Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Επανεκκίνηση στα ελληνοτουρκικά υπό όρους, «μνημόνιο» και μεταναστευτικό

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς γράφει στο eleftherostypos.gr για τα τούρκικα fake news που βρήκαν ευήκοα ώτα στην Ελλάδα

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρξαν στη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν, στο τραπέζι τέθηκε η «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά υπό όρους. Ο πρώτος απ’ αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωσης, προκειμένου να αποφευχθεί π.χ. ένα θερμό επεισόδιο, είτε σκόπιμο είτε από «ατύχημα». Και, όπως φαίνεται, επ’ αυτού υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία, η οποία μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο τα δύο θέματα-προκλήσεις που δημιουργήθηκαν στους περίπου τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, όπου είχαν συζητηθεί τρόποι για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε στον Τ. Ερντογάν: «Τι έγινε σε αυτούς τους τρεις μήνες; Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ γεωγραφικές συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράψατε MοU με τη Λιβύη, που αποτελεί ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στο μεταναστευτικό τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η τουρκική ακτοφυλακή. Ολα αυτά μόνο επανεκκίνηση δεν δείχνουν. Αν πράγματι θέλετε να κάνουμε επανεκκίνηση, όπως είχατε πει, να το δείχνουμε έμπρακτα».

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε: «Είναι σαν να λέει ότι η Ελλάδα και η Κρήτη δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθώ. Και δεν πρόκειται να το δεχθεί ούτε η Ε.Ε.». Ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της Λιβύης στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου. Ηδη στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση για το «μέτωπο των συμμαχιών» που έχει δημιουργηθεί. Καθώς υπέρ των ελληνικών θέσεων έχουν ταχθεί ανοιχτά η Ε.Ε., το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Κρεμλίνο, ο Εμ. Μακρόν, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, στην οποία δεν έχει την πλειοψηφία ο Σάραζ, ο οποίος υπέγραψε το μνημόνιο. Οι πληροφορίες λένε ότι θα ασκηθούν συντονισμένες πιέσεις στο μειοψηφικό καθεστώς της Λιβύης. Επίσης, στις 7 Ιανουαρίου ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στον Λ. Οίκο, σε μία ακόμα κρίσιμη συνάντηση, η οποία αναμένεται να έχει ανασχετικό ρόλο στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα δεδομένα-τετελεσμένα. Αλλωστε, ο πρωτεύων στόχος της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι να ακυρωθεί το MοU Λιβύης – Τουρκίας και να απομονωθεί πολιτικά περαιτέρω η Αγκυρα.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ πιο άμεση δυνατότητα αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας είναι το μεταναστευτικό. Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στον Τ. Ερντογάν ότι «οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το ’17 και το ’18» και ζήτησε από τον Τ. Ερντογάν «να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε στον συνομιλητή του πως πρέπει «να τη στηρίξουμε απόλυτα, γιατί είναι αμοιβαία ωφέλιμη», προσθέτοντας «εμείς θα σας στηρίξουμε να πάρετε πρόσθετη οικονομική βοήθεια». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια τέτοια εξέλιξη.

Η ΑΘΗΝΑ, παράλληλα με τις εξελίξεις στη διμερή συνεννόηση, αναμένεται να αυξήσει την πίεσή της προς την Ε.Ε. ώστε να διαμορφωθεί μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό. Με άξονες την τροποποίηση του Δουβλίνου, την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και τον δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά και ταυτόχρονη αύξηση της πίεσης της Ε.Ε. προς την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία, με αντάλλαγμα την αύξηση της χρηματοδότησης, βάσει των προβλέψεων της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, κι ενώ το έδαφος των ελληνοτουρκικών σχέσεων παραμένει τραχύ και δύσκολο, αρχίζουν να διαμορφώνονται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και σε δεύτερο χρόνο η επανεκκίνηση, δηλαδή να διερευνηθεί η δυνατότητα εξομάλυνσης των προβλημάτων.

