Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Σουρωτήρι» το… τέλειο ασφαλιστικό Τσίπρα – Κατρούγκαλου

Ηταν Μάιος του 2016. Μόλις είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία ενός ακόμη πολυνομοσχεδίου στο κοινοβούλιο.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ χειροκροτούσαν. Λίγο νωρίτερα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αποθεώνονταν. Οι ομιλίες τους είχαν πανηγυρικό τόνο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, είχαν δημιουργήσει το «τέλειο» νέο ασφαλιστικό.

ΤΟ νέο σύστημα -υποτίθεται- θα ήταν βιώσιμο, θα αποκαθιστούσε αδικίες, θα «έσωζε» παλαιούς, νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους από τη λαίλαπα των μνημονίων. Και κυρίως -υποτίθεται- ότι δεν θα ξανάνοιγε ζήτημα ασφαλιστικού για πολλά χρόνια. Αυτά υποστήριζε με πάθος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συγχρόνως κατήγγελλε ως προπαγανδιστές fake news όσους είχαν ενστάσεις και αποκάλυπταν τις «γκρίζες ζώνες» του νόμου Κατρούγκαλου.

ΟΙ πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή αποκάλυψαν την πραγματικότητα. Εκαναν «σουρωτήρι» τον νόμο Κατρούγκαλου.

ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ τις μειώσεις έως 50% που έγιναν σε 260.000 επικουρικές συντάξεις. Ναι, ήταν τότε που ο ίδιος ο Κατρούγκαλος επέμενε πως δεν θα γίνει καμία μείωση σε καμία επικουρική. Μέχρι, βέβαια, τη στιγμή που χιλιάδες συνταξιούχοι έκαψαν τα εκκαθαριστικά τους μπροστά στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας τον Νοέμβριο του 2016.

ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ τον τρόπο υπολογισμού των αποδοχών για όσους βγήκαν σε σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου και είχαν περισσότερα από 28 έτη ασφάλισης.

ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ όχι τη λογική του επανυπολογισμού των αποδοχών των παλαιών συνταξιούχων, αλλά τον τρόπο επανυπολογισμού. Θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία και θα προκύψουν μικρότερες προσωπικές διαφορές.

ΚΑΙ, τέλος, ακυρώνουν τις παράλογες αυξήσεις στις εισφορές επαγγελματιών και επιστημόνων. Ναι, είναι αυτές οι εισφορές για τις οποίες υποτίθεται πως οι πολίτες «αποθέωναν» στον δρόμο τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο.

ΤΕΛΙΚΑ, τι απέμεινε από την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση Τσίπρα – Κατρούγκαλου; Στην ουσία μόνο η ενοποίηση των Ταμείων υπό τη σκέπη του ΕΦΚΑ. Και αυτή με αστερίσκους για επαγγελματίες και αγρότες.

ΤΑ λόγια τα μεγάλα του Τσίπρα και του Κατρούγκαλου αποδείχθηκαν ψεύτικα. Το ασφαλιστικό ανοίγει και πάλι. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να φέρει μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Ο νέος νόμος πέρα από το ότι θα πρέπει να είναι συνταγματικός για να μην υπάρξουν και άλλες περιπέτειες στο μέλλον, θα πρέπει κυρίως να είναι δίκαιος.

ΤΟ ύψος των εισφορών θα πρέπει να κινείται σε λογικά επίπεδα. Ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα πρέπει να έχει αναλογικότητα και να ανταμείβει όσους πολίτες έχουν δουλέψει 30 και 40 χρόνια. Παράλληλα, θα πρέπει να διορθωθούν οι αδικίες που έγιναν στις περικοπές των επικουρικών.

ΣΥΝΤΟΜΑ, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει και στην απόφαση για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων. Αλλιώς θα έχει να αντιμετωπίσει εκατοντάδες χιλιάδες αγωγές στα δικαστήρια. Σχεδόν δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν δικαιωθεί από το 2015. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, προσπαθώντας να παίξει καθυστερήσεις. Το ζήτημα είναι γνωστό. Με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές πρέπει να δοθούν τα αναδρομικά.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ψυχραιμία και σωστή επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση. Γιατί, ως γνωστόν, όταν ανοίγει το ασφαλιστικό στη χώρα μας οι κομματικές αντιπαραθέσεις φουντώνουν και πολλές φορές χάνεται και η ουσία της μεταρρύθμισης.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ας ξεκινήσουμε από τα φρεάτια

Kon

Ενα απέραντο… αυθαίρετο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Το brain gain και το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν αρκεί μόνο ο Δακτύλιος

Kon

Τα γκάλοπ και η απόγνωση

Kon

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon

Κολλημένος με τα… Μνημόνια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι ήττες του ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα της κυβέρνησης

Kon