Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετρ της κωλοτούμπας

Πριν από μόλις 13 ημέρες -αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό- ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε: «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της Ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε στη συνέχεια και με τοποθετήσεις δεκάδων κορυφαίων στελεχών του. Το πρόβλημα της Κουμουνδούρου ήταν πολιτικό. Δεν αφορούσε ζητήματα τεχνικών λεπτομερειών, όπως όσα έθεσαν τα υπόλοιπα κόμματα, με πρώτο πρώτο το ΚΚΕ. Οι όποιες διαφωνίες των υπόλοιπων κομμάτων λύθηκαν με τη διαλλακτική στάση που επέδειξε η κυβέρνηση. Ετσι, πολύ γρήγορα όλοι -πλην Βαρουφάκη, που επιθυμούσε λιγότερες προϋποθέσεις- συμφώνησαν στη λογική που θα πρέπει να έχει ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, αυτοεγκλωβίστηκε. Προέταξε την πολιτική διαφωνία. Υποστήριξε με σθένος ότι θα «αλλοιωθεί» το αποτέλεσμα των εκλογών. Και ξαφνικά άκουγες παντού αναλύσεις που βασίζονταν στη «γραμμή» ότι δεν είναι δυνατόν οι Ελληνες του εξωτερικού να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις!

ΤΟ επιχείρημα ήταν σαφέστατα αστείο. Εως γραφικό. Σε όλες τις χώρες που οι απόδημοι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, η ψήφος τους προσμετράται και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Οτιδήποτε άλλο εκτός από παράλογο θα ήταν και αντισυνταγματικό.

ΣΤΗΝ ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ «φοβάται» την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Από το «μικρό δείγμα» των ευρωεκλογών φαίνεται πως η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. πιάνουν το ποσοστό της επικράτειας, το ΚΚΕ το τριπλασιάζει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «καταρρέει» στο μισό της εκλογικής του δύναμης. Αυτό ήταν το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του.

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, όμως, για μια ακόμη φορά δεν είχαν υπολογίσει την πραγματικότητα. Μόλις φάνηκε ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα συναινούν και πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με περισσότερες από διακόσιες ψήφους στη Βουλή, τότε «πάγωσαν». Από τη μια βγήκαν οφσάιντ, απομονώθηκαν στο πολιτικό σκηνικό. Από την άλλη, αν επέμεναν στην αρνητική στάση, τότε θα εξαγρίωναν ακόμα περισσότερο τους αποδήμους. Και πώς θα κατέβαιναν στις επόμενες εκλογές να ζητήσουν την ψήφο τους, όταν θα ήταν το μοναδικό κόμμα που θα είχε καταψηφίσει το νόμο;

ΕΤΣΙ είχαν μια και μοναδική διέξοδο: την κωλοτούμπα. Σιγά το δύσκολο. Εδώ έκαναν την τεράστια κυβίστηση με τα Μνημόνια. Τη μια μέρα τα κατήγγελλαν και έλεγαν πως θα τα σκίσουν και την επομένη τα εφάρμοζαν με πάθος. Στην ψήφο των αποδήμων θα… κολλούσαν;

ΓΙΑ μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του δεν έχουν καμία ιδεολογία. Μόνο ιδεοληψίες. Αλλά μέχρι το σημείο που δεν τους δημιουργούν πολιτικό κόστος. Τότε, μπορούν πολύ εύκολα να αλλάξουν άποψη μέσα σε μια στιγμή. Και να υποστηρίζουν τα ακριβώς αντίθετα.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν αρκεί μόνο ο Δακτύλιος

Kon

Τα γκάλοπ και η απόγνωση

Kon

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon

Κολλημένος με τα… Μνημόνια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι ήττες του ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα της κυβέρνησης

Kon