ΑΙΧΜΗ

Η ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ στην εμμονική προσπάθειά του να «δικαιώσει» την κυβερνητική του πολιτική παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «γραμμή της δικαίωσης» μιας πολιτικής που καταδικάστηκε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις παγιδεύει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια μάχη που είναι ήδη χαμένη και ταυτοχρόνως τον εμποδίζει να «ξεκολλήσει» και να διαμορφώσει μια στοιχειωδώς σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του «εμείς τα κάναμε αυτά» ή του «δεν προλάβαμε» έχει -μεταξύ άλλων- δύο σοβαρά προβλήματα: 1. Αναγνωρίζει και ομολογεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε θετική πορεία. Απλώς διεκδικεί ένα μικρό μερίδιο της επιτυχίας. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή των δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα «Αισθανόμαστε ότι η θετική πορεία είναι αποτέλεσμα δικών μας προσπαθειών και δεν θα υπονομεύσουμε τη δική μας προσπάθεια». 2. Δεν πείθει κανέναν πλέον. Αν ήταν να πείσει, θα είχε πείσει τότε που έπρεπε. Μέχρι τις 7 Ιουλίου 2019. Και ταυτοχρόνως δεν πείθει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να απεγκλωβίζεται από την πολιτικά τυχοδιωκτική λογική που τον έκανε να παίξει με την τύχη της χώρας, αλλά και τη λογική των τακτικισμών. Η οποία θυσιάζει το μέλλον χάριν μιας αμφιβόλου αποτελεσματικότητας εφήμερης «νίκης», αλλά και επιτρέπει το στήσιμο σκευωριών όπως η Novartis.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ αυτή τη γραμμή, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ξαναγράψει την Ιστορία, αλλά και να διαμορφώσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, η οποία είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα – μέρος της κανονικότητας. Αλλά και των μεγάλων απαιτήσεων που έχει η κανονικότητα στις μέρες μας.

Από τον Λευκό Οίκο στους ανά την επικράτεια καφενέδες…

Δεν είναι «στα πάνω του» ο Αλ. Τσίπρας, όπως βεβαιώνουν πηγές από την Κουμουνδούρου. Οι περιοδείες του ανά την επικράτεια εξελίσσονται σε ψυχρολουσία. Με εξαίρεση την τελευταία εξόρμησή του στην Αλεξανδρούπολη, που πήγε σχετικά καλά και είχε κόσμο, όλες οι προηγούμενες ήταν πολύ «φτωχές» σε κόσμο. Και στην Πάτρα και στην Κρήτη (τα δύο εναπομείναντα προπύργια του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και σε Θεσσαλία, Θήβα και Λειβαδιά, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μικρή. Με αποτέλεσμα ο Αλ. Τσίπρας να μη βρίσκεται στην καλύτερη ψυχολογία.

Και δεν είναι μόνο ότι δεν «τραβάει» η εγγραφή νέων μελών μέσω του iSYRIZA. Δεν είναι καν ότι διαπιστώνει πως δεν είναι πια «μαγνήτης για τα πλήθη». Πιο πολύ φαίνεται ότι του κοστίζει το κοντράστ: από εκεί που πήγαινε για υψηλού επιπέδου συνομιλίες στον Λ. Οίκο ή στο Κρεμλίνο, τώρα γυρνάει και μιλάει στους ανά την επικράτεια καφενέδες…

Επιμονή στην εθνική συναίνεση

Φανερά ενοχλημένος είναι ο Κ. Μητσοτάκης από το ότι λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν στο Λονδίνο, ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυε από την Αθήνα προσωπική επίθεση εναντίον του. Κατηγορώντας τον ουσιαστικά για «πολιτική κατευνασμού», στα όρια του ενδοτισμού. Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή απλώς για «απρεπείς» και «λάθος δηλώσεις, σε λάθος στιγμή». Και τόνισε την ανάγκη να μην «ενταχθούν στον κομματικό ανταγωνισμό τα εθνικά θέματα». Κι αυτό έχει να κάνει, όπως πληροφορείται η στήλη, με την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να επιδιώξει «εθνική συνεννόηση» στο εσωτερικό της χώρας. Ηδη ο Ν. Δένδιας έχει κάνει μια πρώτη ενημέρωση σε εκπροσώπους των κομμάτων, και μεθαύριο στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής θα κάνει ακόμα πιο αναλυτική ενημέρωση. Στο πλαίσιο αυτό το Μ. Μαξίμου θέλει να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι της αντιπαράθεσης στα εθνικά θέματα, δίνοντας χώρο στη συνεννόηση.

Στο φουλ τα εξοπλιστικά προγράμματα

Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος συνήθως δεν μιλάει πολύ. Ισως γι’ αυτό και προκάλεσε εντύπωση η δήλωση που έκανε ότι θα αναβαθμίσει τα F-16 «ακόμα κι αν με πάνε σε Εξεταστική». Ο υπ. Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και πολλές μέρες ασχολείται νυχθημερόν με την αναβάθμιση των F-16, αλλά και άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων και φέρεται αποφασισμένος -σε ευθεία γραμμή με το Μ. Μαξίμου- να τα προχωρήσει άμεσα.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, αλλά και η νέα ηγεσία των Ε.Δ., πιστεύουν στο δόγμα της «αποτρεπτικής ισχύος». Ιδιαίτερα τώρα που, όπως είπε, «υπαρκτές απειλές περικυκλώνουν τη χώρα μας». Αλλωστε, στο ΥΕΘΑ είναι εντελώς σαφές ποια γλώσσα αντιλαμβάνεται καλύτερα ο Τ. Ερντογάν. Και, όπως προκύπτει, είναι αποφασισμένοι να τη χρησιμοποιήσουν.

ΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ 291

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπαναχωρήσει -για πολλοστή φορά-, το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα περάσει με ρεκόρ ψήφων. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν 291 βουλευτές, αφού απέμειναν μόνοι οι 9 του Γ. Βαρουφάκη. Το ιστορικό ρεκόρ γίνεται εφικτό μετά τις δύο τροποποιήσεις που έκανε ο ΥΠΕΣ Τ. Θεοδωρικάκος. Δέχθηκε το 1/5 των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να προέρχονται από τους εγγεγραμμένους των ειδικών καταλόγων εξωτερικού και τουλάχιστον ένας εξ αυτών τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου. Η δεύτερη τροποποίηση που δέχθηκε ο Τ. Θεοδωρικάκος είναι η συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία θα εξετάζει τις ενστάσεις επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά απ’ αυτές τις κινήσεις του ΥΠΕΣ, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι πιο κοντά στο “ναι”»…

ΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ 291

Οταν άνοιξε η συζήτηση για την ψήφο τον ομογενών, όλες οι ενδείξεις ήταν κατά του εγχειρήματος, καθώς για να ίσχυε από τις επόμενες εκλογές απαιτούνταν τουλάχιστον 200 ψήφοι. Ομως, αυτό ήταν ένα στοίχημα για τον Κ. Μητσοτάκη και τον Τ. Θεοδωρικάκο. Για να γίνει το «θαύμα» η κυβέρνηση λειτούργησε «ομαδικά». Το σήμα το έδωσε ο πρωθυπουργός, τον πρώτο ρόλο τον ανέλαβε ο καθ’ ύλην αρμόδιος ΥΠΕΣ, αλλά στην προσπάθεια συμμετείχαν ενεργά και οι Γ. Γεραπετρίτης, Θ. Λιβάνιος, Γ. Σκέρτσος, όπως και άλλα στελέχη του Μ. Μαξίμου.

Ράμπα για ΑμεΑ στον Αγνωστο Στρατιώτη φτιάχνει ο Δήμος Αθηναίων

Σε ένα αίτημα που εδώ και χρόνια έθεταν χωρίς αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των Ατόμων με Αναπηρία σπεύδει να ανταποκριθεί ο Δήμος Αθηναίων. Τη Δευτέρα ξεκινάει η κατασκευή στον χώρο του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη ράμπας που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε Ατομα με Αναπηρία.

Μόλις πρόσφατα προκάλεσε αίσθηση η εικόνα του παραολυμπιονίκη μας στην κολύμβηση Δημήτρη Καρυπίδη που δεν κατάφερε να φτάσει ως το μνημείο. Μάλιστα ο βουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Αθηναίων ζητώντας να μεριμνήσει ώστε να λυθεί το πρόβλημα, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού είχε δώσει το «πράσινο φως» για την κατασκευή στον Δήμο Αθηναίων από το 2017.

Η εντολή δόθηκε άμεσα από τον Κώστα Μπακογιάννη και η μαρμάρινη ράμπα θα είναι έτοιμη μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Μια κίνηση όχι μόνο ουσιαστική αλλά κυρίως συμβολική, καθώς ανταποκρίνεται απολύτως στην προσπάθεια που ήδη ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων για μια πόλη προσβάσιμη σε όλους.

ΑΠΟΡΙΕΣ

1. Ακου «πολιτική υπεξαίρεση» το χριστουγεννιάτικο επίδομα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, επειδή φέτος είχαμε Χριστούγεννα τον… Απρίλιο;

2. Πόσες φορές θα ανακοινωθεί η συμμετοχή του Στ. Τζουμάκα στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ; Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί 3 φορές. Ούτε ο Μέσι να ήταν…

3. Δεν έχει ενημερώσει κανείς ακόμα τον Ν. Παππά πως το γεγονός ότι η Ν.Δ. θα έχει 38 βουλευτές λιγότερους με την απλή αναλογική δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση; Κρίμα…

4. Στις 12 Δεκεμβρίου, που συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών, για την ανάθεση της Novartis σε εφέτη, ποιος εισαγγελικός λειτουργός θα… κλαίει;

5. Συνελήφθη 33χρονος Βέλγος που έφτιαχνε μολότοφ νέου τύπου εν όψει της «επετείου» για τον Α. Γρηγορόπουλο. Τι έγινε; Κάνουν μεταγραφές και τα Εξάρχεια;

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής