Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σημασία έχει η πραγματικότητα και όχι η προπαγάνδα

Τσίπρας: Η κυβέρνηση να ζητήσει επιβολή και επέκταση κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Τα νταούλια που έχουν αρχίσει να βαράνε στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστούν για πολύ καιρό. Αν και η κεντρική γραμμή που χαράσσεται από τον Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρη. Για τις τέσσερις εκλογικές ήττες φταίνε η τρόικα και οι πολίτες γιατί δεν κατάλαβαν πόσο καλή κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Και γιατί δεν κατάλαβαν οι πολίτες; Γιατί υπήρχε επικοινωνιακό έλλειμμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επικοινωνιακή υπερπροπαγάνδα να πείσει τους πολίτες ότι βάδιζε από επιτυχία σε επιτυχία, ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα. Και όλο αυτό ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με όσα βίωνε η κοινωνία.

ΟΣΟ περνάει ο καιρός όλο και ανοίγουν τα στόματα. Η κεντρική γραμμή «ξεχνιέται». Ολο και κάποιο κορυφαίο στέλεχος ομολογεί ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως τα έλεγαν.

ΠΕΡΑ από την οικονομία και τα επώδυνα μέτρα. Πέρα από τους πολακισμούς και την ιδιόμορφη συγκατοίκηση με τον Πάνο Καμμένο. Πέρα από τις τόσες και τόσες κωλοτούμπες. Βγήκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο tvxs.gr -του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου- και παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε στη διαχείριση της ΕΡΤ. Βέβαια, αυτά δεν τα είχε πει πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γιατί, τότε θα είχαν νόημα.

ΕΣΤΩ και τώρα, όμως, που είναι αργά ξεσηκώθηκαν εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δημοσιογράφοι που πρωταγωνίστησαν στη δημόσια συχνότητα κατά τη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησης.

ΤΟ λάθος του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΡΤ ήταν πως την αντιμετώπισε ως τρόπαιο των εκλογών του 2015. Οπως βέβαια αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο και όλες τις θέσεις – κλειδιά στους φορείς του Δημοσίου. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του θεώρησαν πως αν τους αποθέωναν από το πρωί έως το βράδι θα έβγαιναν κερδισμένοι. Εκαναν τα ίδια ακριβώς λάθη, όπως οι περισσότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Απλά ως αδαείς στη διακυβέρνηση το έκαναν αρκετά πιο χοντροκομμένα.

ΓΙ’ αυτό και η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική στη διαχείριση της ΕΡΤ. Αν ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κανάλι… λιβανιστήρι τότε πάλι στο τέλος θα γίνει μια τρύπα στο νερό.

ΟΠΟΙΑ προπαγάνδα, όποια επικοινωνιακή «καταιγίδα» και αν επιχειρήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα απολύτως. Αν δεν έχει καταφέρει να «κερδίσει» τους πολίτες με τη διακυβέρνησή της. Η πραγματικότητα υπερνικάει οποιαδήποτε προπαγάνδα εικονικής πραγματικότητας. Οι πολίτες ξέρουν από μόνοι τους και μετρούν με ιδιαίτερη προσοχή τα χρήματα που έχουν στην τσέπη τους. «Μετρούν» και τις συμπεριφορές. Καταλαβαίνουν τις πραγματικές επιτυχίες, αντιλαμβάνονται και τις αστοχίες.

ΤΟ βάρος, λοιπόν, πρέπει να πέσει στην πραγματική διακυβέρνηση και όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση του στιλ «όλα τα κάνουμε τέλεια». Γιατί, πολύ απλά κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα τέλεια. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνει η χώρα βήματα μπροστά, να βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών. Και όχι να υπάρχει «αποθέωση» χωρίς λόγο και αιτία.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Το σημείο καμπής για τον Τραμπ

Kon

Προτεραιότητα στην πραγματική οικονομία

Kon

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon