Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αφηγήματα χωρίς δράκο

ΣΥΡΙΖΑ: Χάσαμε τις εκλογές γιατί γίναμε μνημονιακοί

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι δύο όψεις του πολιτικού μας νομίσματος φάνηκαν καθαρά το Σαββατοκύριακο: από τη μία πλευρά, η Νέα Δημοκρατία έκανε το συνέδριό της σε κλίμα αναβάθμισης των προσδοκιών, από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην υποκατάσταση των κομματικών Οργάνων του από το συνονθύλευμα της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε ενώπιον των στελεχών του -παλιών και νέων- με ένα νέο αφήγημα, το οποίο προορίζεται ως απάντηση στα όσα έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί διπλών εκλογών στο τέλος της τετραετίας, λόγω της απλής αναλογικής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διπλές εκλογές διότι το κόμμα του θα βρει συμμάχους για μία κυβέρνηση «των προοδευτικών δυνάμεων».

Προφανώς, το παραμύθι… δεν έχει δράκο -μιας και δεν χρειάζεται να είναι κανείς εκλογολόγος για να αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνον αν ανατρέπονταν ριζικά οι εκλογικοί συσχετισμοί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ- κάτι που αυτή την περίοδο δεν διαφαίνεται ούτε με τηλεσκόπιο.

Ομως, ένα τέτοιο αφήγημα χρησιμοποιείται για να στηρίξει το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μέσω των μετεγγραφών από δεξιά κι αριστερά, θα μεταβληθεί σε ένα πολιτικό σούπερ μάρκετ, όπου ο κάθε Ελληνας θα έχει κάποιον να ακουμπήσει.

Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό το 2015 – αλλά τότε δεν χρειαζόταν μετεγγραφές ο Αλέξης Τσίπρας: ήταν η εναντίωση στα Μνημόνια που έφτασε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 35%. Μπορεί σήμερα η αστυνομοκρατία, που ανακαλύπτει η Κουμουνδούρου, να παίξει τον ίδιο ρόλο; Εξαιρετικά αμφίβολο – αν μελετήσει κανείς τις δημοσκοπήσεις. Οι καταγγελίες περί αστυνομικού κράτους συσπειρώνουν προφανώς τον πυρήνα του κόμματος, αλλά όχι και τους νεοεισερχόμενους, που έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στη διακυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται σε κοινά που ήταν ξεχασμένα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – για πρώτη φορά το λεγόμενο «μέρισμα» θα έχει ως αποδέκτες και τις οικογένειες που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως και τους μακροχρόνια άνεργους. Και μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να απαντά ότι επί των ημερών της ήταν πολύ περισσότεροι εκείνοι που έπαιρναν το «μέρισμα», αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για τη δεύτερη εκταμίευση μέσα στη χρονιά…

Επομένως, η κυβέρνηση πετυχαίνει να διευρύνει το ακροατήριό της, τη στιγμή που η αντιπολίτευση αναζητεί ενοποιητικά στοιχεία και δεν βρίσκει…

Από την έντυπη έκδοση
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Πολιτικά χρωστούμενα

Ανδρέας Ντίνης

Μεταφραστές και ψιθυριστές

Kon

Οι ατάκες του Ανδρέα

Kon

Ποιος θυμάται τη συναίνεση

Kon

Eνας απρόοπτος χρόνος

Μιχάλης Μάρδας

Η πλατεία ήταν γεμάτη

Μιχάλης Μάρδας

Το άλλο εμβόλιο

Kon

Ανοίξαμε και τους περιμένουμε

Μιχάλης Μάρδας

Oταν ταΐζεις το θηρίο…

Kon