Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κράτος και οι προβληματικές ΔΕΚΟ

Κορωνοϊός: Πέντε SOS για μισθούς, συμβάσεις και άδειες

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει μια προσπάθεια διάσωσης/εξυγίανσης προβληματικών ΔΕΚΟ. Εδώ και δεκαετίες η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ, η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο λουκέτου. Χρεοκοπούν, κλείνουν για λίγο καιρό, ξανανοίγουν, χρεοκοπούν ξανά και άντε πάλι από την αρχή. Το κράτος, δηλαδή οι κυβερνήσεις, χρηματοδοτεί τις δυσθεώρητες ζημίες. Μόνο που ο λογαριασμός, τελικά, πληρώνεται από τους πολίτες.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΤΩΡΑ στη λίστα των προβληματικών προστέθηκαν η ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ. Οι δύο επιχειρήσεις μέχρι πριν από λίγα χρόνια παρουσίαζαν έστω και οριακά κέρδη. Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τις οδήγησαν μισό βήμα από την κατάρρευση. Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ προχώρησε με fast track διαδικασίες παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών. Ηδη φαίνεται πως αποδίδει καρπούς. Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης από εκεί που προέβλεπαν χρεοκοπία, τώρα κρίνουν ότι αν εφαρμοστεί πλήρως το κυβερνητικό σχέδιο η ΔΕΗ όχι μόνο θα εξυγιανθεί, αλλά θα παραμείνει ο κυρίαρχος ενεργειακός παίκτης.

ΤΑ συνολικά χρέη των προβληματικών -εκτός ΔΕΗ- ΔΕΚΟ προσεγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια. Η κουβέντα μοιραία έχει πάει στους υψηλούς μισθούς και σε κάτι απίστευτα επιδόματα που δίνονται σε εργαζομένους για κάποιες από αυτές τις ΔΕΚΟ. Ναι, είναι παράλογο μια δημόσια επιχείρηση να βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας και οι μέσες αποδοχές να ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι το -μόνο- πρόβλημα οι μισθοί των εργαζομένων.

ΤΟ πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Μπορεί το κράτος να λειτουργεί μια δημόσια επιχείρηση που να είναι ανταγωνιστική στον ιδιωτικό τομέα; Μπορεί να εφαρμόζει τέτοιες επιχειρηματικές πολιτικές που να οδηγούν σε κερδοφορία τις ΔΕΚΟ; Δυστυχώς, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, το κράτος αδυνατεί. Και ο λόγος είναι απλός. Κράτος στην Ελλάδα σημαίνει κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις πάντοτε ήθελαν απλά να έχουν «ήσυχο» το κεφάλι τους βολεύοντας κομματικές διοικήσεις και χαϊδεύοντας τους συνδικαλιστές. Κανείς δεν ασχολιόταν με την πραγματική παραγωγική διαδικασία. Και ο λογαριασμός ανέβαινε διαρκώς.

Η λύση δεν είναι εύκολη. Οι επιλογές όμως είναι απλές. Μια χρεοκοπημένη ΔΕΚΟ ή θα κλείσει ή θα ιδιωτικοποιηθεί ή το κράτος -δηλαδή η κυβέρνηση- θα εφαρμόσει ένα επώδυνο σχέδιο σωτηρίας το οποίο θα μετατρέψει την προβληματική σε ανταγωνιστική προς τον ιδιωτικό τομέα επιχείρηση.

ΠΛΕΟΝ δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χρήμα. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να οπισθοχωρήσει. Πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων διάσωσης για όλες τις προβληματικές ΔΕΚΟ, χωρίς να καμφθεί από τις αντιδράσεις. Το μοντέλο της ΔΕΗ δείχνει το δρόμο…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου