Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη μπαχαλοποίηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως σημείο των καιρών, από την Αριστερά στον συντηρητισμό

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε πολύ γρήγορα το κυβερνητικό του παρελθόν και επιστρέφει σε πρακτικές που ακολουθούσε όταν ακόμη βρισκόταν στο 4%.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΤΟ ΔΟΓΜΑ του «μπάχαλου όλα» που είχε υιοθετηθεί από τον στενό κύκλο του Τσίπρα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 μέχρι το δημοψήφισμα, όταν έγινε η μεγάλη κυβίστηση, ανασύρθηκε ξανά από την Κουμουνδούρου ως μέσο για την άσκηση αντιπολίτευσης. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει πολιτικού λόγου, επενδύει στη γενική διάλυση. Οι βουλές της κοινωνίας ωστόσο είναι διαφορετικές.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη επιχειρεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των παράνομων καταλήψεων και να εξαλείψει τη δράση των «μπαχαλάκηδων» που επί χρόνια βανδαλίζουν κτίρια, τραμπουκίζουν φοιτητές και καθηγητές ενώ έχουν μετατρέψει σε γκέτο αρκετές γειτονιές της Αθήνας. Σε αυτή την προσπάθεια η ισχυρή πλειοψηφία των πολιτών διάκειται θετικά, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις.

ΘΕΛΟΥΝ επιτέλους να σταματήσει η καθημερινότητα της βίας με τις μολότοφ στις πλατείες ή τα αμφιθέατρα και το «μπούλινγκ» στους μη αρεστούς. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη δεν έχουν εντοπισθεί από τις αρχές οι δράστες που πέταξαν τις βόμβες μολότοφ στη Μαρφίν με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας.

ΕΑΝ Η ΛΟΓΙΚΗ επικρατούσε στην πολιτική ζωή μας, όλα τα κόμματα θα έπρεπε να «στοιχηθούν» πίσω από την επιβολή της νομιμότητας, όπως ισχύει σε κάθε κράτος δικαίου. Ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό δεν ισχύει. Σε κάθε επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποδέσμευση κτιρίων από καταληψίες ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στα κεραμίδια και καταγγέλλει «χούντες» και δράσεις «αστυνομικού κράτους». Η δημοκρατία μας είναι πολύ ισχυρή και έχει όλο το θεσμικό πλαίσιο για να διερευνήσει πιθανά κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι ζούμε σε «δικτατορία» όταν η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως έχει άλλωστε χρέος, να απομακρύνει καταληψίες από δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση της σύλληψης του γνωστού πλέον σκηνοθέτη του Κουκακίου αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα πρωταγωνίστησε σε περιπτώσεις ακραίας χρήσης βίας από αστυνομικές δυνάμεις κατά συνταξιούχων έξω από το Μαξίμου ή κατά των διαδηλωτών για τη Μακεδονία. Τότε βέβαια οι «δικαιωματιστές» του κόμματος δεν είχαν διαπιστώσει παραβίαση των νόμων και μιλούσαν για «ακροδεξιούς» που μάλλον τιμωρήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ.

ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ισχύει και στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Η κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ροές κλείνοντας τα σύνορα στον Εβρο και ενισχύοντας τις περιπολίες στα ακριτικά νησιά αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ τα έβαλαν με τον υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή κατηγορώντας τον για «πλαστά πτυχία».

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ είναι ότι επί Τσίπρα ο κ. Στεφανής προήχθη σε αρχηγό ΓΕΣ ενώ ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα τον μεταπτυχιακό του τίτλο. Οι επιθέσεις που δέχθηκε ο υφυπουργός συνδέονται και με το γεγονός ότι ο ίδιος ξεκίνησε την απογραφή των ΜΚΟ που δρούσαν έως τώρα ανεξέλεγκτα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ δεν αντέχει άλλο πολιτικό ή κοινωνικό «μπάχαλο», όπως φάνηκε στις εκλογές του Ιουλίου, που τιμώρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την περιπέτεια του 2015. Οι πολίτες επικροτούν κάθε πρωτοβουλία για να σταματήσει η «ρουτίνα» της βίας με τις μολότοφ και η δημοκρατία μας έχει όλους τους μηχανισμούς για να ελέγχει τη δράση της ΕΛ.ΑΣ.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Από την έντυπη έκδοση