Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο «νόμος και τάξη» κάνει τον Τσίπρα χορηγό του Μητσοτάκη

ΟΛΟ και πιο έντονα, όλο και πιο επίμονα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι εδώ και 4 μήνες ζει σε κάποιου είδους «χούντα», στην οποία κυβερνά μια «δράκα ακροδεξιών». Πέραν της πολιτικής αμηχανίας που αποπνέει αυτή η άπελπις προσπάθεια, εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση όσων την καταβάλλουν.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΩΝΤΑΣ: Η «ΑΥΓΗ» βλέπει «κυβέρνηση με αστυνομικό πηλήκιο». Ο Μ. Μπαλαούρας λέει ότι «ο ακροδεξιός κατήφορος τείνει να αγγίξει τη δικτατορία». Και ο Α. Τσίπρας «εξηγεί» ότι ένας από τους λόγους που θα κατέβαινε στην πορεία ήταν «γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δεν βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο, αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στην κανονικότητα». Κι όλος μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν θέλει να καταγγείλει τη «χούντα» που «δεν τέλειωσε το 1973», πετάει κι ένα …καταλυτικό περί της πολιτικής «νόμος και τάξη». Και νιώθει σαν να τα έχει πει όλα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που ένα κόμμα ζει στον κόσμο του. Είναι η πρώτη φορά όμως που αυτό συμβαίνει μετά από μια τόσο νωπή και καθαρή λαϊκή ετυμηγορία. Και είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που η εμμονή και οι ιδεολογικές ακροβασίες ενός κόμματος δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον παραλογισμό που έχουν, αλλά ούτε και το στόχο τους, που είναι η μπαχαλοποίηση. Το καλό για την κοινωνία είναι ότι ξέρει σε ποια πραγματικότητα ζει. Αυτό όμως είναι και το κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος προσπαθεί κάτι το ακατόρθωτο: Να αλλάξει βίαια τη βιωματική άποψη της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και είναι προφανώς καταδικασμένη αυτή η προσπάθεια. Η οποία όχι μόνο δεν μπορεί να πετύχει, αλλά και γελοιοποιεί ακόμα περισσότερο τους πρωταγωνιστές της.

Η ΕΙΚΟΝΑ του Α. Τσίπρα να συμμετέχει στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι από μόνη της φαιδρή. Γιατί πάνω απ’ αυτή την εικόνα υπάρχουν οι εικόνες του με τον Ντ. Τραμπ και τον Τζ. Πάιατ. Υπάρχει το «κενό», η απουσία του από την πορεία, επί 4,5 χρόνια. Υπάρχει ο έμπρακτος φιλοαμερικανισμός που στιγμάτισε την κυβερνητική θητεία του. Και υπάρχουν η νοημοσύνη και η αξιοπρέπεια του πολίτη, που δεν ανέχεται πλέον την υποτίμησή της από σαλτιμπάγκους της πολιτικής που νομίζουν ότι η χώρα δεν φεύγει μπροστά, αλλά γυρίζει στο 2011-2012.

ΕΚΕΙ όμως που «το χάνει» τελείως η Κουμουνδούρου είναι πως νομίζει ότι «κατακεραυνώνοντας» το «νόμο και την τάξη» κερδίζει πολιτικούς πόντους. Δεν έχει αντιληφθεί ακόμα ότι το εκλογικό σώμα και η κοινωνία ψήφισαν πολύ πρόσφατα και με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του «νόμου και της τάξης». Οι συνειρμοί που προσπαθεί να προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν με ορμή και δίχως αερόσακο πάνω στον τοίχο της κοινωνίας. Η οποία, φυσιολογικά, θέλει και νόμο και τάξη, μαζί με τον απεριόριστο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση της θεσμικής θωράκισης της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι η κοινωνία θεωρεί, πλέον, πως όσοι αντιμετωπίζουν σαν κάτι κακό το «νόμο και την τάξη» εκλαμβάνονται ως αντίπαλοι του δημοκρατικού κοινοβουλευτισμού. Κι έτσι γίνονται «πολιτικοί χορηγοί» του Κ. Μητσοτάκη.

