Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο του επενδυτικού κεφαλαίου

Μέσα σε τρεις μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τον νέο προϋπολογισμό κλείνοντας τα δημοσιονομικά κενά με μειώσεις φόρων!

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ της 7ης Ιουλίου οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες μιλούσαν για δημοσιονομικό κενό 500 εκατομμυρίων ευρώ στη φετινή χρήση και για 1 δισεκατομμύριο για το 2020. Τώρα έχουν πειστεί ότι οι στόχοι του πλεονάσματος 3,5% είναι εφικτοί χωρίς άλλα μέτρα εγκρίνοντας τον νέο προϋπολογισμό, που προβλέπει σημαντικές ελαφρύνσεις της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία έχει μπει ξανά στο επίκεντρο των διεθνών επενδυτικών ομίλων. Το κλίμα έχει αλλάξει στην αγορά, το δείχνουν τα αρνητικά επιτόκια του Δημοσίου, που συμπαρασύρουν καθοδικά το κόστος δανεισμού των μεγάλων επιχειρήσεων. Μόλις προχθές ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση ομολόγου της ΤΕΡΝΑ, που θα κατευθυνθεί για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, με επιτόκιο κοντά στο 2,5% και ενώ η προσφορά ήταν τετραπλάσια του ζητούμενου ποσού.

ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ, οι τιμές διαρκώς αυξάνονται λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από το εξωτερικό αλλά και από την εγχώρια ζήτηση, που ξύπνησε ύστερα από πολυετή λήθαργο.

ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαπίστωσε από πρώτο χέρι το ενδιαφέρον των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εγγυήσεων «κόκκινων» δανείων, με το οποίο οι τράπεζες θα μπορέσουν να διαθέσουν επισφάλειες 30 δισεκατομμυρίων δημιουργώντας χώρο για νέες χρηματοδοτήσεις της ελληνικής αγοράς.

ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ οι εξελίξεις καταγράφονται σε μία περίοδο κατά την οποία η νέα κυβέρνηση πριμοδοτεί την ανάπτυξη με γενναίες μειώσεις φόρων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Οι ελαφρύνσεις ισχύουν από τη φετινή χρήση ενώ ενδεικτική της διάθεσης του πρωθυπουργού να ενισχύσει την παραγωγική βάση της χώρας είναι το γεγονός ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος θα διατεθεί για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, που είχε εκτιναχθεί στο 100%, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία έχει μπει σε έναν δρόμο που μπορεί να την οδηγήσει στην πραγματικά ισχυρή ανάπτυξη. Ο Τσίπρας στις πρώτες 100 ημέρες του στην εξουσία έψαχνε στη Ρωσία εκτυπωτικές μηχανές για να τυπώσει δραχμές βυθίζοντας τη χώρα στην ύφεση. Ο Μητσοτάκης στο ίδιο διάστημα αναζητεί επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους αξιοποιώντας τις μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες που διανοίγονται σε όλους τους τομείς. Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στην αγροτική οικονομία, στη μεταποίηση, στην παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας και στην κοινωνία της γνώσης.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ η μεγάλη, ίσως και η μοναδική ευκαιρία, να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους και θα απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις από την υπερφορολόγηση και τη γραφειοκρατία. Παρά την ασταθή διεθνή συγκυρία, η Ελλάδα είναι ικανή να πετύχει το δικό της αναπτυξιακό θαύμα.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ πλήρωσαν ακριβά το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ, είδαν ότι η πολιτική της αριστερής θολούρας διέλυσε τη μεσαία τάξη και επιβάρυνε τους οικονομικά αδύναμους.

ΤΩΡΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι ώριμη να αποδεχθεί ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα ενώ βλέπει ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση ώστε το κράτος να γίνει καλύτερο προσφέροντας αξιόπιστες υπηρεσίες σε Υγεία, Παιδεία, δημόσια διοίκηση. Το πεδίο είναι ανοικτό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναμένουμε στην πράξη τα αποτελέσματα ώστε τα οφέλη να φτάσουν στη μέση οικογένεια.

Από την έντυπη έκδοση

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής