Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ζητείται εθνική γραμμή

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Μη ανεκτή η επιβολή φόρου 22% στο ακάλυπτο ποσό

Οι χθεσινές δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας -του ίδιου του Ερντογάν, του αντιπροέδρου του και του υπουργού του των Εξωτερικών- ήλθαν απλώς για να υπογραμμίσουν το μέγεθος της απειλής.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Λίγη σημασία έχουν τα όσα υποστηρίζουν περί της Λιβύης – και της κυβέρνησής της, που δεν ελέγχει καν ολόκληρη την Τρίπολη. Προφανώς, όσο βλέπουν ότι η Ελλάδα επιχειρεί να επενδύσει στους αντιπάλους της κυβέρνησης που υπέγραψε τη «συμφωνία» με την Τουρκία, θα στέκονται στο ότι τύποις, τη νομιμοποίηση από τη διεθνή κοινότητα θα έχει «ο δικός της» άνθρωπος.

Αυτό που έχει σημασία -και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σήμερα, στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής- είναι οι δηλώσεις περί «ενεργητικής στρατηγικής» από την πλευρά της Aγκυρας, όπως και η προαναγγελία νέων κινήσεων στο ενεργειακό πεδίο, έστω και με το φύλλο συκής της συνεργασίας με τη Λιβύη…

Η προαναγγελία νέων προσπαθειών για γεωτρήσεις και -το κυριότερο- η εντεινόμενη αίσθηση ότι μέσα στο επόμενο διάστημα οι γείτονες θα επιχειρήσουν προκαταρκτικές έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης – βαραίνουν πολύ περισσότερο στη ζυγαριά της έντασης.

Η συνεδρίαση της Συμβουλίου Eξωτερικής Pολιτικής είναι ενημερωτική – για τα της πρόσφατης συνάντησης των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο Λονδίνο, με επικεφαλής τους κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν. Oμως, είναι μία ευκαιρία ανίχνευσης των σημείων σύμπτωσης των πολιτικών δυνάμεων ως προς την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Είναι ίσως περιττό να σημειωθεί ότι στο πεδίο αυτό δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης των όσων συμβαίνουν με τις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία: οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο Ερντογάν δεν ασχολείται με το διεθνές δίκαιο – και λειτουργεί μόνον με το δίκαιο του ισχυροτέρου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όποιο κόμμα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί πολιτικά την κατάσταση θα πληρώσει πολύ βαρύ πολιτικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα είναι περίπου υποχρεωμένα να λειτουργήσουν με εθνική γραμμή, χωρίς κραυγές για ριψάσπιδες και πολιτική κατευνασμού – που τείνει να γίνει ο αγαπημένος όρος του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα Eλληνοτουρκικά. Eχοντας άλλωστε κυβερνήσει για 4,5 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μία συγκεκριμένη πολιτική στα Eλληνοτουρκικά, που δεν ήταν διαφορετική σε γενικές γραμμές με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Μόνον που τώρα η τουρκική επιθετικότητα ωριμάζει – και το ζητούμενο είναι ένα κοινό ελληνικό μήνυμα αποφασιστικότητας για την αποτροπή της…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon