Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην Ελλάδα η ψήφος επιτρέπεται μόνο εάν έχεις λεφτά…

Στην Ελλάδα επιτρέπεται να ψηφίσεις μόνο εάν έχεις λεφτά...

Είμαστε περίεργος λαός. Υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα που πέρασαν και δεν ακούμπησαν την δημόσια σφαίρα συζήτησης και, άλλα που είναι αυτονόητα για προηγμένες χώρες, μας απασχολούν χρόνια επί χρόνων…

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Ένα από αυτά, λοιπόν, είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Μιλάμε τώρα για ένα θέμα που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τα κόμματα δεν έχουν καταφέρει να βρουν μία άκρη εδώ και 20 χρόνια, για να μπορέσουν οι Έλληνες που διαμένουν εκτός Ελλάδος, είτε μόνιμα είτε περιστασιακά, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η υπόθεση έχει δύο σκέλη. Το ουσιαστικό και το πολιτικό και είναι αλληλένδετα.

Ας ξεκινήσουμε με το ουσιαστικό. Η Πολιτεία πρακτικά θεωρούσε και θεωρεί ακόμα πως το δικαίωμα της ψήφου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομική επιφάνεια του πολίτη. Ο Έλληνας των Σερρών που μετανάστευσε στην Αθήνα αλλά δεν είχε λεφτά να επιστρέψει να ψηφίσει ήταν για δεκαετίες, ανήμπορος να εκφράσει άποψη για όσα τον αγγίζουν στην καθημερινότητά του. Έτσι η Δημοκρατία ήταν στην Ελλάδα ένα σπορ μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες. Εν μέρει σταδιακά το πρόβλημα λύθηκε με τους ετεροδημότες.

Δεν υπήρξε όμως καμμία μέριμνα για τους μετανάστες. Αυτοί, ακόμα κι εάν πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους δεν θεωρούνταν ικανοί να εκφράσουν άποψη. Από την άλλη όμως, όποιος είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει το αεροπλάνο πήγαινε-έλα για να ψηφίσει, μπορούσε και μπορεί να το κάνει εάν είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως όπως πολλά άλλα, το ζήτημα της ψήφου γενικότερα στη χώρα είναι αφημένο στην τύχη του.

Πάμε τώρα στο πολιτικό. Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως η ΝΔ βρίσκεται σε συζητήσεις και είναι διατεθειμένη να κάνει αλλαγές στην πρόταση που έχει φέρει για την ψήφο των ομογενών, όμως δεν μπορεί να δεχθεί το ανήκουστο που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα…

Πάμε να δούμε τι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βγαλμένα από την παλιά φοβική Ελλάδα, τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν αλλοίωση αποτελέσματος να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία ένας Έλληνας που ζει στο Βανκούβερ εδώ και 20 χρόνια, αλλά πληρώνει φόρους. Ο ίδιος άνθρωπος, όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα, δεν θα αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα εάν πληρώσει τα 2.000 ευρώ για να έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει εφόσον είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους…

Το λες υποκρισία, το λες πολιτικαντισμό, το λες σίγουρα αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, αφού συμπέρασμα από τον παραπάνω συλλογισμό δεν βγάζεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα υποτίθεται της Αριστεράς, ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, έρχεται και υποστηρίζει πως η ψήφος των πολιτών είναι ισάξια μόνο εάν ο ψηφοφόρος έχει οικονομική επιφάνεια.

Εντάξει, ας σοβαρευτούμε, το ζήτημα στην παρούσα φάση είναι να μπορέσουν να ψηφίσουν οι νεομετανάστες, οι σπουδαστές, όσοι τέλος πάντων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Τα υπόλοιπα είναι απλά να χαμε να λέγαμε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στηρίζεται στις συντηρητικές και φοβικές δυνάμεις της κοινωνίας και όχι σε αυτούς που θέλουν την πολυσυλλεκτικότητα, τον κοσμοπολιτισμό και την πρόοδο.

Απόψεις σαν και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτές που γαλούχησαν γενιές και γενιές Ελλήνων που περίμεναν από το κόμμα να τους καλύψει τα έξοδα μετακίνησης για να πάνε στο χωριό να ψηφίσουν. Γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται και στηρίζεται στην αποχή από την κάλπη και όχι στην συμμετοχή.

Ειδάλλως εάν δεν είναι έτσι, να πει δημοσίως τι είναι αυτό που τον κάνει να φοβάται την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

ΥΓ. Μία υπερασπιστική γραμμή υπέρ των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Κουμουνδούρου να φοβάται πως χάρις στο δίκαιον του αίματος, εκατομμύρια Ελλήνων θα τρέξουν να διεκδικήσουν την ιθαγένεια για να ψηφίσουν. Ναι, άλλη όρεξη δεν είχαν.

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Σε κάθε παραβατική ενέργεια της Τουρκίας η Ελλάδα θα απαντήσει

Μιχάλης Μάρδας

TUI: Ελλάδα και Κύπρος ανάμεσα στους βασικούς προορισμούς αυτό το καλοκαίρι

Ανδρέας Ντίνης

Ελληνοτουρκικά: Το σχέδιο της διπλωματικής δράσης της Ελλάδας, η αντίδραση της ΕΕ και οι νέες προκλήσεις Ερντογάν

Μιχάλης Μάρδας

Απόλυτη επιβεβαίωση του «Ε.Τ.» – Η Τουρκία δημοσίευσε τους ψευδοχάρτες διεκδικήσεων της

Ανδρέας Ντίνης

Διπλωματικός πυρετός: Αυτά που έκανε και αυτά που προγραμματίζει η Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις με την υφαλοκρηπίδα

Μιχάλης Μάρδας

Δεν βάζει μυαλό ο Ερντογάν και συνεχίζει να προκαλεί μιλώντας για το «δίκαιο» της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα – Αναστολή πτήσεων από Κατάρ και 91 επιβάτες σε καραντίνα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στα 19 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 12 είναι ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Ανδρέας Ντίνης

Ράπισμα ΕΕ σε Τουρκία για τις γεωτρήσεις: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Ανδρέας Ντίνης