Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι νικητές στη Λιβύη

Επιστολή Χαφτάρ στον Πούτιν: Σας ευχαριστώ για τις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες σε σχέση με τον «εμφύλιο» της Λιβύης -με τη Ρωσία και την Τουρκία να επιχειρούν να ελέγξουν την εξουσία στη χώρα, ανεξαρτήτως του ποιος θα κυβερνά- αναδεικνύουν για άλλη μία φορά το έλλειμμα της Ενωμένης Ευρώπης στον διεθνή συσχετισμό.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Οι δύο αντίπαλοι φύλαρχοι μετέβησαν στη Μόσχα με μεσολαβητές τους κ.κ. Βλ. Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν «για να τα βρουν» – όχι μόνον ως προς την κατάπαυση του πυρός, αλλά και για την επόμενη μέρα. Εν ολίγοις, για το μοίρασμα της πίτας στη Λιβύη με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται ευχαριστημένες, σε όλα τα επίπεδα.

Αν αυτό συμβεί, είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά θα φροντίσει για τη διασφάλιση των συμφερόντων της – που έγκεινται στη διατήρηση της «συμφωνίας» με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, με αποκλεισμό της Ελλάδας. Αλλιώς, δεν είχε λόγο να εμπλακεί με τέτοιον τρόπο στην «ειρήνευση» της περιοχής – και ο Ερντογάν θα έσπευδε να στείλει στρατεύματα για τη στήριξη του «δικού του» φύλαρχου.

Βεβαίως, μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε συμφωνία – και όπως μάθαμε από την εποχή των Μνημονίων, τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα. Στην περίπτωσή μας, δηλαδή, αν δεν ικανοποιηθούν και οι δύο φύλαρχοι, πέρα από τους πάτρωνές τους.

Όμως, αν υπάρξει τελικά συμφωνία στη Μόσχα, η διάσκεψη για τη Λιβύη, που έχει προαναγγείλει η Γερμανία, παύει να έχει το παραμικρό νόημα. Για άλλη μία φορά, η Ευρώπη δείχνει μειωμένα αντανακλαστικά για μία χώρα στην αυλή της – και μάλιστα, τη στιγμή που η αμερικανική πλευρά δείχνει να έχει αποσυρθεί από την περιοχή.

Νικητές θα είναι οι σημερινοί μεσολαβητές, δηλαδή η Ρωσία και η Τουρκία, που είχαν φροντίσει από την πρώτη στιγμή να πάρουν το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς. Τώρα πια, μπορούμε εύκολα να εικάσουμε ότι Πούτιν και Ερντογάν ήταν από την αρχή σε συνεννόηση…

Επομένως, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην καταγγείλει μία νέα κυβέρνηση στην Τρίπολη τη συμφωνία με την Τουρκία. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Ότι αν η Άγκυρα βγάλει σε μικρό χρονικό διάστημα ένα ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κρήτης, θα επικαλείται και τη διεθνή νομιμότητα!

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Η πολυτέλεια του διχασμού

Tinad

Ο Ερντογάν στη γωνία

Kon

Βόλτα στη Μεσόγειο

Kon

Αβέβαιος Αύγουστος

Kon

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας

Kon

Τα νεύρα του Ερντογάν

Tinad

Πρόβα διαλόγου

Tinad

Το μέσον και το μήνυμα

Kon

Παιχνίδια με τους θεσμούς

Kon