Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν το μέσο (Γκρέτα) καπελώνει το μήνυμα (κλιματική αλλαγή)

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ βρήκε πλοίο να ταξιδέψει από τις ΗΠΑ στην Ισπανία

Η Μαλένα Ερνμαν είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2009, εκπροσωπώντας τη Σουηδία, ως ένα διάλειμμα ανάμεσα στις οπερατικές υποχρεώσεις της.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Η Ερνμαν ήταν μια από τις πιο γνωστές μέτζο σοπράνο στη χώρα της και μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Μουσικής, μέχρι που σταμάτησε. Οπως δήλωσε η ίδια, ένας από τους λόγους που δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της διεθνούς καριέρας της ήταν ότι θα έπρεπε να κάνει συχνά αεροπορικά ταξίδια. Η Μαλένα Ερνμαν είναι η μητέρα της Γκρέτα Θούνμπεργκ. Της 16χρονης ακτιβίστριας που τα έχει βάλει, μεταξύ άλλων, και με τα αεροπλάνα.

Η νεαρή Σουηδέζα, που έχει γίνει το σύμβολο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, έχει διχάσει το παγκόσμιο κοινό. Από τη μία, οι υποστηρικτές της κάνουν λόγο για ένα χαρισματικό, γεμάτο δύναμη, πάθος και έμπνευση πλάσμα, που τα έβαλε με τους κακούς του πλανήτη και κατάφερε να ξεσηκώσει εκατομμύρια πολίτες όλων των ηλικιών και να τους βγάλει στο δρόμο. Από την άλλη, οι πολέμιοί της μιλούν για ένα φανατικό άτομο, που υποστηρίζει ακραίες απόψεις, που είναι τεχνοφοβική, μονίμως οργισμένη, σχεδόν μοχθηρή. Και αν δεν είσαι η μητέρα ή ο πατέρας της, γιατί να ανέχεσαι την επιστροφή στο παρελθόν, έστω και για χάρη του πλανήτη;

Η «16χρονη ακτιβίστρια του κλίματος με σύνδρομο Ασπεργκερ», όπως περιγράφει η ίδια τον εαυτό της στο twitter, δεν είναι ούτε ο άγγελος που φαντάζονται κάποιοι ούτε ο διάβολος που περιγράφουν οι υπόλοιποι. Από την άλλη, ούτε μια συνηθισμένη έφηβη είναι. Αν ήταν τώρα θα βρισκόταν στο σπίτι της να τρώει ρέγγα τουρσί και να ετοιμάζεται με τις φίλες της για τη γιορτή της «Lucia» βάζοντας χρυσόσκονη στα μαλλιά της. Εκείνη επέλεξε να αφήσει πίσω της τους ευτυχισμένους, οργανωμένους Σουηδούς και να βουτήξει στα αχαρτογράφητα νερά ενός σκοτεινού, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μέλλοντος.

Πού είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι το μέσο (Γκρέτα) καπέλωσε το μήνυμα (κλιματική αλλαγή). Κανείς δεν αρνείται το δεύτερο, αλλά πολλοί αρνούνται το πρώτο, επειδή η επιστροφή στις βάρκες και τα άλογα που δεν βγάζουν καυσαέρια σημαίνει ταυτόχρονα επιστροφή σε μια εποχή χωρίς φάρμακα και θεραπείες. Δεν μπορεί, λέει η κοινή λογική, θα υπάρχει άλλος τρόπος για να σταματήσουν να λιώνουν τα παγόβουνα και να υπερθερμαίνεται ο πλανήτης. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα βασικά, όπως να μάθουμε να ξεδιαλέγουμε τα σκουπίδια μας.

Από την έντυπη έκδοση

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Σεμπάστιαν Κουρτς: Αντιπολίτευση μέσω Βιέννης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλημμυρικά αντιπολιτευτικά φαινόμενα

Kon

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι η απάντηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πιο καλός ο μαθητής είναι ο πιο ασφαλής

Kon

Ζώντας στην ενδιάμεση εποχή της ενεργειακής μετάβασης

Kon

Αξιοκρατία χωρίς αξιολόγηση είναι εκπαίδευση χωρίς παιδεία

Kon

Για όσο χρειαστεί…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά νέα χωρίς την ελληνική φωνή

Kon

Ομπρέλα προστασίας από ακραία πολιτικά φαινόμενα

Kon