Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Συμφωνία σημαίνει συμφωνία

Η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή προέδρου: Με σχετική πλειοψηφία αν δεν υπάρξει συναίνεση

Το να συμπέσουν περισσότερα του ενός κόμματα στη χώρα μας για την αντιμετώπιση ενός θέματος – του οποιουδήποτε θέματος – είναι σπάνιο. Αλλά και όταν συμβαίνει, τα προβλήματα είναι πολλά και δισεπίλυτα.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Τελευταίο παράδειγμα η διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών: το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται 200 ψήφους για να ισχύσει – αλλιώς, πάει στις καλένδες, άγνωστο για πόσα χρόνια.

Στις συναντήσεις της περασμένης Παρασκευής με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι υπάρχει έδαφος για να βρεθούν αυτές οι ψήφοι. Εν ολίγοις, Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25 συμφωνούν ότι πρέπει να συμφωνήσουν – ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε μία πρόταση τύπου «θα είναι σαν να ψηφίζουν, αλλά δεν θα ψηφίζουν».

Τώρα το πράγμα μπαίνει στην ουσία – στο τεχνικό μέρος, δηλαδή: ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Θεοδωρικάκος έστειλε επιστολές στα κοινοβουλευτικά κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους άμεσα, ώστε να επιδιωχθεί μία συμφωνία εφ’ όλης της ύλης.

Ομως, για να υπάρξει συμφωνία τεχνική – για παράδειγμα, το ΚΚΕ δεν θέλει επιστολική ψήφο, αλλά αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα προξενεία – πρέπει ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής των κομμάτων να μην είναι αντισυνταγματικός.

Προφανώς, η ψηφοφορία στα προξενεία δεν μπορεί να βγει αντισυνταγματική – αλλά, για παράδειγμα, η απαίτηση του ΚΚΕ να μην ισχύσει η διευκόλυνση για όσους ζουν πάνω από 30 χρόνια στο εξωτερικό είναι και παραείναι αντισυνταγματική.

Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, ένας συμπατριώτης μας που έχει 30 χρόνια και μία ημέρα στο εξωτερικό θα υποχρεωθεί να έλθει στην Ελλάδα, με όλα τα κόστη που αυτό συνεπάγεται, για να ψηφίσει, ενώ ένας που έχει 30 χρόνια παρά μία ημέρα θα μπορεί να ψηφίσει στη χώρα διαμονής του. Δεν το λες και ισότητα κάτι τέτοιο…

Λέει και άλλα το ΚΚΕ – ότι θα πρέπει οι ψηφοφόροι που θα διευκολυνθούν να έχουν πιστοποιηθεί ότι θα υποστούν τις συνέπειες της πολιτικής που θα επικρατήσει. Πολύ ωραία, αλλά πώς θα γίνει αυτό, αν ζουν στο εξωτερικό – είτε έξι μήνες, είτε εξήντα χρόνια;

Ας μην κοροϊδευόμαστε – είτε θα διευκολυνθούν εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε δεν θα διευκολυνθούν. Και μακάρι – αν περάσει το σχετικό νομοσχέδιο – να ενδιαφερθούν κάποιοι να αποκτήσουν την ιθαγένεια και να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Είμαστε αρκετά μικρή χώρα για να αποκλείουμε έτσι εύκολα τους συμπατριώτες μας…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Πολιτικά χρωστούμενα

Ανδρέας Ντίνης

Μεταφραστές και ψιθυριστές

Kon

Οι ατάκες του Ανδρέα

Kon

Ποιος θυμάται τη συναίνεση

Kon

Eνας απρόοπτος χρόνος

Μιχάλης Μάρδας

Η πλατεία ήταν γεμάτη

Μιχάλης Μάρδας

Το άλλο εμβόλιο

Kon

Ανοίξαμε και τους περιμένουμε

Μιχάλης Μάρδας

Oταν ταΐζεις το θηρίο…

Kon