Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέο ασφαλιστικό υπέρ της εργασίας

Συντάξεις και αναδρομικά: Από Ιούνιο οι αυξήσεις - Ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του περιώνυμου νόμου Κατρούγκαλου επιβεβαιώνει τις αποτυχημένες πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στον τομέα του ασφαλιστικού. Παράλληλα, όμως, ανοίγει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στο σύστημα, από τις επικουρικές και τις εισφορές μέχρι τους συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να πριμοδοτεί την εργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κόσμο της εργασίας επιλέγοντας να εφαρμόσει μια πολιτική που υπονόμευε τις θέσεις απασχόλησης και έπληττε τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Υψηλή φορολογία και υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που οδηγούσαν σε μείωση των εισοδημάτων, κλείσιμο επιχειρήσεων, αναστολή εργασιών, αλλά και μαύρη εργασία. Στην πραγματικότητα, αυτό το στρεβλό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα τεράστιο κίνητρο για ανασφάλιστη εργασία από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους.

Επιπλέον, η εξουδετέρωση των ωφελημάτων που παρέχει το ασφαλιστικό σύστημα που διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας περίπου ίδια σύνταξη για εργαζόμενους είτε με 40 χρόνια ασφάλισης είτε με 20, είναι προφανές ότι λειτουργεί αποθαρρυντικά. Αντί να πριμοδοτεί όσους έχουν πολλά χρόνια δουλειάς, βελτιώνοντας τις αποδοχές τους, τελικά οι συντάξεις ισοπεδώθηκαν προς τα κάτω. Δηλαδή σχεδόν εξομοιώνονται τα πολλά με τα λίγα ένσημα.

Ο νόμος Κατρούγκαλου, εκτός από άδικος και αναποτελεσματικός, αποδείχθηκε και αντισυνταγματικός σε βασικές διατάξεις του. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να χτιστεί με βάση μικρότερες εισφορές που θα ελαφρύνουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αλλά και θα μπορούν να πληρώνονται ώστε να έχει περισσότερα έσοδα και το κράτος.

Θα πρέπει δηλαδή να ευνοεί την απασχόληση, να προβλέπει καλύτερους συντελεστές για το ύψος των συντάξεων των σημερινών εργαζομένων, ανάλογα με τα έτη ασφάλισής τους, αλλά και να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ώστε και οι νέες γενιές να πάψουν να ανησυχούν ότι μπορεί και να μην πάρουν κάποτε σύνταξη.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ασφαλιστικό: Νέα όρια ηλικίας και υπολογισμός συντάξεων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Καμπανάκι για το ασφαλιστικό

Kon

Απόψε ψηφίζεται το νέο ασφαλιστικό – Σταϊκούρας: Θα ενισχύει την απασχόληση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το Ασφαλιστικό – Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Κατσάκος

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντιο στο νέο ασφαλιστικό στο κέντρο της Αθήνας

Δημήτρης Κατσάκος

Βρούτσης: Το ασφαλιστικό σύστημα αποκτά χαρακτηριστικά ανταποδοτικότητας

Δημήτρης Κατσάκος

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Διπλά αναδρομικά για 400.000 συνταξιούχους – Πότε και πως θα τα εισπράξουν

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΒΕΠ: Οι 11 βασικές αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές στο νέο ασφαλιστικό

Evanthia Karra

Βρούτσης: Παρελθόν ο νόμος Κατρούγκαλου – Το νομοσχέδιο θα είναι θετικό για το σύνολο της κοινωνίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom