Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ψήφος των αποδήμων και ο απομονωμένος ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Pulse: Το 82% εμπιστεύεται τα μέτρα της κυβέρνησης – Προβάδισμα 23 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σε πολλά πράγματα βρισκόμαστε πίσω -από χρόνια έως… αιώνες- σε σχέση με άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Έτσι, ενώ φτάνουμε στο 2020 ακόμα τα κόμματα συζητούν και διαφωνούν για την ψήφο των αποδήμων. Στα περισσότερα σωστά οργανωμένα ευρωπαϊκά κράτη, στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες αυτά τα ζητήματα τα έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες. Εδώ η μικροπολιτική μπλοκάρει τα αυτονόητα.

ΑΝ και όλα τα κόμματα εμφανίζονται να συμφωνούν πως επιτέλους πρέπει να δοθεί το δικαίωμα ψήφου σε όσους Ελληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό και πάλι φαντάζει δύσκολο να συμφωνήσουν στα… διαδικαστικά!

ΕΙΝΑΙ πραγματικά αστείο και συγχρόνως τραγικό. Δεν πρόκειται και για κάτι που θα ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα σε μελλοντικές κάλπες. Απλά είναι παράλογο να μην μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν έτσι κι αλλιώς το δικαίωμα. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να είναι σίγουρος και για το ποια θα είναι η συμμετοχή. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Μόλις 11.792 Ελληνες που διαμένουν στις υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πήγαν στις κάλπες που είχαν στηθεί στα κατά τόπους προξενεία και πρεσβείες. Και σίγουρα είναι ελάχιστοι σε σχέση με όσους έχουν δικαίωμα ψήφου. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως το ενδιαφέρον θα ήταν πολύ πιο υψηλό σε εθνικές εκλογές. Αλλά αυτό είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.

ΣΤΟ μπλοκάρισμα της ψήφου των αποδήμων πρωταγωνιστεί -ποιος άλλος- ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που υποτίθεται πως είναι προοδευτικό. Τι φοβούνται όμως ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του; Πως θα αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών; Πως τους έχουν γυρίσει την πλάτη οι Ελληνες του εξωτερικού; Αν κάποιος δει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2014 και του 2019 θα διαπιστώσει πως η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ είχαν παρόμοια με τα εθνικά ποσοστά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη μισή εκλογική δύναμη και οι μόνοι «κερδισμένοι» ήταν το ΚΚΕ, που παρουσιάζει τριπλάσια ποσοστά στο εξωτερικό και το Ποτάμι -που όμως δεν υπάρχει πια. Είναι γραφικό πάντως ένα «κόμμα εξουσίας» σαν τον ΣΥΡΙΖΑ να φοβάται να προσμετρηθούν οι ψήφοι κάποιων χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει θέση και τακτική. Θα επιμείνει έως το τέλος σε διαδικαστικές διαφωνίες, ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους αποδήμους. Τα υπόλοιπα κόμματα όμως πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έχει καμία δικαιολογία όσο κι αν γέρνει προς τα αριστερά απλά για να κάνει αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ έχει μια τεράστια ευκαιρία να αποδείξει ότι σε μια σημαντική μεταρρύθμιση δεν θα παραμείνει απλός θεατής. Ο «πολίτης του κόσμου» Βαρουφάκης θα είναι πραγματικά αστείο να αρνηθεί την ψήφο στους αποδήμους, και εκείνος μέχρι πριν από λίγα χρόνια στις ΗΠΑ διέμενε.

ΔΕΝ πρέπει να χαθεί η ευκαιρία. Πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους συμπατριώτες μας, όπου κι αν βρίσκονται, να μπορούν να ψηφίζουν. Το χρωστάμε στους 400.000 νέους Ελληνες που έφυγαν από τη χώρα μας στα χρόνια της χρεοκοπίας και των Μνημονίων. Και ας μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά απομονωμένος στη γωνία των μικροπολιτικών παιχνιδιών.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon

Κάνουν αντιπολίτευση σαν… τρολ του Διαδικτύου

Kon

Κωλοτούμπες και ιδεοληψίες

Kon

Δεν είναι ένα απλό στοίχημα, κρίνεται το μέλλον

Kon

Δουλειά, η απάντηση σε «θεωρίες» για ανασχηματισμούς και κάλπες

Kon

Η εισαγγελέας, οι νόμοι και… τα λόγια

Kon

Πανδημία επικίνδυνων fake news για την πανδημία

Kon

Οι ψεύτικες… κάμερες και η αλήθεια της μη αξιολόγησης

Kon