Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Υποθέσεις συμφέροντος

Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία στη «μαύρη» οικονομία – και ποτέ δεν βρέθηκαν πρακτικοί τρόποι περιορισμού της.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Η ιδέα της έκπτωσης φόρου για δαπάνες στον κλάδο της οικοδομής σίγουρα είναι πρακτική – και εφόσον θεσμοθετηθεί με έναν τρόπο που δεν θα επιδέχεται παζάρια, μπορεί και να πετύχει…

Η ιδέα αφορά στην έκπτωση φόρου κατά 40% για τέτοιου τύπου δαπάνες – και το πλεονέκτημά της είναι προφανές: από τη στιγμή που ο ΦΠΑ είναι 24% όταν -για παράδειγμα- καλέσει κάποιος τον υδραυλικό στο σπίτι για να σταματήσει μια διαρροή, τότε η έκπτωση του 40% είναι ασφαλώς πιο επωφελής για τον πελάτη.

Και ας μην σκεφτεί κανείς ότι το Δημόσιο θα χάσει έσοδα – μιας και μία ματιά στο τι δηλώνουν κατά μέσο όρο στην εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες πείθει και τον πλέον καχύποπτο ότι τα «μαύρα» χρήματα είναι πολλά, μα πάρα πολλά, παρά το γεγονός ότι δεν πρέπει να εξομοιώνονται ολόκληροι κλάδοι.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει να προσδοκά ότι θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα – παρά το γεγονός ότι η έκπτωση φόρου θα είναι πολύ μεγάλη. Και το ζήτημα δεν είναι να περιοριστεί ένα τέτοιο σχέδιο στο χώρο της οικοδομής, αλλά να επεκταθεί παντού.

Για παράδειγμα, υπάρχει το ποσοστό των ηλεκτρονικών δαπανών που «χτίζει» το αφορολόγητο – ή το φορολογικά ατιμώρητο, για τα υψηλότερα εισοδήματα. Ακόμα και με την αύξηση του ποσοστού που προβλέπεται, παραμένει εύκολη η συμπλήρωση του σχετικού ποσού για το μεγάλο πλήθος των νοικοκυριών της χώρας μας.

Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης της πραγματικότητας – ποιο νοικοκυριό δαπανά μόλις το 30% του εισοδήματός του; Πρέπει να έχει πολύ υψηλό εισόδημα – και ενδεχομένως καθόλου παιδιά, άρα δεν μιλάμε για την πλειονότητα των ελληνικών οικογενειών.

Ομως, αν η κυβέρνηση προχωρήσει – ενδεχομένως την επόμενη χρονιά σε έναν ακόμα πιο αυστηρό στόχο για τις ηλεκτρονικές δαπάνες, τότε θα πρέπει να σκεφτεί κίνητρα, ανάλογα με εκείνα που θα ισχύσουν για τον κλάδο της οικοδομής.

Οπως είναι γνωστό, ο υψηλός φόρος οδηγεί στη φοροδιαφυγή και από τη στιγμή που το ποσοστό της παραοικονομίας εξακολουθεί να είναι τεράστιο, πρέπει να βρεθούν οι τρόποι. Τώρα πια δεν χρειάζεται να πεισθεί η τρόικα, αρκεί να πεισθούν οι πολίτες ότι τους συμφέρει…

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon