Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κοίτα ποιος μιλάει!

Ο Διαματάρης απαντά για το μεταπτυχιακό: Σπούδασα στο Columbia αλλά δεν πήρα τίτλο

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ άνθρωποι, θα υπάρχουν και λάθη. Η διαφορά δεν είναι μεταξύ αυτών που κάνουν λάθη και των «αλάνθαστων». Αυτοί είναι είδος ανύπαρκτο. Αρα δεν υφίσταται τέτοιο δίλημμα. Η πραγματική διαφορά είναι μεταξύ όσων κάνουν λάθη. Κι εκεί υπάρχουν αυτοί που κάνουν λάθος και προσπαθούν να το «πνίξουν» κι εκείνοι που έχουν τη γενναιότητα να το αναγνωρίσουν και να το διορθώσουν.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο Α. ΔΙΑΜΑΤΑΡΗΣ, παρά την ενεργό συμμετοχή του στην πλούσια δράση της Ομογένειας, ήταν ένα λάθος. Οχι μόνο για τα ανύπαρκτα πτυχία και μεταπτυχιακά. Κυρίως γιατί δεν αποχώρησε -ως όφειλε αφότου ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα-από τις δύο εταιρίες που έχει στις ΗΠΑ. Το Σύνταγμα και οι νόμοι δεν επιδέχονται ερμηνείας: Η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ασυμβίβαστη με τα υπουργικά καθήκοντα. Ο κ. Διαματάρης, όπως προκύπτει, αμέλησε να μεταβιβάσει τις εταιρίες του και δεν είχε ενημερώσει -επίσης ως όφειλε- ότι δεν είχε αποχωρήσει από τις εταιρίες του. Κατόπιν τούτων, το Μ. Μαξίμου ζήτησε την παραίτησή του. Κι εκείνος, με «πόνο ψυχής», την έδωσε. Συγγενής εξ αγχιστείας με τον Κ. Μητσοτάκη και προσωπικός φίλος του πατέρα του, δεν έτυχε ευμενούς αντιμετώπισης. Αντίθετα, όταν ξεκαθάρισε η εικόνα, αντιμετωπίστηκε όπως αντιμετωπίζεται ένα λάθος. Ο κ. Διαματάρης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Και ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε παντού το μήνυμα ότι «πάνω απ’ όλα βάζει το σωστό». Το λάθος διορθώθηκε. Οπως διορθώθηκε και το λάθος με τον κ. Πατέρα που διορίστηκε διοικητής στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Τα λάθη που γίνονται, έστω κι αν διορθώνονται, αφήνουν ίχνη. Αλλά τα λάθη που διορθώνονται δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα λάθη που όχι μόνο δεν διορθώνονται, αλλά και επιχειρείται να «κουκουλωθούν».

ΕΝΤΕΛΩΣ αμήχανα και ενοχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού «σήκωσε» το «θέμα Διαματάρη» περίπου στο ύψος… νέων Ιμίων, χθες, μετά την απομάκρυνση του Α. Διαματάρη, μίλησε για «έλλειψη θάρρους»! Γιατί; Γιατί λέει ο «τροχονόμος πρωθυπουργός» Κ. Μητσοτάκης, «δεν είχε το θάρρος» να τον «διώξει», αλλά «έπρεπε ο ίδιος ο κ. Διαματάρης να παραιτηθεί (…) από το διασυρμό του ίδιου και της κυβέρνησής του». Το λιγότερο που μπορεί να καταλογίσει κανείς στην παρατεταμένα ζαλισμένη Κουμουνδούρου είναι η άγνοια των πραγματικών γεγονότων. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα είναι, δεν είναι ρεπόρτερ. Και έχει επιλέξει να αντλεί τα «στοιχεία», με τα οποία κάνει πολιτική, από «Ντοκουμέντα». Αλλωστε δεν είναι η πρώτη -ούτε δυστυχώς θα είναι η τελευταία- φορά που κάνει «πολιτική» με fake news.

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε βόλτα και περιέφερε πάλι σε δημόσια θέα την υποκρισία του. Επί 4,5 χρόνια κάλυψε και υπερασπίστηκε κραυγαλέες περιπτώσεις λαθών. Από πλαστά πτυχία, αγοραίες συμπεριφορές, ευνοιοκρατικούς διορισμούς ανικάνων που έβγαζαν μάτι, οικογενειακές τακτοποιήσεις, μέχρι τις συμπεριφορές «κολλητών», οι οποίες απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. η μόνη κίνηση ευθιξίας που υπήρξ ήταν η περίπτωση του εκατομμυριούχου υπουργικού ζεύγους, το οποίο δεν δίσταζε να παίρνει κάθε μήνα 1.000 ευρώ ως… επίδομα ενοικίου. Κοίτα ποιος μιλάει, λοιπόν.

