Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ακατανόητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό

Η ακατανόητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό

Newsroom eleftherostypos.gr

Προμετωπίδα της μέχρι τώρα αντιπολιτευτικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Συμφωνία των Πρεσπών αφού κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία για κυβίστηση. Είναι, όμως, έτσι και, αν όχι γιατί επιμένει;

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μία κακή συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας για να κλείσει άρον άρον μία χρονίζουσα εκκρεμότητα προφανώς για να κάνει τα χατίρια των δυτικών που μεταξύ μας, δεν καταλάβαιναν και σε ποιο θέμα διαφωνούμε με τους Σκοπιανούς. Για να μην τα πολυλογούμε, αυτή η συμφωνία πέρασε παρά την αντίθετη άποψη της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, παρά τις μαζικές και παλλαϊκές συγκεντρώσεις και παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την πλειοψηφία στην Βουλή!

Ναι… Για όποιον θυμάται τις πρόσωπα και καταστάσεις, η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε ουσιαστικά δύο φορές με ψήφους αδέσποτες από βουλευτές που δεν ήταν στην κυβερνητική πλειοψηφία αλλά δεν είχαν και κάποιο κόμμα… Η πρώτη ήταν όταν καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής που υπέβαλε η ΝΔ και η δεύτερη όταν εν τέλει ήρθε η συμφωνία και αυτή ψηφίστηκε στην Βουλή από πολιτικούς γυρολόγους όπως ο Δανέλλης, ο Θεοχαρόπουλος και άλλους.

Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζαν πως παραχωρήσαμε πολλά στα Σκόπια μόνο και μόνο για να κλείσουμε το θέμα. Μεγάλο μέρος του κόμματος βρέθηκε στα συλλαλητήρια, χωρίς να τα καπηλευτεί, ενώ την ίδια ώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου, κοινοβουλευτικά, να ανακοπεί η πορεία της. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή όλοι οι τότε βουλευτές του κόμματος, μαζί με τον πρόεδρό του, τόνιζαν κατηγορηματικά πως ό,τι κι αν γινόταν, εάν η Συμφωνία υπερψηφιζόταν στην Βουλή, ως κυβέρνηση η ΝΔ θα την σεβόταν.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλάκις το είχε δηλώσει δημόσια:

Αυτή η προεκλογική δήλωση δεν αρκούσε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτόν η ΝΔ έχει κάνει την κυβίστηση του αιώνα και εφαρμόζει την πολιτική του Τσίπρα. Μετά από πέντε χρόνια εξουσίας εξακολουθούν και ταΐζουν μύθους στα κεφάλια των φανατισμένων ψηφοφόρων τους αφού αδυνατούν και μόνο να εκφράσουν την αλήθεια: Ότι δηλαδή τα κράτη έχουν συνέχεια και οι κυβερνήσεις οφείλουν για το καλό της χώρας να σεβαστούν υπογραφές που δεσμεύουν την ίδια την πατρίδα.

Την ίδια ώρα ακούσαμε τον πρώην πρωθυπουργό να λαϊκίζει για άλλη μία φορά λέγοντας πως η Συμφωνία συνέβαλε στην ήττα του στις εκλογές, κάτι που δεν προκύπτει από τα αποτελέσματα των exit poll και την κατανομή ψήφου στην Μακεδονία.

Χωρίς να αναρωτιόμαστε προβλέπουμε και ποια θα ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωκε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Τότε θα μιλούσαν για ανευθυνότητα, για διακινδύνευση του διπλωματικού κύρους της χώρας και για πολιτικές που διχάζουν τους λαούς. Ναι, είναι τόσο προβλέψιμοι…

Η αλήθεια είναι πικρή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας κακός συμβιβασμός με τους γείτονες οι οποίοι βαφτίστηκαν «Μακεδόνες» από το πουθενά χάρις στον Αλέξη Τσίπρα. Αποτελεί, όμως, μέρος του Διεθνούς Δικαίου και η νέα κυβέρνηση όσο και κάθε κυβέρνηση οφείλει να την σεβαστεί και να απαιτήσει από τα Σκόπια να την τηρήσουν στο ακέραιο ειδάλλως θα είναι υπόλογα για την υπογραφή τους.

Όλα τα υπόλοιπα είναι σανός για κρατάμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην επικαιρότητα…

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Λασπόλουτρα από τον «θερμόπληκτο» ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ και καύσωνας: Τα «μέτρα προστασίας» στη γλώσσα του σημαίνει «αργία»!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η αύξηση των μισθών και η πραγματικότητα

Kon

Αντιπολίτευση κάτω από τη βάση

Kon

Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Το γαρ πολύ της θλίψεως στον ΣΥΡΙΖΑ γεννά παραφροσύνη

Kon

Πολιτικοί χορηγοί του Κ. Μητσοτάκη

Kon

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Σεξιστική και χυδαία επίθεση στη Σάκκαρη – Να σεβαστείτε τη Μαρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οργισμένη ανακοίνωση της ΝΔ για το σεξιστικό tweet κατά Σάκκαρη και την επίθεση σε βάρος του γιου του πρωθυπουργού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom