Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι νόμοι και ο χρόνος

H κυβέρνηση δεν βλέπει αυτή τη στιγμή την αναγκαιότητα της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Προφανώς, η προτεραιότητα δίνεται στην αποδραματοποίηση της κατάστασης – η οποία πάντως δεν είναι καθόλου απλή.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Η αποδραματοποίηση είναι αναμφισβήτητα απαραίτητη – άλλωστε δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μία υπεραντίδραση ψυχολογικού χαρακτήρα, από τη στιγμή που η άλλη πλευρά έχει το πλεονέκτημα της επιλογής του χρόνου για την εκδήλωση του επόμενου γύρου προκλήσεων. Απαιτείται, επομένως, ψυχραιμία – και η κυβέρνηση δεν την έχει χάσει.

Ωστόσο, η εμμονή της ελληνικής πλευράς στη νομική βάση του ζητήματος -όπου δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η γειτονική χώρα δεν έχει το παραμικρό επιχείρημα – δείχνει μία αμηχανία, από τη στιγμή που η Αγκυρα μπαίνει στο «γήπεδο» αγκαλιά με το δίκαιο του ισχυροτέρου και όχι με το διεθνές δίκαιο. Η «συμφωνία» με τον βορειοαφρικανό φύλαρχο ήταν απλώς το απαραίτητο φύλλο συκής για τον Ερντογάν – ο οποίος ουδόλως λαμβάνει υπόψη ότι μεταξύ της χώρας του και της Λιβύης υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια η Κρήτη.

Εν ολίγοις, αν η απάντηση στο ληστή είναι ο δικηγόρος -και όχι ο αστυνομικός- μάλλον δεν πρόκειται για ιδιαίτερα αποτελεσματική απάντηση. Και στην περίπτώσή μας, ο αστυνόμος -το ΝΑΤΟ, για παράδειγμα- έχει ήδη δηλώσει αναρμόδιο για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ ο χωροφύλακας -οι Ηνωμένες Πολιτείες- έχει ξεκαθαρίσει απέναντι σε όλο τον πλανήτη ότι τώρα πια ασχολείται αποκλειστικά με τη διασφάλιση των δικών της, στενών συμφερόντων, όπως αποδείχθηκε με τις πετρελαιοπηγές στη Βόρεια Συρία.

Από τη στιγμή που οι διεθνείς αστυνόμοι δεν επιλαμβάνονται, είναι φανερό ότι έχουμε εισέλθει σε μία εντελώς διαφορετική εποχή – και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο το καλύτερο. Προφανώς, η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι δεδομένη και πλήρης, αλλά γίνεται όλο και πιο φανερό ότι στην περίπτωσή μας αυτό δεν αρκεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο παράγοντας «χρόνος» είναι κρίσιμος καθώς ο Ερντογάν έχει αποδείξει το τελευταίο διάστημα ότι δεν αρέσκεται στις καθυστερήσεις. Το απέδειξε στα νότια σύνορά του, με την εισβολή στο έδαφος της Συρίας, το αποδεικνύει και τώρα με την ψήφιση-εξπρές της «συμφωνίας» με τους Λίβυους. Ας μην έχουμε αμφιβολίες ότι θα το αποδείξει και πάλι…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Πρόβα διαλόγου

Tinad

Το μέσον και το μήνυμα

Kon

Παιχνίδια με τους θεσμούς

Kon

Θεωρίες… θαλασσινές

Kon

Ωρα επιβολής

Tinad

Ο δεύτερος γύρος

Μιχάλης Μάρδας

Χαμένος Αύγουστος

Μιχάλης Μάρδας

Οι νέοι του Γράμμου

Tinad

Αγιά Σοφιά – Σουμελά

Tinad