Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια μεταρρύθμιση που θα αλλάξει τις ζωές μας

Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος: Ορίστηκαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Newsroom eleftherostypos.gr

Μπορεί να μη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας και να μην αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στα καφενεία και στα social media, αλλά τους τελευταίους μήνες υλοποιείται μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα αλλάξει τις ζωές όλων των πολιτών. Πρόκειται για τον μετασχηματισμό των αργών και χρονοβόρων υπηρεσιών του Δημοσίου σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΔΕΝ υπάρχει κάποιος πολίτης που να μην έχει ταλαιπωρηθεί χάνοντας δεκάδες ώρες, ίσως και ημέρες, επιχειρώντας να διεκπεραιώσει κάποια συναλλαγή με το Δημόσιο. Οι ουρές σε όλες τις υπηρεσίες και οι «παραδοσιακές» ατάκες υπαλλήλων του τύπου «πηγαίνετε στο διπλανό γραφείο, στον άλλο όροφο, στο άλλο κτίριο -πάντοτε βρίσκεται σε κάποια άλλη περιοχή-, περάστε από τον προϊστάμενο για σφραγίδα και υπογραφή» αποτελούν τον κανόνα.

 

Ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και το επιτελείο του επιχειρούν να αλλάξουν μια για πάντα αυτή τη μίζερη και κουραστική πραγματικότητα. Σύμφωνα με μελέτες, το γραφειοκρατικό κόστος υπολογίζεται στο 6,8% του ΑΕΠ. Δεν είναι απλό, ούτε είναι λίγο. Φτάνει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς -για να το πούμε πιο μπακαλίστικα- σχεδόν τέσσερις ΕΝΦΙΑ! Αρα η προσπάθεια αξίζει διπλά: και να σταματήσει η ταλαιπωρία μας και να κερδίσουμε χρήματα.

ΣΤΗΝ ουσία αυτή τη στιγμή τρέχει ένα απλοϊκό ως σκέψη αλλά πολυδαίδαλο τεχνολογικά πρότζεκτ. Ενώνονται σιγά σιγά τα πληροφοριακά συστήματα όλων των υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου. Οσο προχωράει αυτό το γιγάντιο έργο το κέρδος θα είναι διπλό. Για δεκάδες κρατικά έγγραφα για τα οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έως τώρα ήταν υποχρεωμένοι να τρέχουν δεξιά και αριστερά στις υπηρεσίες θα μπορούν να τα τυπώνουν με ένα κλικ από τον υπολογιστή τους στο σπίτι ή στο γραφείο. Παράλληλα, όταν θα πηγαίνουμε σε κάποια δημόσια υπηρεσία δεν θα μας ζητάει ο υπάλληλος οποιοδήποτε κρατικό έγγραφο που μας αφορά, καθώς θα έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά από το κομπιούτερ του.

ΓΙΑ τα ελληνικά δεδομένα το πρότζεκτ που τρέχει ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι επαναστατικό. Σιγά σιγά θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πύλη μέσα από την οποία πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες θα διεκπεραιώνουν άμεσα και δίχως ταλαιπωρία όλες τις απαραίτητες εργασίες. Θα εξαφανιστούν τα «βουνά» εγγράφων και φακέλων που στοιβάζονται σε αποθήκες και υπόγεια των υπηρεσιών. Παράλληλα θα εκμηδενιστεί και η πιθανότητα «παρέμβασης», το να βάζει κάποιος «μέσο» ή να λαδώνει για να τρέξει η δουλειά του.

ΑΠΩΤΕΡΟΣ στόχος, λογικά, θα πρέπει να είναι να κλείσουν όλες οι πόρτες των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών για πολίτες και επιχειρήσεις. Οπως έχει γίνει με το Taxis και την εφορία. Να μη χρειάζεται κανείς να τρέχει από εδώ και από εκεί για να αποκτήσει κάποιο κρατικό έγγραφο που έχει ανάγκη. Μπορεί να φαντάζει απίστευτο για να είναι… ελληνικό, κι όμως προς αυτή την κατεύθυνση κινείται πλέον το Δημόσιο.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ας διαλέξουμε lockdown… για ανεμβολίαστους ή για όλους;

Kon

Οι υποσχέσεις και η πραγματικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οταν οι δάσκαλοι απαξιώνουν το σχολείο

Kon

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Η μελλοντολογική συζήτηση για τον Δακτύλιο

Kon

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon