Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Διπλωματική αντεπίθεση με στρατηγικές συμμαχίες

Σε μία κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα δυστυχώς το κλίμα στην πολιτική σκηνή δεν ήταν αντίστοιχο των περιστάσεων. Είναι σε όλους πια σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται σαν να βρισκόμαστε στο 2014. Στην Κουμουνδούρου μάλλον νομίζουν ότι η κοινωνία έχει «παραγράψει» την κυβερνητική τους θητεία και αντιπολιτεύονται με τον διχαστικό λόγο του πρόσφατου παρελθόντος.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ωστόσο τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα από τους σχεδιασμούς των συριζαίων. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον Μητσοτάκη, κάθε μεταρρυθμιστική κίνηση της κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρά πολιτικά προβλήματα στον Τσίπρα που αντί να αναζητεί νέες πολιτικές, επιχειρεί «διεύρυνση» με πρόσωπα του παρελθόντος και προτάσσει την υπεράσπιση των «πεπραγμένων» του, που αποδοκιμάσθηκαν από τον ελληνικό λαό στις 7 Ιουλίου.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι ο δρόμος για την κυβέρνηση είναι ανέφελος, οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει μεγάλες διπλωματικές μάχες για να αναχαιτίσει την προκλητικότητα της Τουρκίας και να θέσει υπό έλεγχο το μεταναστευτικό, πριν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ κρίσης οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από τις ηγεσίες και ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε από την ομιλία του στη Βουλή, θα θέσει το ζήτημα της ψευδοσυμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι με τις προκλητικές της κινήσεις η Αγκυρα δεν αμφισβητεί μόνο τα εθνικά μας δίκαια αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ αντεπίθεση της Ελλάδας μπορεί να αποδώσει καρπούς καθώς στο πλευρό μας έχουν τεθεί όλες οι μεγάλες δυνάμεις αλλά και οι κρίσιμοι παίκτες της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμη και η Βουλή της Λιβύης απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία. Παράλληλα, ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν τον έχει οδηγήσει σε τόσο κραυγαλέες «πειρατικές» ενέργειες που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν την αντίδραση Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Ο φαιδρός χάρτης που παρουσίασε η Τουρκία στο μνημόνιο με τη Λιβύη, όπου εξαφανίσθηκε η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον «σουλτάνο».

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ όμως απαιτείται ανασύνταξη των δυνάμεών μας. Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η χάραξη εξωτερικής πολιτικής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα πρέπει να αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο υπουργός Αμυνας περιέγραψε τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν για την αναβάθμιση της αμυντικής μας ισχύος και την αλλαγή των ισορροπιών.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας είναι ένα χαρτί για την ισχυροποίηση της εξωτερικής μας πολιτικής. Η Τουρκία θέλει να υποχρεώσει τώρα την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια σειρά παράνομων αιτημάτων της θεωρώντας ότι πρόκειται για διμερείς διαφορές. Κάνει τεράστιο λάθος, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ανήκει πια στο παρελθόν, τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Το ίδιο ισχύει και με την ελληνική ΑΟΖ, που έχει καταστεί και ευρωπαϊκή.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ γνωρίζει ότι η χώρα μας μπαίνει σε φάση ισχυρής ανάκαμψης ενώ η οικονομία της Τουρκίας παραμένει στάσιμη. Τα παιχνίδια της Τουρκίας θα αποκρουστούν με διπλωματικές συμμαχίες, αμυντική θωράκιση, οικονομική ανάπτυξη και αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά τα έχουμε καταφέρει και υπό δυσμενέστερες συνθήκες.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Από την έντυπη έκδοση