Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ονόματα στο τραπέζι

Live η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό

Είναι άχαρη η θέση αρχηγών της αντιπολίτευσης όταν καλούνται να ρίξουν ονόματα για την Προεδρία της Δημοκρατίας στο τραπέζι: και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο άχαρα τώρα, που με τη συνταγματική αναθεώρηση αποδεσμεύτηκε η συγκεκριμένη διαδικασία από τις πρόωρες εκλογές.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Η Φώφη Γεννηματά είδε το όνομά της να εμπλέκεται στα της προεδρικής εκλογής και παρά τις άμεσες διαψεύσεις που ακολούθησαν, το «θέμα» συντηρήθηκε για κάμποσο καιρό, αφού ακόμα και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής «τσίμπησαν» σε ένα τόσο αταίριαστο σενάριο.

Η αλήθεια είναι ότι θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία να προταθεί για μία τέτοια θέση -υψηλού συμβολισμού μεν, αλλά χωρίς πραγματικές αρμοδιότητες- ο (η) εν ενεργεία αρχηγός του τρίτου κόμματος της Βουλής. Η κ. Γεννηματά έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, βάζοντας παράλληλα στο κάδρο τούς τρεις εν ζωή πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι ήθελε να τους «κάψει», αλλά μάλλον πρόκειται για μία δημόσια διαπραγμάτευση.

Είχε προηγηθεί η θέση του Κινήματος Αλλαγής -που έχει σοβαρά στοιχεία πολιτικής λογικής- ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ευρύτερης αποδοχής και να προέρχεται από τη δημοκρατική παράταξη.

Φυσικά, πρόκειται για μία διαπραγμάτευση στην οποία η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΛΑ. δεν έχει το πάνω χέρι, αφού, τεχνικά, το ζήτημα έχει λυθεί: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε στη Φώφη Γεννηματά μπροστά στις κάμερες ότι θα αποφασίσει μέσα στις γιορτές για την πρότασή του, έχει τη δυνατότητα να εκλέξει όποιον επιθυμεί, ακόμα και με σχετική πλειοψηφία.

Οι αριθμοί είναι δεδομένοι. Η Ν.Δ. βγάζει όποιον θέλει – επομένως, το ερώτημα είναι τι θέλει με την προεδρική εκλογή: να ικανοποιήσει το κομματικό της ακροατήριο; Ή να δείξει ότι μπορεί να βρίσκει ευρύτερες συγκλίσεις – ακόμα και για θέσεις αυτού του επιπέδου;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει θέση επ’ αυτού από το βήμα της Βουλής, διαβεβαιώνοντας ότι θα προταθεί πρόσωπο που θα συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η επιλογή του θα καθοδηγηθεί από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής – αντιθέτως, το κυβερνών κόμμα θα ήθελε ένα πρόσωπο που δεν θα επέτρεπε, τουλάχιστον στο Κίνημα Αλλαγής, να πει «όχι». Αλλωστε, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. συγκεντρώνουν 180 βουλευτές – μία πλειοψηφία που απέτρεπε τις πρόωρες εκλογές και με την προηγούμενη συνταγματική διάταξη.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ο μακρύς δρόμος για το φθινόπωρο

Κώστας Σκαναβής

Η περίπτωση Oρμπαν

Κώστας Σκαναβής

Παλιές λογικές

Κώστας Σκαναβής

Αβέβαιες μέρες

Κώστας Σκαναβής

Η δύναμη των συμβολισμών

Κώστας Σκαναβής

Νικητές, αλλά ηττημένοι

Κώστας Σκαναβής

Η ώρα του «ό,τι χρειαστεί»

Κώστας Σκαναβής

Μετά την κρίση

Κώστας Σκαναβής

Ο ιός της οικονομίας

Κώστας Σκαναβής