Σφίγγει ο κλοιός στην προανακριτική

Ο επόμενος μάρτυρας στην Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis θα είναι ο αντεισαγγελέας Ι. Αγγελής. Η κατάθεση του οποίου στον κ. Ζαχαρή -μαζί με την κατάθεση της κ. Ράικου- άλλαξαν δραματικά το σκηνικό στην ερευνώμενη υπόθεση, αποκαλύπτοντας στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε σκευωρία. Καθώς περιέγραψε με ακρίβεια παράτυπες μεθοδεύσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Η κατάθεσή του έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι καταθέσεις Φρουζή και των 3 μαρτύρων -που φέρονται να είναι και οι προστατευόμενοι μάρτυρες-έχουν αναδείξει σειρά στοιχείων που διασταυρώνονται και ενισχύουν την εκδοχή της σκευωρίας. Συγκεκριμένες πιέσεις να κατατεθούν ανύπαρκτα στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων, κατασκευή, εξαγωγή στο FBI και επανεισαγωγή προστατευόμενων μαρτύρων, πολιτικές διαβεβαιώσεις, να μην φοβούνται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε ξανά τις εκλογές και οι Α. Σαμαράς και Α. Γεωργιάδης θα ήταν «στη φυλακή». Οικονομικά κίνητρα, «ειδικά» δημοσιεύματα συγκεκριμένων εφημερίδων που …προηγούνταν των γεγονότων, μεθοδεύσεις με «καταθέσεις» που τις έγραφαν… σπίτι τους οι κουκουλοφόροι μάρτυρες και ενεργός ρόλος για το «παραδικαστικό κύκλωμα», το οποίο εκτελούσε, όπως εκτιμούν και οι εμπλεκόμενοι, πολιτικές εντολές. Υπήρχε «συντονιστής», όπως φέρεται να είπε χθες ο Ν. Μανιαδάκης. Είναι προφανές ότι ο κλοιός σφίγγει. Καθώς εκ των πραγμάτων η έρευνα στρέφεται και στο πολιτικό κέντρο, το οποίο φαίνεται ότι δρούσε από το σκοτεινό παρασκήνιο. Η αμήχανη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν απομείνει στην Προανακριτική, όπως λένε οι πληροφορίες, μαρτυρά πολλά για την αγωνία που υπάρχει στην Κουμουνδούρου και όχι μόνο.

Μικρό δείγμα αθλιότητας…

Η εξάρθρωση του κυκλώματος στη Μυτιλήνη αποκαλύπτει ένα μικρό μέρος της μεγάλης μπίζνας που γινόταν με το μεταναστευτικό. Τέσσερις Ελληνες, μεταξύ των οποίων μία ψυχολόγος και δύο δικηγόροι κι ένας αλλοδαπός, είχαν στήσει φάμπρικα, εξασφαλίζοντας σε αιτούντες άσυλο γνωματεύσεις, ότι πάσχουν από «μετατραυματικό στρες». Οι πολύμηνες έρευνες που έγιναν στο νησί που έχει σηκώσει ίσως το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού, εντόπισαν 538 περιπτώσεις αλλοδαπών με «χαρτιά» από το κύκλωμα. Καθένας από τους αλλοδαπούς πλήρωνε για το «χαρτί» από 550-950 ευρώ. Μια μπίζνα που αποτιμάται μεταξύ 350.000 και 500.000 ευρώ. Κι όλα «μαύρα». Παρωνυχίδα μπροστά στον τρελό χορό εκατομμυρίων που έκαναν «συστήματα» και άθλιες ΜΚΟ, αλλά πολύ ενδεικτική για το στυγνό εμπόριο ανθρωπισμού που έγινε επί των ημερών της ευαισθητοποιημένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ…

Επικύρωση χωρίς… αντίκρισμα

Αναμενόμενη θεωρεί η κυβέρνηση τη χθεσινή κίνηση του Τ. Ερντογάν να φέρει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το «μνημόνιο» που υπέγραψε με τη Λιβύη. Το «μνημόνιο» εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά -εκτός των άλλων- δεν φαίνεται να μπορέσει να περάσει και από τη Βουλή της Λιβύης, καθώς η πλειοψηφία το θεωρεί παράνομο. Δεν είναι τυχαίο, απ’ αυτή την άποψη, ότι σήμερα ο Ν. Δένδιας καλεί τον πρέσβη της Λιβύης και του ανακοινώνει, ότι είναι persona non grata. Καθώς και ότι μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει φύγει από την Ελλάδα. Η πρόθεση του Τούρκου προέδρου φαίνεται ότι ήταν γνωστή στον Κ. Μητσοτάκη. Καθώς ο Τ. Ερντογάν, με αυτή την κίνηση, «πουλάει» πατριωτισμό και ισχύ στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά εκ του ασφαλούς. Υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα στο Μ. Μαξίμου, αλλά και στο ΥΠΕΞ, ότι αυτό το «μνημόνιο», δεν έχει και δεν μπορεί να αποκτήσει την παραμικρή νομική ισχύ.

Απορίες

1. Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει από 700 ευρώ σε 250.000 οικογένειες, η Κουμουνδούρου λέει «λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε». Πώς το λένε αυτό;

2. Ποιος εισαγγελικός λειτουργός μετράει μέρες στη νευραλγική θέση που κατέχει; Για μέρες λένε…

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Χειρότερη και από τη σκευωρία, η αμετανόητη στάση…

Tinad

Ο Θάνος στοιχειώνει ακόμα τη «17Ν» και τους υπερασπιστές της

Μιχάλης Μάρδας

Οταν ένα t-shirt λέει όλη την αλήθεια…

Tinad

Η «θεία δίκη» και ο «μαγαζάτορας»

Tinad

Μήπως τα πράγματα είναι πιο απλά;

Ανδρέας Ντίνης

Η κρίσιμη απόφαση του Α. Τσίπρα

Kon

Η εντιμότητα και η ανεντιμότητα

Kon

Ηταν όλα ρόδινα αυτόν το χρόνο;

Kon

Ο «μυστικός δείπνος των 7» – σπονδή στο ανήθικο πλεονέκτημα

Μιχάλης Μάρδας