Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τελικά, γίνεται Εξεταστική για το 2015

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ορισμένα πράγματα και καταστάσεις δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Η νέα κυβέρνηση δεν προχώρησε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου του 2015.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Υπήρχε νόημα να γίνει; Θα έβγαζε κάπου; Πιθανότατα στη συνηθισμένη «ξενέρωτη» διαδικασία, όπου κάθε κόμμα φτιάχνει το δικό του πόρισμα.

ΑΞΙΖΕΙ να θυμηθούμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, οι διαδικασίες της οποίας, όμως, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Η Εξεταστική θάφτηκε και ξεχάστηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ… πρόλαβε και υπέγραψε το δικό του Μνημόνιο.

ΜΠΟΡΕΙ, λοιπόν, και η Εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο της πρώτης φοράς Αριστερά να μην κατέληγε κάπου. Αλλά θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουν οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου. Να καταθέσουν τη δική τους εκδοχή των γεγονότων. Ωστε να ακούσει, να μάθει και ο ελληνικός λαός όσα δεν γνωρίζει.

ΟΠΩΣ είπαμε, όμως, κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Αρκούσε μια ατάκα του Νίκου Βούτση, που ομολόγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει το 2015, ήταν το τέλειο «δόλωμα» για να ανοίξουν τα στόματα.

ΕΤΣΙ ξεκίνησε μια εξεταστική επιτροπή άλλου τύπου, η οποία στην ουσία της, όμως, δεν διαφέρει και από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Νυν και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις τους σε εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και ομιλίες τους, αποκαλύπτουν απίστευτα πράγματα.

ΚΑΤ’ αρχάς η συντριπτική πλειονότητα των πρωταγωνιστών του δράματος του 2015 συμφωνεί σε κάτι: ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν άπειρος, ανέτοιμος, δεν είχε συγκεκριμένο σχέδιο ούτε για το πώς θα διαπραγματευόταν ούτε για το πώς θα κυβερνούσε. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική παραδοχή, γιατί έως τώρα όλοι υποκρίνονταν πως γνώριζαν τι έκαναν τότε.

ΕΙΧΑΝ σκεφτεί μόνο μια τακτική. Να εκβιάσουν με Grexit επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν την Ευρώπη με ένα πιθανό ντόμινο οικονομικής καταστροφής. Ο εκβιασμός γύρισε μπούμερανγκ. Και, βέβαια, δεν είχαν σκεφτεί κάποια άλλη εναλλακτική διέξοδο διαφυγής. Αυτοεγκλωβίστηκαν πολιτικά στο εσωτερικό συνεχίζοντας τα περί σκισίματος των Μνημονίων και οδήγησαν τη χώρα μπροστά στον γκρεμό της εξόδου από την ευρωζώνη.

ΤΟΤΕ, άλλοι άρχισαν να ψάχνουν βοήθεια εκτός Ε.Ε. Εκλιπαρούσαν τη Ρωσία, την Κίνα. Θυμάται κανείς εκείνο το αστείο περί χρηματοδότησης της χώρας από την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS; Κάποιοι άλλοι ονειρεύονταν την επιστροφή στη δραχμή. Ο Βαρουφάκης σχεδίαζε την έκδοση IOUs για πληρωμές μισθών και συντάξεων.

ΤΕΛΙΚΑ, όταν συνειδητοποίησαν πως η χώρα θα καταστρεφόταν ανεπανόρθωτα και πως οι ίδιοι ήταν αρκετά πιθανό να εγκαταλείψουν το Μαξίμου κάποιο βράδυ με… ελικόπτερα, τότε αποφάσισαν να υπογράψουν ό,τι τους θα τους έδιναν οι δανειστές. Απλά, για να αποκτήσουν και άλλοθι για την κωλοτούμπα «εφηύραν» το ψευδοδημοψήφισμα και την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση.

ΟΛΑ αυτά, πλέον, αποδεικνύονται από τις δημόσιες δηλώσεις – ομολογίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Και η «δημόσια Εξεταστική» για το 2015 μόλις άρχισε… Εχουμε να ακούσουμε και να μάθουμε πολλές ακόμα γαργαλιστικές λεπτομέρειες για τις 150 ημέρες που παραλίγο να μας στείλουν τη χώρα στην παγκόσμια απομόνωση και όλους τους πολίτες στους κάδους των σκουπιδιών να ψάχνουν για τρόφιμα.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Tο αλάθητο του… Παππά

Kon

Τα κάστανα και η φωτιά

Kon

365 ημέρες πολιτικού ρεαλισμού

Kon

Ο «Ανδρέας» και ο «Ακης»

Μιχάλης Μάρδας

Οι μπουλντόζες γκρεμίζουν ιδεοληψίες και λαϊκισμό

Μιχάλης Μάρδας

Ο τουρισμός, οι ξένοι συνταξιούχοι και η… βιομηχανία

Kon

Οι διαδηλώσεις και οι κανόνες  

Μιχάλης Μάρδας

Το Ελληνικό είναι η Ελλάδα

Kon

«Μας λένε ψεύτες, όχι… κλέφτες», έλεγε κάποτε ο κ. Τσίπρας

Kon