Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο αποφάσισε η Βουλή

Η ΒΟΥΛΗ αποφάσισε χθες με μεγάλη πλειοψηφία τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Αυτό ήταν το «εύκολο» κομμάτι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Απομονώθηκε μέσα σ’ ένα κρεσέντο αυτοθυματοποίησης και αυτοηρωοποίησης, αποτυγχάνοντας παταγωδώς να εμφανιστεί ως θύμα «πολιτικής δίωξης». Η συνεπής θεσμική συμπεριφορά τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν την πρόταση δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στις υποκριτικές «εκρήξεις» του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν στοιχειωδώς σοβαρή υπόσταση. Ταυτοχρόνως, δεν μπόρεσαν να κρύψουν την πολιτική δειλία αλλά και το φόβο που διακατέχει την Κουμουνδούρου για το πού και σε ποιους μπορεί να φτάσει η έρευνα.

ΑΠΟ ΤΗ στιγμή που ψηφίστηκε η συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής, και με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση όσων τη στήριξαν «να φτάσει μέχρι τέλους και σε βάθος», ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος αφενός να στηρίζει τον εκτεθειμένο «Ρασπούτιν» και αφετέρου πρέπει να εξηγήσει τη θεμελιώδη αντίφαση που χαρακτηρίζει τη στάση του: Πώς είναι δυνατόν να έλεγε «όλα στο φως» και «κάντε Εξεταστική, Προκαταρκτική ή ειδικό δικαστήριο» και να μην ψήφισε την Προκαταρκτική; Πώς είναι δυνατόν -όταν «διάβασε» λάθος τις κινήσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης ή πρόβαλε την επιθυμία του στην πραγματικότητα- να λεοντάριζε, λέγοντας (εκ του ασφαλούς, όπως νόμιζε) «βάλτε και τον Τσίπρα στο κάδρο», κι όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή, να τράπηκε σε άτακτη φυγή πετώντας πίσω του «πέτρες»;

Η ΧΘΕΣΙΝΗ διαδικασία στη Βουλή δεν ήταν το τέλος της πολιτικής δοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αρχή. Και, μάλιστα, η αρχή μιας πολύ πιο δύσκολης συνέχειας, η οποία -όπως λένε οι πληροφορίες, αλλά και δείχνουν τα στοιχεία- μπορεί να είναι γεμάτη οδυνηρές εκπλήξεις για όσους συνέπραξαν σε μια τέτοια μεθόδευση, η οποία ήταν γεμάτη τοξικότητα και πολιτική εμπάθεια απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους. Κι αυτό, όπως φαίνεται, έστω και αργά συνειδητοποιήθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, όμως, παραμένει δέσμιος των εμμονών του και όμηρος της αλαζονείας του.

ΓΙΑ ΜΙΑ ακόμα φορά πόνταρε, εκτιμώντας λάθος τους «αντιπάλους» του. Μπλόφαρε γνωρίζοντας ότι δεν έχει «ούτε ζευγάρι» και πιστεύοντας πως θα φοβίσει τον αντίπαλό του, που κρατούσε «φουλ της θεσμικότητας με νομιμότητα». Τα άδεια υπουργικά έδρανα που υπήρχαν χθες στη Βουλή, σε συνδυασμό με τις απολύτως θεσμικές και προσεκτικές κινήσεις εκ μέρους της Ν.Δ., αλλά και των άλλων κομμάτων, βγάζουν εκτός συζήτησης τα περί «ρεβανσισμού» και εστιάζουν στην ουσία: Η έρευνα που θα γίνει θα είναι ουσιαστική και εντελώς ανοικτή σε νέα στοιχεία που ενδεχομένως θα προκύψουν. Κι αυτό σημαίνει ότι η έρευνα είναι εντελώς ανοικτή στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου και ως προς αδικήματα και ως προς πρόσωπα.

ΚΙ ΑΥΤΟΣ είναι ο δύσκολα αποκρυπτόμενος πλέον φόβος της Κουμουνδούρου. Η οποία, για να φοβάται, προφανώς γνωρίζει και τι φοβάται.

Σώστε τα ροδάκινα και 20.000 αγρότες

Οι δασμοί που επιβάλλουν από 18/10 οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στην Αμερική απειλούν να ισοπεδώσουν 20.000 Ελληνες ροδακινοπαραγωγούς.

