Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι άλλαξε μέσα σε πέντε μήνες

O Αλέξης Τσίπρας κυβέρνησε μια ολόκληρη τετραετία παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα, λέγοντας ψευδοαφηγήματα, τα οποία κατέρρεαν ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα. Είναι απόλυτα λογικό πως τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση όχι μόνο θα συνεχίσει την ίδια τακτική, αλλά θα επαναλάβει και προπαγανδιστικές υπερβολές παρόμοιες με εκείνες πριν από το 2015.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως «το προσφυγικό/μεταναστευτικό ήταν το μόνο ζήτημα που αφήσαμε ανοικτό στην παρούσα κυβέρνηση και εκεί αποδείχθηκαν ανίκανοι και ανέτοιμοι να το αντιμετωπίσουν». Κατ’ αρχάς πάλι καλά που δεν ισχυρίζεται ότι είχε λύσει και το προσφυγικό. Αλλά έως εκεί. Μετά κανείς βάζει τα γέλια.

Ο Αλέξης Τσίπρας «πουλάει» στους πολίτες ένα καινούργιο παραμύθι τώρα. Πως είχε λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας. Πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει να ασχοληθεί με τίποτα, πως ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

ΣΤΙΣ 7 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη την τέταρτη απανωτή εκλογική ήττα μέσα σε σαράντα ημέρες και παρέδωσε μια χώρα όχι με «καμένη γη» αλλά με πάρα πολλά και σοβαρά ανοικτά ζητήματα.

Η έκθεση της Κομισιόν προέβλεπε δημοσιονομικό κενό γύρω στα 2 δισεκατομμύρια για το 2019 και χαρακτήριζε σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης ανοικτά. Το επιτόκιο δανεισμού στα δεκαετή ομόλογα κυμαινόταν περί του 4%, ενώ δεν είχε προχωρήσει η περιβόητη αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ. Οι δανειστές ούτε που συζητούσαν το ενδεχόμενο μείωσης των πλεονασμάτων ούτε την αλλαγή της χρήσης των κερδών από τα ομόλογα. Το σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων για πάρα πολύ καιρό ήταν στα χαρτιά. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για καμία φοροελάφρυνση μέσα στη χρονιά ούτε για νομοθέτηση πιο ευνοϊκού καθεστώτος στις 120 δόσεις. Ολοι οι οίκοι αξιολόγησης και αναλυτές χτυπούσαν καμπανάκι για επερχόμενη χρεοκοπία της ΔΕΗ, ενώ δεν υπήρχε ούτε καν ως σκέψη σχέδιο απολιγνιτοποίησης από τους «ευαίσθητους» περιβαλλοντικά αριστερούς. Οι αποκρατικοποιήσεις είχαν παγώσει, ενώ το Ελληνικό βάλτωνε ανάμεσα σε ακατανόητες υπουργικές αποφάσεις και προσφυγές συλλογικοτήτων. Το δικαίωμα της ψήφου στους απόδημους Ελληνες φάνταζε όνειρο απατηλό. Εκατοντάδες έργα σε δήμους προχωρούσαν σε φάση υλοποίησης χωρίς να έχουν προβλεφθεί τα αντίστοιχα κεφάλαια. Και οι επενδυτές, ξένοι και ντόπιοι, ούτε καν συζητούσαν το ενδεχόμενο να ρίξουν λεφτά στην Ελλάδα. Ολα τα παραπάνω προχώρησαν, βελτιώθηκαν και άλλαξαν μέσα στους πέντε μήνες της νέας διακυβέρνησης.

ΠΟΙΑ ήταν, λοιπόν, τα προβλήματα που είχε λύσει ο Αλέξης Τσίπρας; Υστερα από τέσσερα χρόνια έφευγε από το Μαξίμου και σχεδόν όλα τα ακανθώδη ζητήματα βρίσκονταν στον πάγο. Η χρονοκαθυστέρηση, η έλλειψη πυγμής και οι ιδεοληπτικές αναστολές είχαν μπλοκάρει κάθε είδους μεταρρύθμιση και την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας. Τελικά, ίσως ισχύει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται ο πρώην πρωθυπουργός. Μόνο στο προσφυγικό η κατάσταση να ήταν καλύτερη από ό,τι τώρα. Αλλά σε αυτό το ζήτημα η κατάσταση δεν εξαρτιόταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη «στρόφιγγα» του Ερντογάν.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Καταλήψεις και παραφωνίες

Kon

Αγνοεί την πραγματικότητα και η πραγματικότητα τον… αγνοεί

Kon

Αυτονόητη προστασία

Kon

Φιλοσοφία… μπαχαλακισμού

Kon

Οσα σήματα κι αν αλλάξει…

Kon

Οι μάσκες και τα μέτρα

Kon

Kι όμως το κράτος υπάρχει

Kon

Η μεταρρύθμιση της ΔΕΘ

Kon

Απόλυτη κυριαρχία

Μιχάλης Μάρδας