Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της φοροκλοπής

Πρωταθλητές Ευρώπης στις πληρωμές με κάρτες οι Έλληνες!

Newsroom eleftherostypos.gr

Η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση των φορολογικών βαρών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προσδοκώντας ότι θα καλύψει την απώλεια των εσόδων από την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Οι ελαφρύνσεις θα είναι πιο αισθητές στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μικρομεσαίους, οι οποίοι κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν κύματα υπερφορολόγησης ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου που απογείωσε τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Για να πετύχει όμως το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πρέπει πρώτα να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρχουν νέες τρύπες φοροδιαφυγής. Oπως λένε και οι έμπειροι ταβλαδόροι, «πρώτα σώζεις την παρτίδα και μετά την κερδίζεις».

Είναι κοινό μυστικό ότι η κλοπή ΦΠΑ με τη μη έκδοση αποδείξεων ή ακόμη χειρότερα με τις αλλοιωμένες ταμειακές μηχανές που εκδίδουν πλαστά παραστατικά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με έναν τρόπο, με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

Την ανάγκη να εφαρμοσθεί αυτό το μέτρο την έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη στον «Ελεύθερο Τύπο», μάλιστα η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες, οι οποίες όμως στη συνέχεια πάγωσαν. Το θέμα το επαναφέρει εύστοχα και ο Δημήτρης Κοντογιάννης στο euro2day.gr.

Τα επιχειρήματα που προβάλλουν ορισμένοι γραφειοκράτες της δημόσιας διοίκησης που αντιστέκονται στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis δεν έχουν βάση. Τεχνολογικώς το ζήτημα έχει λυθεί προ ετών, ας ρωτήσουν και στον ΟΠΑΠ που μέσα σε δευτερόλεπτα διασυνδέει το δίκτυο των πρακτορείων του με την κεντρική βάση για την επικύρωση των δελτίων, τις κληρώσεις των τυχερών παιχνιδιών και την απονομή των κερδών.

Εάν εφαρμοσθεί το μέτρο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της αγοράς στον χρόνο διενέργειας των συναλλαγών. Θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του ΦΠΑ τη στιγμή δημιουργίας της υποχρέωσης, με την έκδοση δηλαδή της απόδειξης, και να δίνει ακόμη και μπόνους για όσους επιχειρηματίες καταβάλλουν τον φόρο αμέσως.

Επίσης θα εντοπίζει εγκαίρως περίεργες αυξομειώσεις στον τζίρο καταστημάτων και επαγγελματιών, που αποτελεί και την πρώτη ένδειξη φοροδιαφυγής, ενώ θα περιορισθεί η βιομηχανία παραποιημένων ταμειακών μηχανών μέσω των οποίων οι επιτήδειοι κλέβουν το κράτος και τους πελάτες τους.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την κεντρική διοίκηση του υπουργείου είναι μία βασική μεταρρύθμιση προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα της φορολογικής δικαιοσύνης, να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή και να επικρατήσει στην αγορά εμπιστοσύνη κατά τις καθημερινές συναλλαγές. Είμαστε βέβαιοι ότι εάν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο Σταϊκούρας με τον Πιερρακάκη μέσα σε λίγη ώρα θα βρουν τον τρόπο προκειμένου να δρομολογήσουν την αντιμετώπιση του θέματος, αφήνοντας στο περιθώριο όσους σε κάθε λύση δημιουργούν δύο προβλήματα.

Εάν το υπουργείο Οικονομικών αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε όλες τις συναλλαγές, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους εκδότες των πιστωτικών καρτών που χρεώνουν αυτομάτως τις συναλλαγές, οι επιτήδειοι της αγοράς θα περιορισθούν, τα έσοδα του κράτους θα εκτοξευθούν και οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν ότι κάθε απόδειξη μετράει γιατί ο ΦΠΑ θα κατευθύνεται εκεί που πρέπει. Είναι η μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση φόρων και σε εξυγίανση της αγοράς. Δεν χρειάζεται άλλη περίσκεψη, απλώς δράση.

ΑΣΤΟΧΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ ΜΑΧΕΣ

Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να δώσει ιδεολογικές ή θεωρητικές μάχες για ζητήματα όπως το πανεπιστημιακό άσυλο και η προστασία των γειτονιών της Αθήνας. Η κοινωνία έχει δώσει τις απαντήσεις, πάνω από το 80% των πολιτών συμφωνούν και ότι το άσυλο στα πανεπιστήμια δεν πρέπει να ισχύει για τους μπαχαλάκηδες και ότι οι χώροι που έχουν καταληφθεί στα Εξάρχεια πρέπει να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανεβάζει τους τόνους, ξέρει ότι δεν χρειάζεται να δώσει μάχες για θέματα στα οποία η κοινωνία έχει δώσει τις απαντήσεις της. Αντιθέτως, παρακολουθούμε ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης να προχωρούν σε άστοχες δηλώσεις που είτε προκαλούν θυμηδία στα κοινωνικά δίκτυα είτε ανεβάζουν τον πήχυ της αντιπαράθεσης εξυπηρετώντας ουσιαστικά όσους θέλουν να δημιουργήσουν «μέτωπα» μέσω της κατασκευής εχθρών. Στο ίδιο τέμπο κινούνται και ορισμένοι εκπρόσωποι των αστυνομικών που θέλουν να εξηγήσουν τη θεωρία της καταστολής αντί να κάνουν τη δουλειά τους που είναι να προστατεύουν τα πανεπιστήμια και να κινούνται εντός νόμιμων διαδικασιών. Χρειάζεται περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για θέματα που δεν εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

«Αγκαλιά» με τον Παππά, σε σύγκρουση με την κοινωνία

Kon

«Κανονικότητα» εν μέσω πανδημίας

Kon

Το βρόμικο πλυντήριο του «White House»

Kon

Tο διαπλεκόμενο σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μάρδας

Ο δρόμος για την ανάκαμψη

Μιχάλης Μάρδας

Τέλος στον φορολογικό παροξυσμό

Μιχάλης Μάρδας

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Kon

Ο Τσίπρας μνημόνια ονειρεύεται

Μιχάλης Μάρδας

«Όταν το κόμμα γίνεται ανώνυμη εταιρία»

Kon