Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ… ΠΑΣΟΚ, η ήττα Τσίπρα και το χρονοντούλαπο της Ιστορίας

ΣΥΡΙΖΑ

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ανάλυση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μεταλλάσσεται σε ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη γίνει ΠΑΣΟΚ. Παίρνει με μεταγραφές τα «ρετάλια» της Χαριλάου Τρικούπη.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Γιατί κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Νίκος Μπίστης και ο Νίκος -κατεβάζω τους διακόπτες της ΔΕΗ- Φωτόπουλος είναι οι παικταράδες που θα φέρουν την ανατροπή του ματς στο πολιτικό σκηνικό.

ΣΤΗΝ πραγματικότητα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται μεταγραφές για να πείσει ότι έχει γίνει ΠΑΣΟΚ. Εχει γίνει ΠΑΣΟΚ πολύ απλά γιατί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που του έδωσαν το 36% το 2015 και το 31,5% τον περασμένο Ιούλιο ήταν για χρόνια ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αρα, όλη η συζήτηση για το pasocification του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει νόημα. Εχει ήδη συντελεστεί η μετάλλαξη στη βάση του κόμματος.

ΚΙ ας γκρινιάζουν ο Τσακαλώτος, ο Φίλης, ο Λάμπρου και η φράξια των «53» προσπαθώντας να υπερασπιστούν τη χαμένη ριζοσπαστική αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Μα, δεν το πήραν χαμπάρι; Την ταυτότητα αυτή την έχασαν κατά τη διάρκεια της τετραετούς παραμονής τους στην εξουσία. Τότε έγιναν πιο… ΠΑΣΟΚ και από το ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μεγαλύτερη προσωπική ήττα του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκτινάξει τα ποσοστά του κόμματός του υποσχόμενος ότι εκπροσωπεί κάτι το νέο, καταγγέλλοντας το παλιό – δηλαδή τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Αφού αυτοεγκλωβίστηκε στις ανεδαφικές υποσχέσεις και στα ψευδοαφηγήματά του και γκρέμισε ό,τι εκπροσωπούσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια, αμέσως μετά υιοθέτησε τη φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καθύβριζε ο ίδιος με τον πιο χυδαίο τρόπο.

ΓΙΑ να ολοκληρώσει την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αποθεώνει διαρκώς τον Ανδρέα Παπανδρέου και όσα έλεγε ο ιστορικός ηγέτης τη δεκαετία του ’80. Μόνο που και εδώ υπάρχουν δυο σοβαρά πολιτικά προβλήματα.

ΤΟ πρώτο πρόβλημα είναι ότι ο Ανδρέας ήταν κάτι σαν τον… Μέσι και ο Αλέξης δεν θα μπορούσε ούτε καν να καθαρίζει τον πάγκο της ομάδας του Παπανδρέου.

ΤΟ δεύτερο πρόβλημα είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αναβιώσει τα συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου από τη δεκαετία του ’80, αλλά η δεκαετία του ’80 είναι βαθύ παρελθόν. Εχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο κόσμος του ’80 δεν υπάρχει ούτε σε εσωτερικό ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά που έλεγε ο Ανδρέας -σωστά ή λάθος- «κούμπωναν» με την ελληνική κοινωνία και όσα συνέβαιναν στον πλανήτη τότε. Τώρα, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, όλα αυτά μοιάζουν να έχουν βγει από το «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» – που έλεγε και ο Ανδρέας. Δεν έχουν καμία σχέση με όσα βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητα. Και μοιάζουν πια σαν ληγμένο ανέκδοτο…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Η μελλοντολογική συζήτηση για τον Δακτύλιο

Kon

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν αρκεί μόνο ο Δακτύλιος

Kon

Τα γκάλοπ και η απόγνωση

Kon

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon