Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ασπίδα

«Ομπρέλα» από ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα: Αναμένεται αυστηρό μήνυμα για την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη από τη Σύνοδο Κορυφής

Η Ευρώπη για πρώτη φορά με τόσο κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε τις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι τσαμπουκάδες του Ερντογάν και η πειρατική του δράση, που κορυφώθηκαν με την υπογραφή της ψευτοσυμφωνίας του με τον πρωθυπουργό της Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων «ζωνών» που αγνοούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, κινητοποίησαν την ελληνική διπλωματία που ενήργησε ψύχραιμα, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίστηκε το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και κατάφερε να συσπειρώσει γύρω από την Ελλάδα όλες τις μεγάλες δυνάμεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ρωσία, που καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες, καθώς και σημαντικούς παίκτες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ο Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Αλλά και η Βουλή της Λιβύης, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου της Ακίλα Σαλέχ Ισα, εξέφρασε την απερίφραστη αποδοκιμασία της για το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι αυτό είναι άκυρο χωρίς ίχνος νομιμότητας και για πολιτικούς και για νομικούς λόγους.

Στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδοκίμασαν την προκλητικότητα του Ερντογάν θέτοντας την Τουρκία σε απομόνωση και καθιστώντας σαφές ότι οι παράνομες ενέργειές του παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία και δημιουργούν συνθήκες αστάθειας στη Μεσόγειο, ενώ και ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ καταδίκασε απερίφραστα τη συμφωνία.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε τις προκλήσεις του Ερντογάν με υπευθυνότητα και ανέδειξε το γεγονός ότι δεν πρόκειται περί ελληνοτουρκικών διαφορών, αλλά ότι με τις τουρκικές ενέργειες θίγονται τα συμφέροντα της Ευρώπης και η συνοριακή της γραμμή.

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες και είναι βέβαιο πως ο Ερντογάν θα κατάλαβε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί παράνομα γιατί θα βρει απέναντί του, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Τουρκία

Ανδρέας Ντίνης

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων για Έβρο: Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά μας

Evanthia Karra

Ηχηρό μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Tinad

Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία

Kon

Η Ε.Ε. μπροστά σε τρία προβλήματα

Kon

Ακραία πρόκληση: Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Ανδρέας Ντίνης

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία από Παναγιωτόπουλο: Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για στρατιωτική λύση

Ανδρέας Ντίνης

Ο Ερντογάν προκαλεί ξανά: Θα κάνουμε γεωτρήσεις όπου θέλουμε στη Μεσόγειο

Ανδρέας Ντίνης

Μαξίμου: Δεν υπάρχει κινητικότητα στον Έβρο αλλά είμαστε σε εγρήγορση

Μιχάλης Μάρδας