Οι τελευταίοι έχουν ήδη πακεταρισμένα και συσκευασμένα τόνους ροδάκινου, που είχαν παραγγελθεί πριν από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιβολή δασμού 25% και στα ελληνικά προϊόντα. Ειδικά για το ελληνικό ροδάκινο οι ΗΠΑ αποτελούν μια μεγάλη αγορά, με ένα πολύ σημαντικό μέρος της παραγωγής να κατευθύνεται εκεί. Οι κονσέρβες μάλιστα που έχουν συσκευαστεί αναγράφουν τις προδιαγραφές που απαιτούν οι αμερικανικές αρχές και ουσιαστικά είναι «ταυτοποιημένες», ώστε να μπορούν διατεθούν μόνο στην αμερικανική αγορά και όχι σε οποιαδήποτε άλλη. Επομένως, οι Ελληνες ροδακινοπαραγωγοί είναι όμηροι μιας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε αφότου πήραν και ετοίμασαν τις παραγγελιές τους.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι η επιβολή δασμού 25% από τις 18 Οκτωβρίου θα οδηγήσει σε δραματική κατάρρευση των τιμών και, συνακόλουθα, σε ανεπανόρθωτη βλάβη 20.000 αγροτών που ασχολούνται με το ροδάκινο αλλά και μιας σημαντικής εξαγωγικής δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας.

Χθες o πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ Αλ. Κοντός συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μπορεί μόνο να πει μια κουβέντα, αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει την πολιτική απόφαση της κυβέρνησής του. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εξαιρεθούν από τον αιφνίδιο δασμό κάποια σημαντικά ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι και η φέτα. Υπάρχουν μερικές μέρες ακόμα ώστε να εξαντληθεί η δυνατότητα εξαίρεσης, τουλάχιστον των πακεταρισμένων και συσκευασμένων ροδάκινων. Και έτσι να σωθεί ένας ολόκληρος παραγωγικός και εξαγωγικός κλάδος της αγροτικής οικονομίας της χώρας.

Προβληματισμός για την ψήφο των ομογενών 1

Προβληματισμός επικρατεί στην Κουμουνδούρου, καθώς διαπιστώνει ότι κινδυνεύει για μία ακόμα φορά να βρεθεί απομονωμένη σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού φάσματος, αλλά και από την κοινή γνώμη. Εν όψει της μεθαυριανής συνάντησης του Α. Τσίπρα με τον Κ. Μητσοτάκη, όπου θα συζητηθεί και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, αρχίζουν και ακούγονται φωνές για την ανάγκη «δεύτερης σκέψης». Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν κυρίως δύο «αχίλλειες πτέρνες» στην επιχειρηματολογία του κόμματος: 1. Οτι δεν μπορεί το κόμμα των οικονομικά ασθενέστερων να στερεί το δικαίωμα ψήφου απ’ όσους συμπατριώτες μας δεν έχουν την οικονομική άνεση να πληρώσουν αεροπορικό εισιτήριο ώστε να έλθουν να ψηφίσουν -εφόσον έχουν το δικαίωμα, ως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους- και να μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν την οικονομική άνεση…

Προβληματισμός για την ψήφο των ομογενών 2

…Δεύτερη «αχίλλειος πτέρνα» της επιχειρηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ο ανομολόγητος αλλά και έωλος ισχυρισμός ότι θα αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα με τη συμμετοχή ομογενών τρίτης και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι δεν έχουν ουσιώδη σχέση με την Ελλάδα. Οι διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, που συνιστούν και μια αποδοχή της σημαντικότερης προϋπόθεσης που θέτει το ΚΚΕ, καταρρίπτουν το προσχηματικό «επιχείρημα» της Κουμουνδούρου: Δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι έχουν και ΑΦΜ. Κάτι που μαρτυρά «ενεργό σχέση» με την Ελλάδα. Οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 350.000 Ελληνες πολίτες. Τα νέα δεδομένα, τα οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ανοικτό να μπολιαστούν και με πρόσθετες ιδέες από τις συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα πολιτική απομόνωση. Κάτι που δεν το βλέπουν με καλό μάτι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ…

Απορίες

1. Είναι δυνατόν να κάνει τέτοιο χουνέρι στον Τσακαλώτο ο Σταϊκούρας;

2. ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΟΙ ΜΟΛΟΤΟΦ ΚΑΙ Η ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ; ΧΑΛΑΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ;

3. Είναι και η κυρία Βεστάγκερ στο «κόλπο» για την απομάκρυνση της κυρίας Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού; Τι άδειασμα ήταν αυτό στον κύριο Παπαδημούλη;

4. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 3,9%. ΧΘΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΜΕ 1,5%. ΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ενας φιλελεύθερος «παίρνει» τον Κέυνς από τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη δίνη της Novartis και προς τον πολιτικό βυθό

Kon

Αμβρόσιος: Μια «πλατεία» από μόνος του

Kon

Από τον Καμμένο στις «καμένες υποθέσεις»

Kon

Μήπως ήρθε η ώρα αυτή η ΟΛΜΕ να αποσυρθεί από την εκπαίδευση;

Kon

Ο «επενδυτής» Δ. Παπαδημούλης

Kon

Χαράματα στο Μάτι, πρωί-πρωί στη Marfin

Kon

Δεν σηκώνει χαβαλέ… η δημόσια υγεία

Kon

Α. Τσίπρας: Το «νέο θύμα» της Marfin

Kon