«Ξέρουμε τα σπίτια σας»…

Η «προειδοποίηση» έρχεται από τα βάθη της λογικής του υποκόσμου. Εκεί που οι άνθρωποι της νύχτας, ποινικοί, έμποροι ναρκωτικών διακεκριμένοι επιχειρηματίες του trafficking, νταβατζήδες και απλοί νονοί της νύχτας, «καθαρίζουν» έτσι. Οπως «καθάριζαν» παλαιότερα κι έλυναν τις διαφορές τους και οι μεγάλες οικογένειες της Μαφίας στη Σικελία και όχι μόνο. «Ξέρουμε τα σπίτια σας». Ξέρουμε που μένετε. Ξέρουμε σε ποιο σχολείο πάνε τα παιδιά σας. Ξέρουμε τι ώρα σχολάνε. Ξέρουμε πού ψωνίζουν οι γυναίκες σας. Συνήθως και στον υπόκοσμο και στη Μαφία μετά ακολουθούσε ένα «χτύπημα» κατά μέλους της οικογένειας του απειλούμενου. Προς το παρόν, ο Ρουβίκωνας «αρκείται» σε τρικάκια και μπογιές. Ενέργειες που απολαμβάνουν της ανοχής -αν όχι της σιωπηρής επικρότησης- του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες όμως ο Ρουβίκωνας «διέβη τον Ρουβίκωνα». Η ανάρτησή του για την «παρέμβαση» στο σπίτι υπουργού κατέληγε με την «προειδοποίηση»: «ξέρουμε τα σπίτια σας». Είναι ακριβώς η ίδια λογική με τη λογική του υποκόσμου και της Μαφίας. Απειλή-μήνυμα-προειδοποίηση-προσπάθεια εκφοβισμού. Με δυο λόγια, απόπειρα τρομοκράτησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει παντού «χούντες» και «φασισμό», συνεχίζει να ανέχεται ή και να επικροτεί, διά της σιωπής του, τέτοιες προσπάθειες τρομοκράτησης πολιτών, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τις απόψεις του Ρουβίκωνα; Ή μήπως είναι και δικές του απόψεις; Γιατί αν δεν επικροτεί ή αν δεν είναι και δικές του απόψεις, τότε η σιωπή παραπέμπει σε συνενοχή.

Σε άλλη «πίστα» πλέον η Νovartis

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε ήδη από την Προανακριτική Επιτροπή την κατάθεση Φρουζή. Ενώ δικαστικοί και νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως ήδη έχουν δημιουργηθεί «νέα δεδομένα» στη διερεύνηση της σκευωρίας. Ανεξαρτήτως του πόσο αξιόπιστα και ακριβή είναι τα όσα κατέθεσε ο Κ. Φρουζής, η κατάθεσή του έχει δημιουργήσει ερωτήματα προς διερεύνηση, τα οποία -ανάλογα με τη διακρίβωσή τους- μπορεί να ανοίξουν την έρευνα και σε άλλα αδικήματα και σε άλλα πρόσωπα. Η «άτυπη» συνάντηση με την Ε. Τουλουπάκη, η αύξηση των κερδών της Novartis επί ΣΥΡΙΖΑ, οι συναντήσεις του πρώην ισχυρού άνδρα της εταιρίας με κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου και ο μυστήριος «πράκτορας του FBI», ο οποίος μάλλον επιχείρησε την εισαγωγή του σκανδάλου της Novartis μέσω ΗΠΑ, θεωρούνται τα πιο κρίσιμα σημεία της κατάθεσης Φρουζή, που ανοίγει θέματα…

Στη σέντρα οι «κουκουλοφόροι μάρτυρες»

Τη σκυτάλη των καταθέσεων παίρνουν τις επόμενες μέρες οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Μέλη της Προανακριτικής τονίζουν ότι περιμένουν «με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» τις καταθέσεις τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείονται δραματικές αλλαγές στις καταθέσεις τους. Δεδομένου ότι πλέον είναι «απροστάτευτοι μάρτυρες» και πολλές από τις μαρτυρίες τους -πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η αθλιότητα με τις 10 κάλπες- έχουν καταρριφθεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναμενόμενες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων προκαλούν ανησυχία στην Κουμουνδούρου. Καθώς θα πρόκειται για «δικούς» τους μάρτυρες και όχι για τον «φύσει και θέσει ύποπτο Φρουζή». Αλλωστε οι κουκουλοφόροι μάρτυρες είναι από τα κατ’ εξοχήν πρόσωπα τα οποία μπορούν να εισφέρουν ακλόνητα στοιχεία για το αν καθοδηγήθηκαν -και από ποιους- να καταθέσουν ό,τι κατέθεσαν…

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Η «θεία δίκη» και ο «μαγαζάτορας»

Tinad

Μήπως τα πράγματα είναι πιο απλά;

Ανδρέας Ντίνης

Η κρίσιμη απόφαση του Α. Τσίπρα

Kon

Η εντιμότητα και η ανεντιμότητα

Kon

Ηταν όλα ρόδινα αυτόν το χρόνο;

Kon

Ο «μυστικός δείπνος των 7» – σπονδή στο ανήθικο πλεονέκτημα

Μιχάλης Μάρδας

Γιατί αυτοδιασύρεστε τόσο πολύ, κύριε Τσίπρα;

Μιχάλης Μάρδας

Η «χαριστική βολή»

Kon

Τι άνθρωπος είναι αυτός τελικά;

Kon