Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ντόμινο του κορωνοϊού

Τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 για τον κορωνοϊό

Ο κορoνοϊός έχει δημιουργήσει τεράστιες αλυσιδωτές επιπτώσεις όχι μόνο στη δημόσια υγεία, αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ζωή των χωρών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, τουλάχιστον αυτών που έχουν καταγραφεί, έχει ξεπεράσει τις 100.000 παγκοσμίως και οι επιστήμονες θεωρούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα σημειωθεί η κορύφωση της νόσου.

Oλοι ελπίζουμε σε μια ύφεση του ιού προτού οι επιπτώσεις γιγαντωθούν. Ηδη, τα xρηματιστήρια καταγράφουν τεράστιες ζημιές και υπάρχει ανησυχία για σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη των οικονομιών, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο έχει πληγεί λόγω Κίνας, ο τουρισμός και οι μεταφορές, ιδίως οι αεροπορικές, έχουν παραλύσει και η κατανάλωση έχει περιοριστεί.

Στη δύσκολη αυτή περίοδο είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα, προκειμένου να περιοριστούν οι δυσμενείς συνέπειες του κορoνοϊού.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι θα υπάρξει πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορoνοϊού στη χώρα μας, με συγκεκριμένα, στοχευμένα μέτρα, που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει και το πλάνο για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους με εκστρατεία για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο οικονομικό κλίμα.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στη γειτονική Τουρκία δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα του κορoνοϊού, παρότι συνορεύει και έχει στενές οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, που είναι η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα σε αριθμό θανάτων μετά την Κίνα. Θα πρέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αναζητήσει στοιχεία και για την Τουρκία.

Η Ελλάδα κάνει τα πάντα προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις, όχι μόνο στη δημόσια υγεία, που είναι και το πιο σημαντικό, αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Και υπάρχει ελπίδα για ανάσχεση σε παγκόσμιο επίπεδο πριν το ντόμινο πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για τον ιό

Tinad

Σαφής αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός χτυπάει τη διεθνή οικονομία

Tinad

Ο κορωνοϊός χτυπάει τη διεθνή οικονομία

Tinad

Αποφασιστικότητα στα εθνικά θέματα

Εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση

Τα fake news του Ερντογάν

Αλληλεγγύη στην πράξη

Υπάρχει Ευρώπη;