιαία απόφαση να σφραγίσει τα σύνορα. Η πυγμή που επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε εντυπωσιακά το κλίμα. Μέχρι τον Ιανουάριο το μεταναστευτικό αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα της διακυβέρνησης. Μόλις το 15% με 20% συμφωνούσε με την κυβερνητική πολιτική. Τώρα, το 76% επικροτεί το κλείσιμο των συνόρων και το 46% συμφωνεί με τη δημιουργία κλειστών δομών.

ΤΗΝ ίδια ώρα, το σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται θετικά στην επιδημία του κορονοϊού, με μόνο ίσως «γκρίζο» σημείο το γεγονός πως θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην επιβολή προληπτικών περιοριστικών μέτρων. Ισως θα έπρεπε ήδη να έχει αποφασιστεί το κλείσιμο σχολείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φροντιστηρίων, αλλά και κάποιων χώρων συναθροίσεων. Και για να επιβραδυνθεί η διάδοση, αλλά κυρίως για να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια εκατομμύρια γονείς που αγωνιούν. Δεν θα γίνει και τίποτα. Εδώ για χρόνια έκλειναν σχολεία για δυο μήνες λόγω καταλήψεων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει η μεγάλη χαμένη στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να δήλωσε πως συμφωνεί με το κλείσιμο των συνόρων, αλλά στη συνέχεια τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, έφτασαν μέχρι και να υιοθετούν fake news της τουρκικής προπαγάνδας μόνο για να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση. Φαίνεται πως όσο κι αν προσπαθούν να πείσουν πως μεταλλάσσονται σε ένα κεντροαριστερό κόμμα, οι ιδεοληψίες τους εγκλωβίζουν στη ρητορική του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ του 3%.

Η κοινωνία δείχνει να προσγειώνεται ομαλά σε αυτή τη νέα «ανώμαλη» πραγματικότητα. Φαίνεται πως τα μαθήματα από τα παθήματα των μνημονιακών χρόνων στρέφουν τους πολίτες προς το ρεαλισμό, τους κάνουν να απορρίπτουν «μαγικές λύσεις» που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν. Η συντριπτική πλειονότητα συμφωνεί πως πρέπει να σταλεί μήνυμα αποτροπής τόσο προς τον προκλητικό Ερντογάν όσο και προς τους μετανάστες. Παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και ακολουθεί τα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

ΑΚΡΑΙΕΣ αντιδράσεις από μικρές μειοψηφίες, δυστυχώς, πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν. Ακροδεξιοί εκμεταλλεύονται την ένταση στον Εβρο και τα νησιά και επανεμφανίζονται στους δρόμους. Μπαχαλάκηδες ακροαριστεροί τα σπάνε για να… ανοίξουν τα σύνορα. Κάποιοι άλλοι με απίστευτη ελαφρότητα υποδύθηκαν τους «αντιστασιακούς» και διοργάνωσαν καρναβάλι στην Πάτρα παρά την απαγόρευση λόγω κορονοϊού. Οι ακραίοι και οι «ανεγκέφαλοι», όμως, είναι ελάχιστοι. Και πρέπει όλα τα κόμματα μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να τους απομονώσουν.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Τα χιονοπέδιλα στην… αποθήκη!

Ανδρέας Ντίνης

Ας διαλέξουμε σε ποια κανονικότητα θέλουμε να επιστρέψουμε

Kon

Εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες

Kon

Βήμα βήμα χωρίς πολλά λόγια

Kon

Ακόμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία στα ελληνικά πανεπιστήμια

Kon

Ολυμπιονίκης στην ψυχή!

Kon

Μια άβυσσος χωρίζει… Μητσοτάκη και Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Πραγματικές μεταρρυθμίσεις

Kon

Το εμβόλιο, το πιστοποιητικό και ο δρόμος προς την ελευθερία

Kon