Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι φοροελαφρύνσεις φτιάχνουν νέο πολιτικό σκηνικό

φορολογία

Πώς το έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά; «Ν.Δ. ίσον ΔΝΤ»! Ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του είχαν επενδύσει προεκλογικά στην καταστροφολογία.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Βροντοφώναζαν διαρκώς πως η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα εφαρμόσει επώδυνα μνημονιακά μέτρα. Αυτό ήταν και το αστείο της υπόθεσης. Λες και δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του συμφώνησε, υπέγραψε, ψήφισε και εφάρμοσε σκληρά μέτρα ύψους 12 δισεκατομμυρίων.

ΑΛΛΑ ας αφήσουμε τις γραφικότητες του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα επιμένει ότι δεν θα βγει ο λογαριασμός για τα επόμενα έτη και θα έχουμε νέες επιβαρύνσεις. Ας δούμε την πραγματικότητα.

ΜΕΣΑ στις εκατό πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους από εκείνους που είχε νομοθετήσει η φιλολαϊκή… πρώτη φορά αριστερά.

ΜΕΣΑ στις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστεί ένα ακόμα νομοσχέδιο με φορολεφρύνσεις. Η εισαγωγική κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος θα μειωθεί από το 22% στο 9%, ενώ θα υπάρξει προσαύξηση αφορολογήτου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ο φόρος επιχειρήσεων θα μειωθεί από το 28% στο 24% φέτος και στο 20% του χρόνου. Θα νομοθετηθούν σημαντικές φοροαπαλλαγές για την αγορά ακινήτων.

ΑΛΛΑ οι ελαφρύνσεις από την ιδεοληπτική υπερφορολόγηση που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν. Και μέσα στην επόμενη διετία θα δημιουργηθεί ένα εντελώς διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο για όλους. Η κατάργηση των παράλογων τεκμηρίων, η δραστική μείωση της προκαταβολής φόρου και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα δώσουν ανάσα στους επαγγελματίες. Ενώ έως το τέλος της τετραετίας θα έχουν μειωθεί και οι συντελεστές ΦΠΑ στο 11% και 22%.

ΤΗΝ ίδια ώρα το νέο ασφαλιστικό θα διορθώσει τις τρανταχτές αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου τόσο γύρω από το ύψος των εισφορών όσο και από τις επικουρικές των παλαιών και τις κύριες των νέων συνταξιούχων.

ΜΕ όλα αυτά είναι απόλυτα κατανοητό γιατί καταστροφολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να αντιπολιτευθεί με άλλο τρόπο. Τι να κάνει; Να καταγγείλει τις μειώσεις φόρων και εισφορών ή τις λελογισμένες αυξήσεις αποδοχών σε συνταξιούχους; Βέβαια, η καταστροφολογία ως γνωστόν δεν οδηγεί πουθενά, γιατί έχει… ημερομηνία λήξης.

ΟΤΑΝ θα έχουν πλέον εφαρμοστεί όλες οι φοροελαφρύνσεις και θα έχει επανεκκινηθεί η πραγματική οικονομία, τότε τα αριστερά τσιτάτα θα ακούγονται γραφικά ακόμα και σε όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Και όσο θα μειώνονται τα βάρη των πολιτών τόσο θα μειώνονται και τα ποσοστά του κόμματος της Κουμουνδούρου.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Η μελλοντολογική συζήτηση για τον Δακτύλιο

Kon

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν αρκεί μόνο ο Δακτύλιος

Kon

Τα γκάλοπ και η απόγνωση

Kon