Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Απαραίτητη η εξυγίανση των ΔΕΚΟ

Κορωνοϊός: Πέντε SOS για μισθούς, συμβάσεις και άδειες

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η χθεσινή αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για την αύξηση κατά 1,5 εκατ. ευρώ των εισπράξεων του ΟΑΣΑ από τα επιπλέον εκδοτήρια που προστέθηκαν σε πέντε σταθμούς του μετρό επιβεβαιώνει με τον πιο πειστικό τρόπο την ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης να ανοίξει περισσότερα εκδοτήρια για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την ενίσχυση των εσόδων του συγκοινωνιακού φορέα.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τα εκδοτήρια στα οποία δεν ήθελαν να εργαστούν οι υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί για τη συγκεκριμένη δουλειά, αλλά είχαν αποσυρθεί επί ΣΥΡΙΖΑ σε γραφεία. Μάλιστα, το σωματείο εργαζομένων είχε προκηρύξει και απεργία για τον λόγο αυτό στο μετρό, επειδή δηλαδή αποφασίστηκε να επανέλθουν στις κανονικές τους θέσεις.

Δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο που συνδικαλιστές υπερβαίνουν τον ρόλο τους. Εχουμε δει τη διοίκηση της ΔΕΗ, πάλι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να υπακούει στις εντολές των συνδικαλιστών, με ολέθρια αποτελέσματα για την επιχείρηση, ενώ και άλλες ΔΕΚΟ αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ που έχει συσσωρευμένες ζημιές άνω των 500 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία για τη διάσωσή της. Και είναι λογικό οι εργαζόμενοι να θέλουν να διατηρήσουν τους μισθούς τους ακόμα και αν είναι υπέρογκοι, όμως δεν μπορεί και η τιμή πώλησης της εταιρείας να είναι μεγαλύτερη από το κόστος λειτουργίας της.

Οι ΔΕΚΟ χρειάζονται εξυγίανση και στο έργο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τη στήριξη και τη συνεργασία, όχι μόνο των διοικήσεων, αλλά και των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους, οι οποίοι θα πρέπει να βλέπουν τι γίνεται γύρω τους και να αντιμετωπίζουν το ζήτημα με ρεαλισμό.

Οι φορολογούμενοι δεν μπορεί να είναι τα αιώνια θύματα των προβληματικών και υπερχρεωμένων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και να πληρώνουν τα σπασμένα των διοικήσεων ή των όποιων παραδιοικήσεων. Η κατάσταση αυτή πρέπει να λάβει τέλος προς όφελος του Δημοσίου και των πολιτών.

Από την έντυπη έκδοση