Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το απρόσμενο δώρο του Χουλιαράκη στη ΝΔ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχει καλό τεχνοκρατικό προφίλ αλλά ως πολιτικός πέφτει σε λάθη, όπως συνέβη κατά την τελευταία του παρουσία στη Βουλή, όπου συζητήθηκε το ζήτημα του χρέους.
amyrasΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Στην προσπάθειά του να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Χουλιαράκης επιχείρησε να εμφανίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον Ελληνα Ντόναλντ Τραμπ επειδή και οι δύο πιστεύουν στη μείωση των φόρων.

«Η δημοσιονομική πολιτική του Τραμπ θα οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις και θα αυξήσει τα επιτόκια σε βάρος της ρευστότητας της παγκόσμιας οικονομίας. Στην ελληνική πρόταση η επιθετική και αλόγιστη μείωση της φορολογίας δεν θα οδηγήσει σε υποτίμηση νομίσματος, γιατί έχουμε το ευρώ, αλλά θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό των δημοσιονομικών και απώλεια αξιοπιστίας».

Ο κ. Χουλιαράκης, που εκπροσωπεί το κόμμα το οποίο πριν από 2 χρόνια έσκιζε Μνημόνια, καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ και έδινε 13η σύνταξη, κατηγορεί τη Ν.Δ. για αναξιοπιστία αλλά και καταστροφική οικονομική πολιτική επειδή προτείνει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε ορίζοντα διετίας και περικοπή των φόρων για τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό δώρο της κυβέρνησης στον κ. Μητσοτάκη γιατί δημιουργείται πλέον, και μάλιστα με ευκρίνεια, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στο καίριο θέμα των φόρων σπάζοντας το ψευτοεπιχείρημα ότι «όλοι την ίδια πολιτική θα ασκούσαν».

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στη μείωση των φόρων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην αύξησή τους. Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, το φορολογικό βάρος αυξήθηκε φέτος στα 65,7 δισεκατομμύρια ευρώ (που ισοδυναμεί με το ιστορικό ρεκόρ του 37,6% του ΑΕΠ) από 63,9 δισ. που ήταν το 2014. Και έπεται συνέχεια: Οι φόροι θα αυξηθούν επιπλέον στα 67,9 δισ. το 2017 και θα αγγίξουν τα 70 δισ. το 2018.

Αντιθέτως, οι μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου παραμένουν ανέπαφες παρά τις συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων και αυξάνονται περαιτέρω το 2017. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι αυξάνοντας τους φόρους θα συγκεντρώσει πρόσθετα έσοδα. Ομως τα στοιχεία του φετινού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι χρειάστηκαν επιπλέον χαράτσια άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου τα δημόσια έσοδα να υπερβούν το στόχο κατά 500 εκατομμύρια.

Η πολιτική της «εξόντωσης» δεν είναι λύση, αντιθέτως ενισχύει την ύφεση και εξαντλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο κ. Χουλιαράκης ας δώσει το γήπεδο της μείωσης των φόρων στη Ν.Δ. και ας μην ανησυχεί. Δεν θα έρθει δημοσιονομικός εκτροχιασμός εάν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΞΑΝΑΦΟΥΝΤΩΝΕΙ
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία αυξήθηκε οριακά τον Αύγουστο στο 23,4% από 23,3% που ήταν τον Ιούλιο. Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά με δεδομένο ότι στην αιχμή της τουριστικής περιόδου αναμενόταν πτώση της ανεργίας, όμως δεν επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις και για έναν επιπλέον λόγο, που είναι η έξαρση της μαύρης εργασίας. Αρνητικά είναι και τα στοιχεία του υπ. Εργασίας για την απασχόληση, που δείχνουν ότι τον Οκτώβριο χάθηκαν πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας. Η πολιτική της υπερφορολόγησης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση φέρνει αύξηση της ανεργίας.

ΕΣΡ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΑΠΠΑ
Η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι μία θετική εξέλιξη για το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος και βέβαια γιατί θα μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, χωρίς τις δεσμεύσεις του νόμου Παππά, που καταργήθηκε σχεδόν στο σύνολό του. Η Ν.Δ. πέτυχε και την αύξηση των αδειών σε έναν αριθμό που θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής συναίνεσης και απόφασης του ΕΣΡ και την τοποθέτηση στη θέση του προέδρου ενός πρώην ανώτατου δικαστικού με περγαμηνές κατά την πολυετή σταδιοδρομία του.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ο πελάτης (αμυντικών δαπανών) Ερντογάν έχει πάντα… δίκιο

Tinad

Ο Ερντογάν τα έβαλε με την Αγία Σοφία και θα συντριβεί

Tinad

Διαπλοκή συμφερόντων με αριστερή «βιτρίνα»

Μιχάλης Μάρδας

Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί την ηγεσία του

Kon

Tο «white house» έψαχνε λεφτά για τον Kαλογρίτσα

Ανδρέας Ντίνης

«Αγκαλιά» με τον Παππά, σε σύγκρουση με την κοινωνία

Kon

«Κανονικότητα» εν μέσω πανδημίας

Kon

Το βρόμικο πλυντήριο του «White House»

Kon

Tο διαπλεκόμενο σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μάρδας