Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

O προϋπολογισμός και οι μεταρρυθμίσεις

Σταϊκούρας: Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ έως και 3% λόγω του κορωνοϊού

Ο προϋπολογισμός του 2020, που αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης, προβλέπει σημαντικές ελαφρύνσεις και ταυτόχρονα επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο δείγμα γραφής της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία τερματίζει τη λογική των «υπερπλεονασμάτων», επενδύοντας στη μεγέθυνση της αγοράς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η οικονομία αναμένεται να τρέξει το 2020 με ρυθμό 2,8%, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ είχε διολισθήσει στην ύφεση (τη διετία 2015-2016) ή σε ρηχή ανάπτυξη. Επιπλέον, οι αγορές δείχνουν να εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ρίχνοντας τα επιτόκια των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και διευκολύνοντας την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Εκτός από τις μειώσεις φόρων, που θα γίνουν περισσότερο αισθητές σε όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση προωθεί τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα και θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Η πρώτη μεταρρύθμιση είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εργασίας και το οποίο δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τους ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν με τον διαβόητο νόμο Κατρούγκαλου. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η απαλλαγή από εισφορές όσων μισθωτών έχουν «μπλοκάκι», καθώς το ισχύον σύστημα έως τώρα λειτουργούσε αποτρεπτικά.

Η δεύτερη βασική μεταρρύθμιση θα είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis, ώστε το Δημόσιο να έχει πλήρη εικόνα των συναλλαγών και να περιοριστεί η μάστιγα της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για μια διαρθρωτικού τύπου αλλαγή που έχει μείνει επί χρόνια στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών.

Η τρίτη μεταρρύθμιση, στο χώρο των καυσίμων, θα υλοποιηθεί με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών. Το λαθρεμπόριο καυσίμων οργιάζει, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έλαβε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία προκειμένου να σταματήσει η παράνομη διακίνηση καυσίμων, που αφαιρεί από το Δημόσιο πολύτιμα έσοδα.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν ώστε να δημιουργήσουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις φόρων.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Θετικά σημάδια στον Προϋπολογισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Ανάπτυξη 6,1% το 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προϋπολογισμός: Αυξήθηκαν τα έσοδα, συγκρατήθηκε το πρωτογενές έλλειμμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 9,077 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «μισογεμάτο ποτήρι» στην οικονομία και οι κίνδυνοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προϋπολογισμός: Στα 6,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα τετραμήνου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Σε 1.500 σελίδες 170 έργα και μεταρρυθμίσεις προϋπολογισμού 18 δισ.

Δημήτρης Ντόγκας

Προϋπολογισμός: Τα τέλη κυκλοφορίας «γκάζωσαν» τα έσοδα Φεβρουαρίου – Μειωμένες κατά 959 εκατ. οι δαπάνες το δίμηνο

Δημήτρης Ντόγκας

Χρήστος Σταϊκούρας: Η διπλή άσκηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο χρόνο

Δημήτρης Ντόγκας