Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σειρήνες στο Αιγαίο

Αποκλειστικό: Βιβλίο αποκαλύπτει τις τουρκικές προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Η κλιμάκωση της έντασης που επιχειρεί η Αγκυρα είναι αναμφισβήτητη: η «συμφωνία» με το καθεστώς της Λιβύης, στην οποία προχώρησε ο Ερντογάν, είναι αδιάψευστη μαρτυρία επ’ αυτού.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Το ερώτημα είναι αν η ελληνική αντίδραση μπορεί να περιοριστεί στη νομική πλευρά του ζητήματος – το οποίο, ό,τι και να λέμε, προς στιγμήν δημιουργεί τετελεσμένα στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση της Λιβύης μπορεί να πέσει σε κάποιο διάστημα -και ενδεχομένως οι επόμενοι να σκίσουν τη «συμφωνία» με την Τουρκία- αλλά ως τότε υπάρχει αρκετός χρόνος για τον Ερντογάν ώστε να επιχειρήσει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων ανατολικά της Κρήτης.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην δραματοποιεί την κατάσταση και υπό αυτό το πρίσμα δεν συγκαλεί προς το παρόν το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Ωστόσο, είναι προφανές ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης της «συμφωνίας» – για παράδειγμα, με την αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους σε περιοχή που η χώρα μας θεωρεί ότι ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οσο πιο ξεκάθαρο το μήνυμα τόσο μεγαλύτερο το στοίχημα για τον Ερντογάν…

Οσο δεν δίνεται ένα τέτοιο μήνυμα, η χώρα μας εμμένει σε μία αποκλειστικά νομική αντιμετώπιση, που οδηγεί σε αδιέξοδα: Από πολλές πολιτικές δυνάμεις έχει ξεκινήσει μία συζήτηση σε σχέση με αναβάθμιση των κυρώσεων από την Ευρώπη προς την Τουρκία. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν έχει απομείνει κάποιας μορφής χρηματοδότηση που δεν έχει μπει στη λίστα των κυρώσεων – πλην των χρημάτων που προορίζονται για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού εντός της Τουρκίας. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να επιδιώκει ένα μπλόκο σε αυτή τη χρηματοδότηση, διακινδυνεύοντας την -αυτονόητη, σε μία τέτοια περίπτωση, από την τουρκική πλευρά- μεγαλύτερη διάχυση του προβλήματος στην Ευρώπη, μέσω των νησιών του Αιγαίου;

Η απάντηση είναι προφανής – ένα τέτοιο μπλόκο είναι εναντίον των ελληνικών συμφερόντων. Υπάρχουν όμως αρκετά πράγματα να γίνουν με τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, στο πεδίο του καθορισμού θαλάσσιων ζωνών. Μόνον έτσι θα γίνει ξεκάθαρη η πειρατική λογική της «συμφωνίας» Τουρκίας – Λιβύης και η Ελλάδα θα βγει ένα βήμα μπροστά από το καθεστώς Ερντογάν.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Οταν μιλά το παρελθόν

Μιχάλης Μάρδας

Στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Kon

Βούτυρο και κανόνια

Kon

Πίσω από τη μάσκα

Kon

Δύσκολος διάλογος

Kon

Το στοίχημα της σύνταξης

Kon

Επιδημία χαρακτηρισμών

Μιχάλης Μάρδας

Γαλλικός καφές

Kon

Καπετάν Φασαρίας

Kon